Η έλλειψη προσωπικού το Νο1 πρόβλημα του τουριστικού τομέα

«Να σεβαστούν το προσωπικό τους και να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις»

eee8 έλλειψη προσωπικού, Επιχειρήσεις, λιανικό εμπόριο, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι πρόσφατες αλλαγές όσον αφορά τη διαδικασία απασχόλησης αιτητών πολιτικού ασύλου, που επισπεύστηκε σημαντικά, μετά από σχετικό διάταγμα που εξέδωσε η υπουργός Εργασίας, δεν φαίνεται να έδωσε λύση, έως τώρα τουλάχιστον, στο πρόβλημα της εξεύρεση ανθρώπινου δυναμικού, που αντιμετωπίζουν δεκάδες επιχειρήσεις.

Χθες, στο πλαίσιο συζήτησης στην Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Βουλής η γενική διευθύντρια του ΣΤΕΚ Χρυσαίμιλη Ψηλογένη χαρακτήρισε μάλιστα την έλλειψη προσωπικού το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ξενοδοχειακή και η ευρύτερη τουριστική βιομηχανία, προειδοποιώντας πως εάν δεν αντιμετωπιστεί, του χρόνου, που οι προοπτικές είναι ακόμα καλύτερες για τον τουρισμό, δεν θα είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε τους επισκέπτες. Το πρόβλημα της έλλειψης επαρκούς δυναμικού ήταν το θέμα συζήτησης χθεσινής συνάντησης της υπουργού Εργασίας με στελέχη του ΚΕΒΕ.

Η κ. Ψηλογένη ανέφερε επίσης χθες στη Βουλή πως το πρόβλημα είναι μεν διαχρονικό, αλλά οξύνθηκε εξαιτίας της πανδημίας, ιδιαίτερα σε βοηθητικά επαγγέλματα στον ξενοδοχειακό κλάδο, αφού πολλοί κοινοτικοί αποχώρησαν, ενώ, λόγω της μεγάλης περιόδου που ήταν κλειστά τα ξενοδοχεία, αρκετοί άλλοι εργαζόμενοι αποφάσισαν να ασχοληθούν με άλλους τομείς και επαγγέλματα. Χωρίς λύση του προβλήματος, ανέφερε η κ. Ψηλογένη, θα είναι ακόμα πιο δύσκολη η νέα χρονιά, ενώ δεν θα μπορούμε, είπε, ούτε να μιλούμε για ποιότητα στις προσφερόμενες υπηρεσίες, που είναι και το ζητούμενο της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, η γ.δ. του ΣΤΕΚ τόνισε την ανάγκη επίσπευσης του διαλόγου στο πλαίσιο του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος, όσον αφορά την αναθεώρηση της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών από τρίτες χώρες. Η αλλαγή αυτή, ανέφερε, πρέπει να γίνει τάχιστα, αφού θα απαιτηθεί και εκπαίδευση πέντε με έξι μήνες του νέου προσωπικού. Θέλοντας, όπως είπε, να προλάβει αντιδράσεις, υποστήριξε πως το πρόβλημα δεν οφείλεται στους μισθούς στα ξενοδοχεία, τους οποίους χαρακτήρισε αξιοπρεπείς, αναφέροντας περαιτέρω πως πλέον στον κλάδο, μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων, εφαρμόζονται και κατώτατοι μισθοί πρόσληψης για μια σειρά από επαγγέλματα της ξενοδοχειακής βιομηχανίας.

«Λύση οι συμβάσεις»

Οι αναφορές, πάντως, της γ.δ. του ΣΤΕΚ προκάλεσαν αντιδράσεις, αφού ο γ.γ. της συντεχνίας ξενοδοχοϋπαλλήλων της ΣΕΚ -ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ- Μιλτιάδης Μιλτιάδους, αν και αναγνώρισε το πρόβλημα, έριξε την ευθύνη στους ίδιους τους ξενοδόχους. Διερωτήθηκε, μάλιστα, ποιος ο λόγος σήμερα να πάει κανείς να εργαστεί σε ξενοδοχεία, λόγω της εποχικότητας του επαγγέλματος, αλλά και όταν, όπως υποστήριξε, όσα συμφωνούνται δεν εφαρμόζονται. Ο κ. Μιλτιάδους ανέφερε ακόμα πως οι Κύπριοι αλλά και οι κοινοτικοί δεν έφυγαν λόγω της πανδημίας αλλά επειδή δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν και να ζήσουν, συμπληρώνοντας πως οι κατώτατοι μισθοί αναγκαστικά συμφωνήθηκαν, επειδή δεν τηρούνταν οι συλλογικές συμβάσεις. Νόμοι, είπε, για προστασία των υπαλλήλων γίνονται εκεί που δεν υπάρχουν συλλογικές συμβάσεις, αναφέροντας περαιτέρω πως είναι αχρείαστες οι νομοθεσίες και οι κατώτατοι μισθοί, εκεί που εφαρμόζονται οι συμβάσεις.

Ο κ. Μιλτιάδους αναγνώρισε, πάντως, πως θα χρειαστεί ένας αριθμός ξενοδοχείων να απασχολήσουν ξένους εργαζόμενους, αναφέροντας πως το συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα φέρει ένσταση για εργοδότηση ξένων «σε σωστούς ξενοδόχους». Διαφορετικά, εάν όλοι δικαιούνται ξένους, σημείωσε, το πρόβλημα δεν θα αντιμετωπιστεί αλλά θα μεγαλώσει.

Για αντιμετώπισή του, ανέφερε ο γ.γ. ΟΥΞΕΚΑ-ΣΕΚ, η λύση είναι μία: «Να σεβαστούν το προσωπικό τους και να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις». Όταν θα γίνει αυτό, εκτίμησε ο κ. Μιλτιάδους, θα βρεθεί και προσωπικό και θα επιστρέψουν και οι Κύπριοι στον κλάδο.

Ζητά και το ΚΕΒΕ επείγουσα αλλαγή πολιτικής γαι ξένους εργάτες

Σε δική του παρέμβαση, πάντως, στη χθεσινή συνεδρία της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο γ.δ. του ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης ανέφερε πως οι ξενοδόχοι εφαρμόζουν τις συμβάσεις και πως τα όσα συμφωνήθηκαν το 2019 για κατώτατους μισθούς έγιναν όταν η τουριστική χρονιά κατέγραψε ρεκόρ.

Το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού αναγνώρισε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο οποίος υποστήριξε πως εάν φέτος είχαμε περισσότερους τουρίστες δεν θα μπορούσαμε να τους εξυπηρετήσουμε. Από πλευράς του, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, στο πλαίσιο προγεύματος εργασίας με το ΕΒΕ Λευκωσίας, χαρακτήρισε την έλλειψη εργατικού δυναμικού το νούμερο 1 πρόβλημα της οικονομίας σήμερα.

Το έντονο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που απασχολεί όλο τον επιχειρηματικό κόσμο έθεσε χθες ενώπιον της υπουργού Εργασίας αντιπροσωπεία του ΚΕΒΕ, προτείνοντας και συγκεκριμένα μέτρα, στο πλαίσιο της αλλαγής της στρατηγικής απασχόλησης αλλοδαπών, που συζητείται στο Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα. Αλλαγής, που σύμφωνα με το Επιμελητήριο επιβάλλεται πλέον. Κατά το ΚΕΒΕ, εξακολουθεί να διαπιστώνεται μεγάλη έλλειψη εργατικού δυναμικού σε όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας και σε επαγγέλματα όπως εργάτες παραγωγής, ανειδίκευτοι εργάτες, εργάτες βάρδιας, αχθοφόροι, καθαριστές, βοηθοί κουζίνας, τραπεζοκόμοι, καμαριέρες. Ενόψει των πιο πάνω ζήτησε την οριστική τροποποίηση της στρατηγικής και των κριτηρίων για την απασχόληση ξένου εργατικού δυναμικού, την ίση μεταχείριση μεταξύ επιχειρήσεων, είτε εφαρμόζουν συλλογική σύμβαση μέσω συντεχνιών, είτε όχι, την ολοκλήρωση των διαδικασιών εργοδότησης σε σύντομο χρονικό διάστημα όχι πέραν των 4 εβδομάδων, να εργοδοτούνται σε όλα τα επαγγέλματα οι αλλοδαποί φοιτητές και οι άδειες να δίνονται με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων, με ελάχιστο ποσοστό το 35% του συνολικού αριθμού του προσωπικού.

philenews.com