Victoria Hislop: Από τη Σπιναλόγκα στην Αμμόχωστο

a 57 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 2263 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

“The Sunrise” ονομάζεται το πολυαναμενόμενο νέο μυθιστόρημα από τη συγγραφέα των εκατομμύριων πωλήσεων του best seller “Το Νησί”, “Η επιστροφή” και “Το Θέμα”, Victoria Hislop, που αναμένεται να κυκλοφορήσει τις 25 του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.

Με το μοναδικό της σήμα καταθέν της αφήγησης, η Victoria Hislop για άλλη μια φορά ρίχνει φως σε ένα συναρπαστικό μέρος της μεσογειακής ιστορίας που συχνά παραβλέπεται, όπως έχει γίνει τόσο έντονα σε τρία προηγούμενα μυθιστορήματά της.

a1 6 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Το καλοκαίρι του 1972, η Αμμόχωστος είναι μια πόλη λουσμένη σε μια χρυσή λάμψη της τύχης, ένα μέρος όπου Έλληνες και Τουρκοκύπριοι ζουν αρμονικά. Ένα φιλόδοξο ζευγάρι, η Αφροδίτη και ο Σάββας Παπακώστα, ετοιμάζονται να ανοίξουν το πιο εντυπωσιακό ξενοδοχείο στο νησί και το προσωπικό τους αποτελείται τόσο από ελληνοκύπριους όσο και από τουρκοκύπριους, οι οποίοι έχουν έρθει στην Αμμόχωστο για να ξεφύγουν από τα χρόνια της αναταραχής και βίας που σάρωσαν την Κύπρο. Μέλη των δύο γειτονικών οικογενειών, οι Γεωργίου και οι Ozkans, βρίσκουν δουλειά στο ξενοδοχείο.

Όμως, κάτω από την αίγλη και την λάμψη της πόλης, μία αναταραχή αρχίζει να γεννιέται.

Όταν ένας Έλληνας πραξικοπηματίας βυθίζει το νησί στο χάος, η Κύπρος αντιμετωπίζει μια καταστροφική σύγκρουση. Η Τουρκία εισβάλλει “για να προστατεύσει, όπως υποστηρίζει, την τουρκοκυπριακή μειονότητα”, και η Αμμόχωστος δέχεται επίθεση. Σαράντα χιλιάδες άνθρωποι χάνουν πλέον τις περιουσίες τους. Στην έρημη πόλη, μόλις δύο οικογένειες παραμένουν.

Η ημέρα της επίθεσης για την Αμμόχωστο και η βιαστική εγκατάλειψή της ήταν η 14η Αυγούστου, 1974, σαράντα χρόνια πριν αυτό το καλοκαίρι.

Οι Αμμοχωστιανοί αναμένουν από τις άλλες χώρες να τους βοηθήσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Αντ’ αυτού, ο τουρκικός στρατός θέτει ένα κλοιό από συρματοπλέγματα γύρω από την πόλη. Είναι μια πόλη φάντασμα, τέτοιων διαστάσεων όπως η Αμμόχωστος, που πυροδότησε τη φαντασία της Victoria Hislop. Είναι η πρώτη φορά που έχει θέσει ένα μυθιστόρημα σε μια θέση όπου δεν έχει γίνει. Είναι ένα μέρος όπου κανείς δεν επιτρέπεται να πάει, ένας τόπος γεμάτος ξεχασμένες μνήμες των ανθρώπων.

«Στάθηκα πολύ κοντά στο συρματόμπλεγμα που εποπτεύεται από την κορυφή ενός κτιρίου το οποίο βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε αυτό. Είναι ένα πραγματικά ανατριχιαστικό μέρος. Η κλίμακα των κτιρίων, η εμπιστοσύνη με την οποία αυτή η πόλη χτίστηκε, είχε μια τεράστια επίδραση συναισθηματικά όταν το είδα για πρώτη φορά. Είναι πραγματικά ανατριχιαστικό να στέκεσαι εκεί και να βλέπεις τα σκοτεινά παράθυρα των δεκάδων ξενοδοχείων, γνωρίζοντας ότι τα κρεβάτια τους είναι πιθανώς ακόμα άστρωτα, και ότι υπάρχουν ακόμα πίνακες που στην τραπεζαρία σκονίζονται και φθείρονται επί τέσσερις δεκαετίες. Αυτό ήταν που έδωσε το μεγαλύτερο έναυσμα στη φαντασία μου, λέει η συγγραφέας. Ήθελα, συνεχίζει, ιδιαίτερα να αναδείξω το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες Κύπριοι και Τουρκοκύπριοι ζούσαν εκεί κοντά και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ότι θα μπορούσαν να ξαναζήσουν όπως πριν. Το τι συνέβη στην Αμμόχωστο και στο νησί στο σύνολό του ήταν μια τραγωδία. Είναι ένα νησί γεμάτο θλίψη – αλλά μια λύση θα μπορούσε να βρεθεί. Αυτή είναι η ιστορία της Αμμοχώστου, που παραμένει άδεια από ανθρώπους μέχρι σήμερα, αλλά κατοικείται μόνο από φίδια και αρουραίους. Δεν υπάρχει καμία ανθρώπινη παρουσία. Σε αυτή την 40η επέτειο, οι διαπραγματεύσεις για μια ακόμη φορά λαμβάνουν χώρα, και θα υπάρξει μεγάλη προσοχή από τα μέσα ενημέρωσης. Ίσως, κάποιοι από αυτούς τους κατοίκους και τις οικογένειές τους μια μέρα θα έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν.”

Έπαινοι για την Victoria Hislop

ΤΟ ΝΗΣΙ

«Επιτέλους – ένα βιβλίο για την παραλία με μια καρδιά», (The Observer)

«Βαθιά έρευνα, φαντασία και το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της αγάπης της Hislop για την Κρήτη δημιουργεί ένα πειστικό πορτρέτο για το νησί! Μετακινώντας και απορροφώντας.» (Evening Standard)

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

«Έχει εκτελεστεί με ζωντάνια και ευαισθησία” (Sunday Telegraph)

«Η επιστροφή στοχεύει να ανοίξει τα μάτια και τραβά την προσοχή του αναγνώστη» Η Hislop αξίζει ένα μετάλλιο!” (The Independent)

ΤΟ ΘΕΜΑ

«Αυτό είναι η αφήγηση στα καλύτερά της και ακριβώς όπως ένα μωσαϊκό, όταν κάθε νήμα είναι ραμμένο στη θέση του, οπότε προκύπτουν τα στρώματα και την ιστορία των σχέσεων, το παρελθόν και το παρόν” (Sunday Express)

«Περιγράφοντας, υπέροχα λεπτομερώς και φιλόδοξα» (The Sunday Times)

a2 3 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

VICTORIA HISLOP

Εμπνευσμένο από μια επίσκεψη στην Σπιναλόγκα, την εγκαταλελειμμένη ελληνική αποικία της λέπρας, η Victoria Hislop έγραψε ΤΟ ΝΗΣΙ το 2005. Έγινε ένα διεθνές νούμερο ένα smash hit, που δημοσιεύθηκε σε τριάντα γλώσσες με πάνω από 3 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, και να μετατράπηκε σε Ελληνική τηλεοπτική σειρά. Η ισχυρή αντίδραση στο βιβλίο της Victoria ήταν ένα κίνητρο να μάθει ελληνικά, και να γίνει ένας πρεσβευτής της Lepra, και ονομάστηκε ως “Πρωτεμφανιζόμενο” του έτους στα βραβεία British Book το 2007. Η αγάπη της για τη Μεσόγειο την οδήγησε δίπλα στην Ισπανία, γράφοντας για τα επώδυνα μυστικά του εμφυλίου πολέμου στο “The Return”, που χτύπησε την κορυφή των μπεστ σέλερ το 2008. Στο τρίτο μυθιστόρημα, “Το Νήμα”, επέστρεψε στην Ελλάδα για να εξιστορήσει την εξαιρετική και πολυτάραχη ιστορία της Θεσσαλονίκης και των ανθρώπων της σε όλο τον 20ο αιώνα. Δημοσιεύθηκε το 2011 με ευρεία αναγνώριση, επιβεβαιώνοντας τη φήμη της Hislop ως μια εμπνευσμένη συγγραφέα, και ακολουθήθηκε από τα διηγήματα, “The Last Dance” και άλλες ιστορίες. Το Sunrise είναι το τέταρτο μυθιστόρημά της που έχει ως θέμα την Αμμόχωστο. Η Victoria μοιράζει το χρόνο της ανάμεσα στην Αγγλία και την Ελλάδα.

SotiraNews