Λιβανέζοι στην Κύπρο για «απαγορευμένο» γάμο

α 1 Νέα Αμμοχώστου, Πολιτικοί Γάμοι

Η Κύπρος θεωρείται το νησί του έρωτα και της Αφροδίτης και πολλοί είναι εκείνοι που σπεύδουν να προγραμματίσουν τον γάμο τους στο νησί μας, μπροστά από κάποια παραλία κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος.

Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη πλευρά. Αυτών που ζουν έναν «απαγορευμένο» έρωτα και θέλουν να βρουν μια διέξοδο, επισφραγίζοντας τον έρωτά τους. Ρεπορτάζ του Al Jazeera παρουσιάζει την Κύπρο ως ιδανικό προορισμό για γαμήλιο τουρισμό, ιδιαίτερα ανάμεσα στους Λιβανέζους όπου απαγορεύονται οι μικτοί γάμοι. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο κάνει στο νησί μας την καλύτερη διαφήμιση παρουσιάζοντας ζευγάρια Λιβανέζων να εξομολογούνται γιατί επέλεξαν την Κύπρο για να παντρευτούν.

Οι Siham και Fares Choifanoi, μιλώντας στο ειδησεογραφικό πρακτορείο, αναφέρθηκαν στην οικογενειακή τους ιστορία λέγοντας ότι οι γονείς τους δεν τους επέτρεπαν να παντρευτούν καθώς ανήκουν σε διαφορετικές θρησκείες. Επομένως, για κείνους η Κύπρος ήταν η ιδανική επιλογή, καθώς είναι ένας κοντινός προορισμός με σχετικά εύκολες διαδικασίες για πολιτικό γάμο.

Όπως αναφέρει στο Al Jazeera ο καθηγητής Ibrahim Taboulsi, το παράδοξο που συμβαίνει στον Λίβανο είναι το εξής: Σύμφωνα με τη νομοθεσία, αναγνωρίζονται οι πολιτικοί γάμοι που τελούνται στο εξωτερικό, ενώ αυτό δεν επιτρέπεται στη χώρα!

Να σημειωθεί ότι στον Λίβανο υπάρχουν 18 διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες με διαφορετική νομοθεσία και οικογενειακό δίκαιο, και δεν επιτρέπονται οι μικτοί γάμοι. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο γαμήλιος τουρισμός αποτελεί για την Κύπρο μια σημαντική ειδική μορφή τουρισμού, στην οποία ο ΚΟΤ προσδίδει μεγάλη σημασία.

Στην Κύπρο γίνονται κατά μέσον όρο άνω των 8 χιλιάδων τελετών ανά έτος, ενώ η εν λόγω βιομηχανία προσφέρει στα ταμεία του κράτους γύρω στα 120 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Πρώτες σε προτιμήσεις περιοχές είναι η Αγία Νάπα, Πρωταράς, Σωτήρα και η Πάφος, Γεροσκήπου, Πέγεια. Ενδιαφέρον καταγράφεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Λίβανο, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η Ινδία, η Κίνα και η Ιαπωνία είναι αγορές με μεγάλη προοπτική και γίνονται προσπάθειες από τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να τις προσεγγίσουν.

Ο ΚΟΤ έχει ολοκληρώσει μελέτη για επικαιροποίηση των στοιχείων και των εκτιμήσεων για τα αναμενόμενα έσοδα, αναγνωρίζοντας τις προοπτικές που προκύπτουν από την προώθηση των πολιτικών γάμων ως εναλλακτικής μορφής τουρισμού, ενώ ετοιμάζει και μια νέα στρατηγική, καθώς το καθιερωμένο σλόγκαν MarryMeCyprus θα αποτελέσει παρελθόν.

Πηγή: Φιλελεύθερος/Δήμητρα Λάντου