Β.Μαντοβάνης: “Η Αγία Νάπα ένας από τους ελκυστικότερους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου”

Νέα Αμμοχώστου

Σε πέντε επίκαιρα ερωτήματα για την Αγία Νάπα και τον τουρισμό απάντησε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος και στην Αντιγόνη Σολομωνίδου Δρουσιώτου, ο Επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου, Βίκτωρας Μαντοβάνης.

Διαβάστε τα παρακάτω:

1. Διεθνώς εκτεθειμένη η Αγία Νάπα ως άντρο παρανομίας μετά την καταγγελία 19χρονης Βρετανίδας τουρίστριας για ομαδικό βιασμό από παρέα 12 Ισραηλινών;

Αυτά είναι γεγονότα που ευτυχώς ξεχνιούνται σύντομα από το πλατύ κοινό. Βέβαια δεν εξυπακούεται ότι πρέπει να συμβαίνουν.

2. Ο δήμαρχος της πόλης αναφέρθηκε στο κλίμα ανομίας που επικρατεί στην πόλη που σχετίζεται με τον τουρισμό;

Δεν έχει άδικο. Η Αγία Νάπα όμως είναι κατά την άποψή μου ένας από τους ελκυστικότερους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου. Τα χαρακτηριστικά της ελκύουν, ειδικά Ιούλιο και Αύγουστο, νεαρόκοσμο και τα πράγματα ήταν χειρότερα πριν μερικά χρόνια. Πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή. Αυτοί οι “ζωηροί” νεαροί τού σήμερα θα είναι οι οικογενειάρχες τού αύριο που θα θέλουν να επιστρέψουν εκεί που έχουν τις νεανικές τους αναμνήσεις.

3. Προειδοποίησε πως πιθανόν να χαθούν ζωές λόγω της ανομίας που επικρατεί.

Δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να το αποκλείσει αυτό.

4. Ανεξέλεγκτη πώληση αλκοόλ από περίπτερα, μαζική διάθεση ναρκωτικών, όπως το αέριο γέλιου, στους δρόμους της Αγίας Νάπας;

Χρειάζεται οπωσδήποτε πιο αυστηρή αστυνόμευση αλλά αυτή πρέπει να γίνεται διακριτικά. Η παρουσία μεγάλης αστυνομικής δύναμης εν στολή μπορεί να δημιουργήσει αίσθηση ανασφάλειας στους φιλήσυχους τουρίστες, που είναι και η πλειονότητα, και να φέρει αρνητικά αποτελέσματα παρά να διορθώσει τη κατάσταση.

5. Πώς αλλάζει η εικόνα;

Το “clubbing” είναι ένα είδος τουρισμού που δεν πρέπει να υποτιμούμε αλλά να βρούμε τρόπους να ελέγξουμε. Κατ’ αρχάς πρέπει να πετύχουμε ένα καλύτερο κράμα τουριστών προσελκύοντας νεαρούς και από χώρες όπως Γαλλία, Ιταλία και Κεντρική Ευρώπη. Έτσι θα αποφύγουμε την παρουσία μόνο δύο-τριών εθνικοτήτων που νιώθουν ισχύ και παραφέρονται. Μετά, αφού ο δήμαρχος μιλά για ανομία, ας κοιτάξει να βελτιώσει το τουριστικό προϊόν της Αγίας Νάπας με την απλή εφαρμογή των νόμων (παράνομη στάθμευση, ακαταστασία, πλαστικές πινακίδες, ακαθαρσία κ.λπ.). Από μόνα τους τα πολυτελή ξενοδοχεία δεν αρκούν για την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού.

Πηγή: Φιλελεύθερος