Χωρίς καύσιμα η επαρχία Αμμοχώστου (video)

Προθεσμία μέχρι την Παρασκευή έδωσε σήμερα ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών στις κρατικές υπηρεσίες για παγοποίηση όλων των αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν για ανέγερση νέων πρατηρίων καυσίμων.

Σε διαφορετική περίπτωση, οι πρατηριούχοι θα κατέλθουν παγκύπρια σε επ’ αόριστον απεργία, ενώ από σήμερα απεργούν οι πρατηριούχοι στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου. Ο λόγος για την απεργία στην ελεύθερη Αμμόχωστο είναι η έκδοση άδειας νέου πρατηρίου στο Παραλίμνι.

Η απόφαση λήφθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα ο Σύνδεσμος στη Χοιροκοιτία και σε δηλώσεις του ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Στάθης Σπαρτιάτης ανέφερε ότι «από την Παρασκευή το πρωί, εάν δεν υπάρχει εξέλιξη στο αίτημά μας για παγοποίηση των νέων αδειών οικοδομής που εκδόθηκαν μετά την ομόφωνη απόφαση της Βουλής τον περασμένο χρόνο, θα κατέλθουν σε στάση εργασίας όλα τα πρατήρια παγκύπρια. Θα υπάρχουν πρατήρια για να εξυπηρετηθούν υπηρεσίες που ασχολούνται με θέματα ασφάλειας και υγείας, δηλαδή την Αστυνομία, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τα ασθενοφόρα».

Πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα με την αδειοδότηση νέων πρατηρίων πετρελαιοειδών είναι πολύ μεγάλο επειδή ο νόμος που διέπει το συγκεκριμένο θέμα είναι πολύ παλιός, του 1968. Πριν από τρία χρόνια υπήρξε μια πρωτοβουλία του Υπουργείου Εμπορίου ώστε να συγκεντρωθούν όλες οι υπηρεσίες που ασχολούνται με την έκδοση αδειών νέων πρατηρίων, στο Υπουργείο Εμπορίου ώστε να τεθούν νέα κριτήρια και νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη σωστή ρύθμιση του θέματος».

Ανέφερε ακόμα ότι παρά το γεγονός πως ανακοινώθηκε στο Σύνδεσμο η συγκεκριμένη προσπάθεια και δώσαμε ως Σύνδεσμος γραπτώς τις απόψεις μας, εντούτοις το νομοσχέδιο έμεινε στάσιμο. Πριν από ένα χρόνο υπήρξε ομόφωνη απόφαση από την Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής για παγοποίηση της έκδοσης νέων αδειών για πρατήρια καυσίμων και πραγματοποιήθηκαν διάφορες συναντήσεις με όλα τα αρμόδια Υπουργεία και έχουν συμφωνήσει με τις θέσεις μας, εντούτοις δεν προχώρησαν στην υλοποίηση της προσπάθειας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σπαρτιάτης είπε πως «δυστυχώς τον τελευταίο καιρό βλέπουμε να υπάρχει μια έξαρση στην έκδοση νέων αδειών προκειμένου να προλάβουν τη νομοθεσία. Συνολικά παγκύπρια υπάρχουν 325 πρατήρια καυσίμων, το 2012 ανεγέρθηκαν 10 πρατήρια, υπάρχουν περίπου 10 – 15 άδειες που έχουν εκδοθεί ενώ προς εξέταση υπάρχουν πέραν των 100 αδειών. Εάν αυτές οι άδειες εξεταστούν με τη παλιά νομοθεσία θα εκδοθούν, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα όλων αυτών των πρατηρίων».

Δεν θέλουμε, συνέχισε, να καταλήξουμε όπως την Ελλάδα που το ένα τρίτο των πρατηρίων είναι κλειστά, ούτε θέλουμε να φτάσουμε στο σημείο να ανεβάζουμε τις τιμές των καυσίμων, δηλαδή να την πληρώνει ο καταναλωτής, προκειμένου να γίνουμε βιώσιμοι.

Σε ερώτηση πού κωλυσιεργεί η ψήφιση της νέας νομοθεσίας, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων απάντησε πως «όλοι είμαστε γνώστες του πως λειτουργούν τα πράγματα στην Κύπρο. Δυστυχώς πάντοτε πρέπει να βολευτούν οι δικοί μας και μετά να αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι για να διορθωθούν τα πράγματα».

Πηγές: ΚΥΠΕ/ΑΝΤ1

Ροη Ειδησεων

Δύσκολες ώρες για την Ελένη Αρτυματά – “Καιρός να αναπαυθεί η πονεμένη σου ψυχή”

Δύσκολες ώρες περνά η Ελένη Αρτυματά μετά την απώλεια ενός πολύ αγαπημένου της προσώπου. Η…

19 Μαΐου, 2024

Κυπελλούχος 2023-24 η Πάφος

Εντυπωσιακή η Πάφος που κατέκτησε το πρώτο της τρόπαιο στην ιστορία της καθώς επικράτησε με…

18 Μαΐου, 2024

Θεόδωρος Πυρίλλης: “Δε χρωστάω τίποτα σε κανένα κόμμα” (ΒΙΝΤΕΟ-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ)

Ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης καλεσμένος στην εκπομπή Famagusta Talks με τη Γαβριέλλα Ζάρτηλα. Μιλάει…

18 Μαΐου, 2024

Κουμής: Εντός των στόχων μας τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων

Τα στατιστικά στοιχεία αφίξεων του πρώτου τετραμήνου του 2024 καταδεικνύουν ότι είμαστε μέσα στους στόχους…

17 Μαΐου, 2024

Κιβωτός του Κόσμου: Ξεκίνησε η δίκη του πατέρα Αντώνιου για τις κακοποιήσεις παιδιών

Με την κατάθεση της Σαμάνθας Στρατιδάκη, η οποία είναι ειδική επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη…

17 Μαΐου, 2024

Υπουργός Εσωτερικών: «Ταύτιση απόψεων στην Υπουργική»

Από τη σημερινή συζήτηση καταγράφεται η ταύτιση απόψεων σε σχέση με την πρωτοβουλία της Κυπριακής…

17 Μαΐου, 2024