Η Βουλή απέρριψε την απόφαση του Εurogroup. Πανηγυρισμοί στην Λευκωσία, προβληματισμός στην ευρωζώνη

a 93 Ειδήσεις
a 4717 Ειδήσεις

Η κυπριακή Βουλή απάντησε «όχι» στην απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων παρά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε από την ευρωζώνη κι όχι μόνο.

Το νομοσχέδιο απέσπασε 36 ψήφους κατά, ενώ οι 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ απείχαν.

Τα βλέμματα τώρα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένα στην Λευκωσία και τον αντίκτυπο που θα έχει η «ανταρσία» της Κύπρου, η οποία είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που λέει όχι σε απόφαση του Eurogroup.

Με χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς δέχθηκε την καταψήφιση το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο έξω από την κυπριακή Βουλή.

Οι πολιτικοί αρχηγοί της Κύπρου συνεδριάζουν το πρωί προκειμένου να καταλήξουν σε μια αντιπρόταση προς το Eurogroup, χωρίς πάντως να υπάρχουν ακόμα ενδείξεις ότι υπάρχει κοινός τόπος στην κατεύθυνση του κουρέματος των καταθέσεων.

Χαρακτηριστικά δραματικές ήταν οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών μέσα στην Κυπριακή Βουλή.

Στην πλειοψηφία τους σε υψηλούς ή λιγότερο υψηλούς τόνους μίλησαν για προσπάθεια νεοαποικισμού της Κύπρου ενώ δεν έλειψαν και αυτοί που έθεσαν θέμα παραμονής στην ΕΕ.

Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου: «δε θα γίνουμε πειραματόζωο επιβολής νεοαποικιακών δεσμών», είπε χαρακτηριστικά ενώ για προσπάθεια επιβολής μια νέας μορφής αποικιοκρατίας μίλησε ο βουλευτής των οικολόγων Γ. Περδίκης.

Όπως είπε, αυτό που συνέβη με την απόφαση του Eurogroup ήταν μια απαράδεκτη και ατιμωτική απόφαση της ΕΕ και του ΔΝΤ που προσπάθησαν να στερήσουν από την Κύπρο μια από τις σημαντικότερες πηγές ανάπτυξης, που είναι οι ξένες επενδύσεις.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος, Δημήτρης Συλλούρης, στην ομιλία του ανέφερε ότι οι εταίροι της Κύπρου μιλούσαν για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού τους είχαν το κυνηγητό των Ρώσων ολιγαρχών που δήθεν βρίσκονται μόνο στην Κύπρο.

Αποκάλυψε ότι στις επαφές με Γερμανούς βουλευτές, οι Κύπριοι βουλευτές δέχτηκαν προσβολές. Αν έχουν διαφορές οι Γερμανοί με τους Ρώσους, είπε, το γήπεδο της επίλυσης δεν είναι η Κύπρος και η διάλυση της οικονομίας της για να καταλήξει «αν αυτή είναι η Ευρώπη, εμείς δεν είμαστε σε αυτή την Ευρώπη».

Πριν τη συνεδρίασε ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Κύπριος πρόεδρος ενημέρωσε την καγκελάριο, τονίζοντας ότι δεν περνάει από την κυπριακή Βουλή το κούρεμα των καταθέσεων. Η Άγκελα Μέρκελ ρώτησε τον κ. Αναστασιάδη αν υπάρχει plan b, για να πάρει την απάντηση ότι υπάρχουν «άλλα σχέδια», τα οποία προσπαθεί να σχηματοποιήσει σε συνεργασία με τα υπόλοιπα κόμματα.