Τουρισμός: Μούδιασμα κρατήσεων λόγω κορωνοϊού παραδέχεται ο Υφυπουργός Τουρισμού

F200227OF56 Coronavirus, Κορονοϊός

Περίοδο μουδιάσματος διανύει ο κυπριακός τουρισμός υπό το βάρος των εξελίξεων σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό, εντούτοις θετικό είναι το μήνυμα που αποκόμισε ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος από τις επαφές που έχει αυτές τις μέρες στο Βερολίνο, σε ό,τι αφορά την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς καμία αεροπορική εταιρεία ή οργανωτής ταξιδίων προχωρά σε ακυρώσεις προγραμμάτων ή διακοπή πτητικού προγράμματος με βάσει τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ από το Βερολίνο ο κ. Περδίος, στόχος του Υφυπουργείου Τουρισμού παραμένει ο ίδιος, να κυμανθούν οι αφίξεις του 2020 στα ίδια περίπου επίπεδα με τα περσινά και προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισε, “θα εργαστούμε σκληρά”. Παράλληλα, σε αυτή την “ευαίσθητη περίοδο” – όπως τη χαρακτήρισε- είναι σημαντικό “να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας”, όλοι “να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά”, να τηρούμε όλους τους κανόνες υγιεινής και προφύλαξης στην ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία, σε όλον τον τουριστικό τομέα, τόσο για το προσωπικό όσο και για τους επισκέπτες.

“Θέλω να διαβεβαιώσω τους πάντες, ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού θα συνεχίσει να παρακολουθεί πάρα πολύ στενά την κατάσταση”, τόνισε.

Ερωτηθείς για την απόφαση να μεταβεί στο Βερολίνο παρά την ακύρωση της σημαντικής τουριστικής έκθεσης ΙΤΒ λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό, ο Υφυπουργός Τουρισμού τόνισε ότι “η απόφαση να έρθουμε στη Γερμανία ήταν άμεση. Ηταν το plan B και είχαμε αποφασίσει ότι ακόμα και αν η ΙΤΒ ακυρωνόταν θα ερχόμασταν”.

Όπως ανέφερε, μίλησαν με τους εταίρους, διατήρησαν όλες τις συναντήσεις και κάποιοι που δεν θα μεταβούν στο Βερολίνο, θα ταξιδέψει ο ίδιος στις άλλες πόλεις για να τους συναντήσει. “Αύριο το πρωί πετούμε για Μόναχο, ακριβώς για να συναντήσουμε εταίρους που δεν ήρθαν στο Βερολίνο”, είπε.

Ερωτηθείς με ποιους συναντήθηκαν ήδη, ο κ. Περδίος είπε ότι “τους είδαμε όλους”. Είχαν μεταξύ άλλων, συνάντηση με την TUI, την DER Touristik, την Schauinsland, την FTI, αεροπορικές εταιρείες, τον Σύνδεσμο Τουριστικών Πρακτόρων της Γερμανίας, και αυτό “γιατί θέλαμε να έχουμε μια πιο σφαιρική εικόνα όχι μόνο του τι γίνεται στην Κύπρο αλλά και στo εξωτερικό”.

Τις τελευταίες ημέρες ξεκάθαρα λόγω του κορωνοϊού μετριάστηκε ο ρυθμός. Είχαμε ένα μούδιασμα τις τελευταίες ημέρες, το οποίο θα συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις, ο Υφυπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι “η ροή των κρατήσεων ήταν εντυπωσιακή μέχρι τέλος Φεβρουαρίου”. Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, “μπήκε με πολύ καλούς οιωνούς η χρονιά όχι μόνο από Γερμανία, αλλά και από τη βρετανική αγορά παρά το Brexit”. Όμως, είπε, “τις τελευταίες μέρες ξεκάθαρα λόγω κορωνοϊού μετριάστηκε ο ρυθμός των κρατήσεων”. Είχαμε, πρόσθεσε, ένα μούδιασμα που θα συνεχίσει, όπως εκτιμά, τις επόμενες εβδομάδες. “Δεν θα είναι εύκολος μήνας ο Μάρτιος”, παρατήρησε.

“Θέλει μεγάλη δύναμη να παραμείνεις ψύχραιμος, όμως το Υφυπουργείο προσπαθεί να δει και τα θετικά και αυτά είναι ότι ως προορισμός επηρεαζόμαστε λιγότερο από άλλους”, σημείωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπήρξαν ακυρώσεις αφίξεων, ο κ. Περδίος είπε πως είχαμε κάποιες ακυρώσεις ειδικά για συνέδρια για τώρα, διευκρινίζοντας ότι αυτό είναι κάτι φυσιολογικό, καθώς ακυρώνονται ακόμα και εκθέσεις. “Το business travel πάντα υποφέρει πρώτο”, εξήγησε.

“Το κακό με τέτοιας φύσεως εκδηλώσεις είναι πως αν έχασες την κράτηση τέλειωσε, όπως π.χ. η ΙΤΒ ακυρώθηκε τέλειωσε, θα γίνει του χρόνου. Δυστυχώς, αυτές δεν είναι κρατήσεις που θα μπορέσουμε να έχουμε σε κάποιους μήνες”, εξήγησε περαιτέρω.

Διαφορετικά είναι τα πράγματα σε ό,τι αφορά τις διακοπές (leisure travel), καθώς, ανέφερε, μπορεί κάποιος να πει ότι θα γίνει τώρα ακύρωση αλλά μπορεί να γίνει αργότερα το ταξίδι, άρα σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν τρόποι αντίδρασης.

Ερωτηθείς τι εισέπραξαν από τις μέχρι στιγμής επαφές και συναντήσεις στο Βερολίνο, ο κ. Περδίος είπε ότι “εισπράξαμε δύο πράγματα πολύ σημαντικά”, ένα αρνητικό και ένα θετικό.

“Το αρνητικό ήταν ότι είναι μια πολύ ευαίσθητη περίοδο εξ ου και το μούδιασμα (στις κρατήσεις), το οποίο σημαίνει ότι την επόμενη διμηνία όλοι οι προορισμοί πρέπει να εργαστούν πάρα πολύ σκληρά για να προσελκύσουν πελάτες με το last minute bookings και στην ίδια θέση δεν είναι μόνο η Κύπρος αλλά και άλλοι προορισμοί”, επεσήμανε.

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσον μία αντίδραση των τουριστικών εταίρων, όπως συνέβη και στο παρελθόν σε ευαίσθητες περιόδους, θα είναι η μείωση τιμών και οι ειδικές προσφορές, ο κ Περδίος είπε ότι το επόμενο δίμηνο θα γίνει μια “μάχη” τιμών”, διότι είναι περίοδος που ταξιδεύουν οι Ευρωπαίοι.

Το θετικό μήνυμα που αποκόμισαν από τις επαφές και συναντήσεις στη Γερμανία αφορά, όπως είπε, τον βασικό κορμό του καλοκαιριού. Καμία εταιρεία, αεροπορική ή οργανωτής ταξιδιών, σημείωσε, “δεν μας έχει δώσει να καταλάβουμε ότι σκέφτονται ακυρώσεις ή διακοπή προγράμματος με βάση τα δεδομένα μέχρι στιγμής. Οι εκτιμήσεις τους είναι ότι δεν χρειάζεται αυτή τη στιγμή αναπροσαρμογή πτητικών προγραμμάτων”. Αυτό σημαίνει, εξήγησε, ότι οι ενέργειες μας βραχυπρόθεσμα πρέπει να εστιαστούν στην προσέλκυση πελατών της τελευταίας στιγμής “για να πάρουμε κομμάτι της πίτας”.

Ως Υπουργείο, ανέφερε περαιτέρω, το βραχυπρόθεσμο θα το διαχειριστούμε με διαφημιστική ψηφιακή εκστρατεία, που θα αναδεικνύει τα προτερήματα της Κύπρου ως ανοικτού προορισμού, που δεν έχει π.χ. διακίνηση με μετρό, τρένα, μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου. “Και αυτό έχει ανάγκη ο κόσμος να το ακούσει για να κάνει κρατήσεις”, όπως ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό το στοιχείο αυτή την περίοδο θα έχει μεγαλύτερη σημασία παρά οι φανταστικές παραλίες για παράδειγμα.

Η εκστρατεία θα “τρέξει τέλος Μαρτίου – αρχές Απριλίου πριν το καθολικό Πάσχα για να το προλάβουμε και δεύτερο για να μην βιαστούμε να την κάνουμε πολύ νωρίς, όπως είπε. Αν σημείωσε ο Υφυπουργός, η διαφημιστική εκστρατεία αρχίσει σήμερα ή αύριο θα είναι πολύ νωρίς και είναι συνειδητή επιλογή να τρέξει σε μια περίοδο συγκεκριμένη. “Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας. Είναι σημαντικό να περιμένουμε και να επιλέξουμε πολύ στοχευμένα πότε να τρέξει η καμπάνια”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σε ποιες αγορές θα στοχεύσει η εκστρατεία, ο κ. Περδίος είπε ότι δεν λήφθηκαν ακόμα οι τελικές αποφάσεις σε ποιες αγορές θα τρέξει. Στη βάση και πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού, ωστόσο, έμφαση θα δοθεί σε αγορές όπως το Ισραήλ, η Γερμανία, Σκανδιναβικές Χώρες, Ρωσία και Βρετανία, που είναι δυνατές αγορές για την Κύπρο. Παράλληλα, θα συνεχιστούν και οι επαφές, ενώ σε δέκα μέρες, αντιπροσωπεία του Υφυπουργείου με επικεφαλής τον κ. Περδίο θα μεταβεί στη Ρωσία για να συμμετάσχει στην τουριστική έκθεση.

“Στόχος του Υφυπουργείου παραμένει να κυμανθούν οι αφίξεις του 2020 στα ίδια περίπου επίπεδα με τα περσινά και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε σκληρά”, τόνισε.

Στο μεταξύ, ο κ. Περδίος τονίζει ότι πρέπει όλοι “να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά”, να τηρούμε όλους τους κανόνες υγιεινής και προφύλαξης στην ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία, σε όλον τον τουριστικό τομέα, τόσο για το προσωπικό όσο και για τους επισκέπτες.

“Θέλω να διαβεβαιώσω τους πάντες, ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού θα συνεχίσει να παρακολουθεί πάρα πολύ στενά την κατάσταση”, σημείωσε.

Όπως ανέφερε, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με φορείς τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό, τονίζοντας σε αυτό το σημείο ότι είναι πλεονέκτημα ότι η Κύπρος είναι μικρή χώρα και μπορούμε να είμαστε σε συνεχή επαφή με όλους τους φορείς και εταίρους του τουρισμού, στοιχείο που δεν έχουν οι μεγάλοι ανταγωνιστικοί μας προορισμοί, και “αυτό το πλεονέκτημα το εκμεταλλευόμαστε”

Τέλος, ο Υφυπουργός Τουρισμού, επεσήμανε ότι “η προσπάθεια πρέπει να συντονισμένη και ότι κανείς δεν μπορεί να δράσει μεμονωμένα, άρα θα συνεχίσουμε συντονισμένα, στοχεύοντας για το καλύτερο αποτέλεσμα”.