Συνωστισμός πολεμικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου (video)

a 93 Ειδήσεις
a 3734 ΕιδήσειςΔεσμευμένη είναι σχεδόν όλη η θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου για ασκήσεις ξένων χωρών, τριγύρω από την επιβεβαιωτική γεώτρηση. Η δραστηριότητα πλοίων και αεροσκαφών στις κυπριακές θάλασσες είναι εντονότατη, με το Υπουργείο Εξωτερικών να εκδίδει νέα ταξιδιωτική οδηγία, αυτή τη φορά για το Λίβανο.

Περικλεισμένη αλλά και εντός περιοχών στρατιωτικών ασκήσεων είναι από χθες τόσο η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο οικόπεδο δώδεκα, όσο και οι περιοχές όπου διεξάγονται οι σεισμογραφικές έρευνες για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο χάρτης στο ρεπορτάζ είναι σημερινός και αφορά όλες τις δραστηριότητες στις κυπριακές θάλασσες νοτίως του νησιού:

– Οι περιοχές στο χάρτη με καφέ χρώμα, τρεις συγκεκριμένα, έχουν δεσμευτεί από προχθές 9 Σεπτεμβρίου από την Ισπανία για ασκήσεις ναυτικού με πυραύλους και βολές όπλων.
– Η περιοχή με το πρασινοκίτρινο χρώμα έχει δεσμευτεί για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας για τρισδιάστατες έρευνες από το σεισμογραφικό «Ramform Sovereign» και συνοδευτικά σκάφη.
– Η περιοχή που φαίνεται στον μικρό πρασινοκίτρινο κύκλο είναι η ζώνη ασφαλείας για την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο «12».
– Η περιοχή με το κόκκινο χρώμα είναι η ζώνη ασκήσεων των βρετανικών δυνάμεων και έχει δεσμευτεί από τις Βάσεις Ακρωτηρίου.
– Η περιοχή με το γαλάζιο χρώμα είναι η περιοχή ελέγχου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο.
– Η περιοχή με το πράσινο χρώμα δεσμεύτηκε από το Ισραήλ από την περασμένη Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, για αεροπορικές ασκήσεις.

Μάλιστα στα κατεχόμενα σήμερα, η εφημερίδα Αφρίκα δημοσιεύει ότι αύριο οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να κλείσουν κάποιες περιοχές του ΦΙΡ Λευκωσίας ενώ η Ρωσία έχει κλείσει για ασκήσεις διεθνή ύδατα και διεθνή εναέριο χώρο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε σήμερα ταξιδιωτική οδηγία για το Λίβανο:

“Οι πολίτες της Δημοκρατίας, που διαμένουν μόνιμα ή προτίθενται να ταξιδεύσουν στο Λίβανο, συμβουλεύονται όπως αποφύγουν να ταξιδέψουν στη χώρα αυτήν αν δεν είναι αναγκαίο και όπως επιδεικνύουν τη δέουσα προσοχή. Συνιστάται, επίσης, όπως παρακολουθούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έτσι ώστε να τηρούνται ενήμεροι συνεχώς για τις τυχόν εξελίξεις και να ακολουθούν τις οδηγίες των τοπικών Αρχών”.

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου σημείωσε τη θέση της κυβέρνησης στο θέμα της Συρίας:

“Η έκκληση μας προς τη Συρία είναι πρώτον να επικυρώσει αυτές τις συμβάσεις, και δεύτερο να αναλάβει την ευθύνη για να διασφαλίσει την φύλαξη αυτών των χημικών όπλων μέχρις ότου, κατά προτίμηση το Συμβούλιο Ασφαλείας, αποφασίσει για τον τρόπο με τον οποίο αυτά θα καταστραφούν. Αυτή είναι η θέση μας”.

Εξέφρασε επίσης την ευχή για ευόδωση των διπλωματικών προσπαθειών προς εκτόνωση της κρίσης στη Συρία.

Πηγή: ΑΝΤ1