Τουρισμος

Η πρωτοβουλία Tourism Cares ενώνει την τουριστική βιομηχανία της Κύπρου για ένα καθαρότερο μέλλον

Η πρωτοβουλία «Tourism Cares: Unite for a Cleaner Cyprus» ολοκληρώθηκε με εξαιρετική επιτυχία.

Σχεδόν 60 τουριστικές επιχειρήσεις, μέλη και συνεργάτες του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού (CSTI), από όλη την Κύπρο συμμετείχαν, εμπλέκοντας πάνω από 1200 μέλη του προσωπικού και 450 επισκέπτες ξενοδοχείων σε μια συλλογική προσπάθεια καθαρισμού παράκτιων και δημόσιων χώρων. Οι εκδηλώσεις καθαρισμού διοργανώθηκαν σε ολόκληρο το νησί, από το ανατολικό έως το δυτικό τμήμα του νησιού, και από τη Λευκωσία μέχρι τα ορεινά.

Συνολικά καταφέραμε να απομακρύνουμε πάνω από 1.500 κιλά απορριμμάτων, αναδεικνύοντας την ισχυρή δέσμευση της τουριστικής βιομηχανίας για βιωσιμότητα και περιβαλλοντική διαχείριση. Αυτό το αξιοσημείωτο επίτευγμα αναδεικνύει τη δύναμη της συνεργασίας για την προστασία της φυσικής ομορφιάς της Κύπρου για τις επόμενες γενιές.

Η πρωτοβουλία πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2024, σηματοδοτώντας ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία της Κύπρου προς τον βιώσιμο τουρισμό. Η θεματική για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού του ΟΗΕ για το 2024 είναι «Τουρισμός και Ειρήνη». Η πρωτοβουλία τόνισε επίσης τον ρόλο του τουρισμού στην προώθηση της ειρήνης, της διαπολιτισμικής κατανόησης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Μέσω της συνεργασίας μεταξύ τουριστικών επιχειρήσεων, επισκεπτών και τοπικών κοινοτήτων, η εκστρατεία αντανακλά το δυναμικό του τουρισμού ως γέφυρα για την ειρήνη και ως δύναμη για βιώσιμη ανάπτυξη.

Το Έργο «Keep our Sand and Sea Plastic Free» αποτελεί μέρος του προγράμματος Destination Zero Waste του TUI Care Foundation και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού (CSTI).

Επικεντρώνεται στη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης στις παράκτιες περιοχές της Κύπρου, έτσι ώστε να καταλήγει λιγότερο πλαστικό στη θάλασσα, περιορίζοντας την πλαστική ρύπανση. Η πρωτοβουλία «Tourism Cares: Unite for a Cleaner Cyprus» αποτελούσε μέρος των δραστηριοτήτων του Έργου “Keep our Sand and Sea Plastic Free” και συνδιοργανώθηκε από την TUI, το TUI Care Foundation και το CSTI.

Βασικά σημεία της πρωτοβουλίας:

– Στην εκστρατεία συμμετείχαν 60 τουριστικές επιχειρήσεις, μέλη και συνεργάτες του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού (CSTI) από όλη την Κύπρο.
– Περισσότερα από 1200 μέλη του προσωπικού και 450 επισκέπτες του ξενοδοχείου συμμετείχαν στους καθαρισμούς.
– Πάνω από 1500 κιλά απορριμμάτων συλλέχθηκαν από παραλίες και δημόσιους χώρους σε όλο το νησί.
– Οι τουριστικές επιχειρήσεις συμμετείχαν όχι μόνο στον καθαρισμό αλλά και στην ευαισθητοποίηση των επισκεπτών σχετικά με τη μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και την υποστήριξη βιώσιμων τουριστικών πρακτικών.
– Υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού με την ενεργό συμμετοχή τους.
– Υποστηρίχθηκε από το γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.
– Υποστηρίζεται πλήρως από βασικούς τουριστικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδοχείων (ΠΑΣΥΞΕ), του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΑΣΥΔΙΞΕ), του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA) και άλλων τουριστικών φορέων.

Δηλώσεις από τους διοργανωτές:

Φίλιππος Δρουσιώτης, Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αειφόρου Τουρισμού (CSTI), δήλωσε: «Η πρωτοβουλία αυτή έδειξε τη δύναμη της συλλογικής δράσης. Είμαστε υπερήφανοι για την ανταπόκριση του τουριστικού τομέα και τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο που θα έχουν αυτοί οι καθαρισμοί στη μείωση των απορριμμάτων και στην προώθηση της αειφορίας».

Alexander Panczuk, Εκτελεστικός Διευθυντής του TUI Care Foundation, δήλωσε: «Η μείωση των πλαστικών απορριμμάτων στους τουριστικούς προορισμούς είναι δυνατή μόνο μέσω στενής συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως ξενοδοχεία, τουριστικούς πράκτορες, ΜΚΟ, τουρίστες-ντόπιους και ξένους. Το TUI Care Foundation χαιρετίζει αυτή την πρωτοβουλία σε συνεργασία με την TUI και τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού (CSTI), ενώνοντας τις δυνάμεις μας με τους Κύπριους εταίρους, και τους επισκέπτες, με στόχο να μετατρέψουμε την Κύπρο σε φάρο βιώσιμου τουρισμού».

Οι συνδιοργανωτές της πρωτοβουλίας στοχεύουν να συνεχίσουν να προάγουν την περιβαλλοντική ευθύνη στον τουριστικό τομέα και πέραν αυτού. Οι επιχειρήσεις ενθαρρύνονται να διατηρήσουν βιώσιμες πρακτικές και να συνεχίσουν να μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Ροη Ειδησεων

Υφ. Πρόνοιας: Πέραν των 17 εκ. ευρώ σε εθελοντικές οργανώσεις για το 2023

Μέσω των σχεδίων κρατικών ενισχύσεων προς τις εθελοντικές οργανώσεις δόθηκαν για το 2023 πέραν των…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Οπλισμένος ο ισοβίτης «κομμωτής» – Σχεδιάζει να διαφύγει στη Λατινική Αμερική

Οπλισμένος και αποφασισμένος να μην παραδοθεί, είναι ο ισοβίτης Δώρος Θεοφάνους, ο οποίος δραπέτευσε, χθες,…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Υφυπουργός Μετανάστευσης: Η στήριξη νησιωτικών κρατών στρατηγικής σημασίας για ΕΕ

Η υποστήριξη των νησιωτικών κρατών δεν είναι μόνο ζήτημα δίκαιης κατανομής βαρών, αλλά και στρατηγικής…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Τους τσάκωσαν να μεταφέρουν πάνω από 140 kg πουργούρι από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Κατά τον έλεγχο οχημάτων στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου στις 26 Σεπτεμβρίου2024, λειτουργοί του Τμήματος Τελωνείων…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Χειροπέδες σε 61χρονη για σφετερισμό ελληνοκυπριακής περιουσίας στα κατεχόμενα

Την 7ημερη κράτηση διέταξε σήμερα το Δικαστήριο εναντίον 61χρονης Ευρωπαίας πολίτη σε σχέση με υπόθεση…

27 Σεπτεμβρίου, 2024

Μαρινέλλα: Σταθερή και κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας της – Το νέο ιατρικό ανακοινωθέν

Σταθερή και κρίσιμη παραμένει η κατάσταση της υγείας της σπουδαίας ερμηνεύτριας Μαρινέλλας σύμφωνα με τους…

27 Σεπτεμβρίου, 2024