Αφιέρωμα του ΡΙΚ στην προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού στη Σωτήρα (VIDEO)

a 30 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 2237 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Δράση για προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού ανέλαβε ο Δήμος Σωτήρας με στόχο, σε μεγάλο βαθμό, τη Ρωσική Αγορά.

Ένα ουσιαστικό κενό στην ιστορία της τέχνης και της αρχιτεκτονικής της Μεσαιωνικής Κύπρου επιδιώκει να καλύψει το Πανεπιστήμιο Κύπρου με το ερευνητικό πρόγραμμα “Η Εκκλησία της Μεταμορφώσεως στη Σωτήρα Αμμοχώστου και τα συμφραζόμενά της”.

Η έρευνα υποβλήθηκε και εγκρίθηκε για χρηματοδότηση στο πλαίσιο των ερευνητικών προγραμμάτων του Ιδρύματος Αναστάσιος Λεβέντης.

Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο Δήμαρχος Σωτήρας, κ. Γεώργιος Τάκκας ανέφερε ότι “η ομάδα αυτή είναι εννιαμελής και διεθνής και περιλαμβάνει καθηγητές από Γερμανία, Ελλάδα και Ιταλία και ο στόχος θα είναι μετά από δύο χρόνια και αφού περατωθεί η μελέτη να καταλήξει σε ένα επιστημονικό τόμο για την ιστορία, την αρχιτεκτονική και τις τοιχογραφίες του Ναού της Μεταμορφώσεως της Σωτήρας”.

Η μελέτη και η έρευνα του ναού αυτού και των εξαιρετικά σημαντικών τοιχογραφιών του φιλοδοξεί να κάνει το μνημείο αυτό γνωστό στην τοπική και διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Ιωάννου, κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορία, ανέφερε ότι στον χώρο βρισκόταν μια άλλη πρωτοχριστιανική εκκλησία του 4ου αιώνα, η οποία καταστράφηκε από τις αραβικές επιδρομές. Στο χώρο της Πρωτοχριστιανικής βασιλικής ξαναχτίστηκε τον 10ο αιώνα ο Ναός της μεταμορφώσεως του Σωτήρος, από τον στρατηγό του Βυζαντίου Νικηφόρο Φωκά. Το κτίριο, όπωςσώζεται σήμερα, είναι προϊόν μιας σειράς επεμβάσεων στον αρχικό πυρήνα.

Όπως ανέφερε στην κάμερα του ΡΙΚ, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Ιωάννου “τον 10ο αιώνα ένας γενναίος στρατηγός του Βυζαντίου, ο Νικηφόρος Φωκάς ο οποίος αργότερα έγινε αυτοκράτορας, με ένα γενναίο ναύαρχο, τον Νικήτα Χαλκούση, έδιωξαν τους Άραβες από την Κύπρο και επανήλθε και πάλι το νησί μας στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Οι κάτοικοι, τότε, έκτισαν αυτόν τον ναό που βλέπουμε πάνω στα ερείπια.”

Στον Ναό έχουν αποκαλυφθεί εξαιρετικές τοιχογραφίες του 13ου αιώνα που απηχούν έντονα την αυτοκρατορική τέχνη της Κωνσταντινούπολης συνυφασμένη με τη σταυροφορική τέχνη της ίδιας εποχής.

Σχετικά με τις τοιχογραφίες, ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Ιωάννου αναφέρει ότι “πριν 26 χρόνια ένα συνεργείο του Τμήματος Αρχαιοτήτων ήρθε στο ναό για να κάνει κάποιες επισκευές και στην τοιχογραφία που σήμερα βρίσκεται ο Απόστολος Βαρνάβας, όλως τυχαία, υποχώρησε ένα κομμάτι από τον τοίχο και φάνηκαν τα γράμματα “ΕΠΙΦΑΝ…” και αμέσως εξακριβώθηκε ότι υπήρχε προηγούμενη τοιχογραφία του Αγίου Επιφανίου.”

Στο πλαίσιο της ανάδειξης του ιστορικού και αρχαιολογικού πλούτου της Σωτήρας, ο Δήμος θα προχωρήσει σύντομα και σε ανασκαφές στα “Μνήματα των Ελλήνων”, δυτικά της παραλίας “Σειρήνες”.

Όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Σωτήρας, “οι τάφοι χρονολογούνται στην ελληνορωμαϊκή εποχή, οπότε υπάρχει μια τεράστια ιστορία την οποία θέλουμε να αναδείξουμε και να συμβάλει στην προώθηση και στη γνώση για την ιστορία του τόπου”.

Η δράση αυτή στοχεύει στον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος και την προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού αφού, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, έχει διαφανεί πως οι Ρώσοι τουρίστες επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την πλούσια ιστορική κληρονομιά της περιοχής.

Πηγή: Ελευθερία Σωφρονίου/ΡΙΚ

SotiraNews