Τελέστηκε η κηδεία του δημάρχου Αγίας Νάπας (video)

Μέσα σε μια κατάμεστη από κόσμο εκκλησία και στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, κηδεύτηκε στις 2 το μεσημέρι ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Αντώνης Τσόκκος ο οποίος απεβίωσε τη Δευτέρα το πρωί από έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Στην κηδεία παρέστησαν επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, οι Υπουργοί Εργασίας, Εμπορίου, Αμυνας, Εσωτερικών και Συγκοινωνιών, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ο ΓΓ της ΠΕΟ, βουλευτές, Δήμαρχοι, Κοινοτάρχες, ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, οι αστυνομικές και στρατιωτικές αρχές της περιοχής και πλήθος κόσμου.

Δύο διπλοκάμπινα αυτοκίνητα γέμισαν ασφυκτικά με τα στεφάνια που κατέθεσαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι Μητροπολίτες Κωνσταντίας – Αμμοχώστου και Κύκκου – Τηλλυρίας, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής, του υποψηφίου για την Προεδρία Νίκου Αναστασιάδη, του Προέδρου του ΔΗΚΟ, κομμάτων, οργανώσεων, εθνικόφρονων σωματείων, σχολείων και του απλού κόσμου.

Η σορός του Αντώνη Τσόκκου μεταφέρθηκε γύρω στις 10 το πρωί στο σπίτι του όπου τελέστηκε τρισάγιο. Ακολούθως με τη συνοδεία της Αστυνομίας πέρασε από τον Αστυνομικό σταθμό Αγίας Νάπας, το Συνοικισμό, τις Οδούς Τεύκρου Ανθία, Γιάννη Ρίτσου, Οδυσσέα Ελύτη και Πιερίδη. Στο Δημαρχείο η σορός του Αντώνη Τσόκκου έμεινε για μισή περίπου ώρα όπου αναπέμφθηκε δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του ενώ πλήθος κόσμου κρατούσε κόκκινα τριαντάφυλλα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της πομπής παιάνιζε η φιλαρμονική του Δήμου Παραλιμνίου, ενώ η οικογένεια δέχθηκε συλλυπητήρια στην εκκλησία από τις 12 μέχρι τις 2.

Της κηδείας προέστη ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Αμμοχώστου Βασίλειος και επικήδειους λόγους εκφώνησαν ο αντιδήμαρχος Βάσος Ξύδιας, ο Επαρχιακός Γραμματέας Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ Νίκος Ιωάννου, ο πρώην Υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης εκ μέρους των φίλων του και ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης εκ μέρους των Δημάρχων και των Κοινοταρχών της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου.

Στον επικήδειο λόγο του ο αντιδήμαρχος Βάσος Ξύδιας ανέφερε ότι ο Αντώνης Τσόκκος ήταν «ένας ηγέτης εκπρόσωπος της Αγίας Νάπας, της Επαρχίας Αμμοχώστου και στο εξωτερικό Πρεσβευτής ακόμα και της Κύπρου μας, ένας οραματιστής που έβλεπε και ήθελε την Αγία Νάπα να είναι ψηλά και να είναι γνωστή από άκρη σε άκρη της Γης» είπε και πρόσθεσε ότι «δημιούργησε μεγάλο έργο στον Δήμο μας, έργα υποδομής, τουριστική ανάπτυξη, κοινωνικό έργο, αδελφοποιήσεις με Δήμους στο εξωτερικό ενώ άνοιξε το δρόμο για νέες τουριστικές αγορές».

Ανέφερε ακόμα ότι «γνώμονας και σκέψη του ήταν τι θα παραδώσουμε στις επόμενες γενεές, ο οποίος έβαλε τον πήχη πολύ ψηλά, και δρούσε πάντα με γνώμονα το καλό, το τίμιο, προσπαθώντας να έχει όλο τον κόσμο ικανοποιημένο και χαρούμενο και ένας σωστός δημοκράτης που δεν διαχώριζε τους ανθρώπους κατά τις πολιτικές τους προτιμήσεις αλλά με βάση την προσήλωση του σε υψηλές αρχές και αξίες».

Εμείς, συνέχισε ο κ. Ξύδιας «θα εμπνεόμαστε σκεφτόμενοι» τον Αντώνη Τσόκκο και «υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε το έργο σου και την πορεία που χάραξες με την πυξίδα σου στραμμένη σε όλες τις κατευθύνσεις».

Ο Επαρχιακός Γραμματέας Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ Νίκος Ιωάννου στον δικό του επικήδειο λόγο ανέφερε ότι ο Αντώνης Τσόκκος σε «όλη του τη ζωή τάχθηκε να υπηρετεί τον άνθρωπο, τις ιδέες και τα ιδανικά του. Θα μπορούσε λόγω και της οικονομικής του ευρωστίας να παρέμενε μακριά από την έντονη ανάμειξη και την καθημερινή τριβή στα κοινά και τα καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων».

Αφού ανέφερε ότι ο εκλιπών «έθεσε τη δική του σφραγίδα στην ανάπτυξη της Αγίας Νάπας» είπε ότι ο Αντώνης «ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων αλλά με αγάπη και πάθος για δουλειά δόθηκε ολοκληρωτικά στο έργο που ανέλαβε ως Δήμαρχος. Χωρίς ρεβανσισμούς και με αγάπη προς όλους, χωρίς να διαχωρίζει τους δημότες από την ιδεολογική τους ή την κομματική τους καταβολή. Ο Νάκης αθόρυβα ξόδευε την αντιμισθία που έπαιρνε από το Δήμο προς τους συνανθρώπους του που είχαν ανάγκη και περνούσαν δύσκολες μέρες».

Σήμερα, συνέχισε ο κ. Ιωάννου «δεν είμαστε εδώ για να αποτιμήσουμε το έργο» του Αντώνη Τσόκκου αφού «αυτό θα το κρίνουν άλλοι. Το έκριναν οι συνδημότες σου πριν ένα περίπου χρόνο και σε αξιολόγησαν με τη ψηλότερη βαθμολογία. Ούτε είμαστε εδώ για να σου πούμε πόσο τέλειος ήσουν. Είμαστε εδώ για να σου πούμε πόσο ανθρώπινος και πόσο αγνός ήσουν. Είμαστε εδώ για να σου πούμε ευχαριστώ για όλα όσα πρόσφερες με ανιδιοτέλεια για όλα όσα αγάπησες και υπηρέτησες με πάθος».

Στον αποχαιρετιστήριο λόγο του ο Δήμαρχος Δερύνειας Άντρος Καραγιάννης ανέφερε ότι έχει συγκλονίσει όλους η αναπάντεχη είδηση του πρόωρου και απροσδόκητου θανάτου του Δημάρχου Αγίας Νάπας και στην αρχή «δεν θέλαμε να το πιστέψουμε, ελπίζαμε ότι ο άνθρωπος, ο οποίος αγαπήσαμε για τον αυθορμητισμό και την απλότητα του δεν θα λύγιζε. Η είδηση του θανάτου του Αντώνη Τσόκκου μας έκανε όλους να κλάψουμε αλλά και να οργιστούμε γιατί χάσαμε ένα πραγματικό άνθρωπο, ένα Δήμαρχο ο οποίος είχε όραμα για το Δήμο του, την Αγία Νάπα, αλλά και για την Επαρχία του, την Αμμόχωστου.

Πρόσθεσε ότι ο εκλιπών «ήταν ο πρωτεργάτης της προβολής της Επαρχίας μας αλλά και της προώθησης της Αγίας Νάπας, ως σύγχρονο τουριστικό θέρετρο. Βασική του έγνοια ήταν η συνεχής αναβάθμιση και βελτίωση του τουριστικού προϊόντος καθώς και η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός της Αγίας Νάπας. Η άψογη συνεργασία του με όλους τους Δημάρχους, Κοινοτάρχες της Επαρχίας Αμμοχώστου και τους εμπλεκόμενους φορείς, συνέβαλε στην αύξηση του αριθμού των τουριστών στην Επαρχία μας, εντόπισε νέες τουριστικές αγορές όπως η Ρωσία και Ουκρανία, ενώ δεν έπαψε να στηρίζει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που προσφέρουν ψυχαγωγία στους παραθεριστές κατά τους χειμερινούς μήνες».

Ανέφερε ακόμα ότι ο Αντώνης Τσόκκος ήταν «πάντα ένθερμος υποστηρικτής της ανάπτυξης και της προόδου. Σ’ ευχαριστούμε για όλα όσα μας δίδαξες, τόσο για το παρελθόν όσο και για το μέλλον» είπε και σημείωσε πως «εμείς οι Δήμαρχοι και Πρόεδροι των Κοινοτικών Συμβουλίων της Επαρχίας Αμμοχώστου θα σε θυμόμαστε πάντα και δεσμευόμαστε ότι θα πετύχουμε το στόχο που εσύ έθεσες, την προώθηση των αιτημάτων της Επαρχίας μας».

Εκ μέρους των φίλων του Δημάρχου Αγίας Νάπας επικήδειο λόγο εκφώνησε ο πρώην Υπουργός Εμπορίου, βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης, ο οποίος ανέφερε ότι «με αισθήματα βαθύτατης θλίψης αποχαιρετούμε σήμερα ένα φίλο, ένα στενό συνεργάτη, έναν ακούραστο, πολυσχιδή, έντιμο και σπουδαίο άντρα. Έναν άντρα που άφησε στο σύντομο πέρασμά του από τη ζωή τη δική του σφραγίδα της προσήλωσης σε αρχές και αξίες, της αξιοπρέπειας και της αυθεντικότητας».

Πρόσθεσε ότι ο Αντώνης Τσόκκος «ήταν ένας προοδευτικός οραματιστής. Ο πρόωρος χαμός του στα 60 του μόλις χρόνια συγκλόνισε την Αγία Νάπα αλλά και το παγκύπριο. Τίμησε και κόσμησε όλα τα αξιώματα και τις θέσεις που υπηρέτησε. Με την πολύπλευρη και πολυποίκιλη συμμετοχή του κέρδισε επάξια την καθολική εκτίμηση και το σεβασμό της κοινωνίας, των συναδέλφων και συνεργατών του, ακόμη και εκείνων που κατά καιρούς διαφώνησαν μαζί του».

Αφού ανέφερε ότι ο εκλιπών «υπήρξε ένας εξαιρετικός σύζυγος, σπουδαίος πατέρας, υπέροχος αδελφός και ένας μεγάλος φίλος» ο κ. Πασχαλίδης είπε πως «αυτή την ύστατη στιγμή θέλω να σου απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιά μου για την προσφορά σου, για την καλοσύνη σου, για την ανθρωπιά σου, για την ευγένειά σου, τον αλτρουισμό σου, την αλληλεγγύη σου, για την κρυφή και φανερή προσφορά σου, για τη σοβαρότητά σου, για τα ωραία αισθήματά σου, για την πραγματική και ανιδιοτελή σου φιλία. Για εμάς τους φίλους σου ήσουν γνήσιος και αυθεντικός, ήσουν μεγάλη καρδιά για όλη την παρέα».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο γιός του εκλιπόντος Παύλος Τσόκκος ο οποίος εκ μέρους της οικογένειας ευχαρίστησε όλους όσοι παρευρέθηκαν στην κηδεία, αναφέρθηκε στο χαρακτήρα και το ήθος του πατέρα του και στην ιδιαίτερη αγάπη που είχε για την Αγία Νάπα.

Ο Αντώνης Τσόκκος οδηγήθηκε στη συνέχεια στην τελευταία του κατοικία στο νέο κοιμητήριο της Αγίας Νάπας.

Δείτε βίντεο από την τελευταία του συνέντευξη στην τουριστική έκθεση World Travel Market 2012 του Λονδίνου, πριν από 2 μήνες:

Ροη Ειδησεων

Φρένο στις αλλαγές τελευταίας στιγμής βάζει η Βουλή για μεταρρύθμιση ΤΑ

Με στόχο να διευθετηθούν σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη μεταρρύθμισης της τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Υπουργείο…

13 Μαΐου, 2024

Πέρασε από την Κύπρο το βόρειο σέλας – Προκάλεσε προβλήματα σε αρκετές χώρες (ΒΙΝΤΕΟ)

Η ηλιακή καταιγίδα σπάνιας έντασης που έφθασε στη Γη το Σαββατοκυρίακο προκάλεσε προβλήματα σε αρκετές…

13 Μαΐου, 2024

ΗΠΑ: Σκότωσε τον πατέρα της και την φίλη του γιατί την απέκλεισε από την διαθήκη

Μια γυναίκα σκότωσε τον 87χρονο πατέρα της και τη φίλη του, μαχαιρώνοντάς τους θανάσιμα στο…

13 Μαΐου, 2024

Κύπρος: 16χρονος προέταξε πιστόλι σε ανήλικους – Aποδείκτηκε ότι ήταν πλαστικό

Διάταγμα κράτησης τριών ημερών εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εναντίον 16χρονου που διαμένει σε δομή…

13 Μαΐου, 2024

Υπ. Γεωργίας: Αξιολογούνται προσφορές για πτητικά μέσα πυρόσβεσης

Η διαδικασία αξιολόγησης προσφορών για πτητικά μέσα πυρόσβεσης είναι «εντός του χρονοδιαγράμματος» δήλωσε σήμερα η…

13 Μαΐου, 2024

«Πρόκληση» για το Υπ. Εσωτερικών η ημέρα των εκλογών – «Δεν θα υπάρξουν προβλήματα»

«Πρόκληση» για το Υπουργείο Εσωτερικών θα είναι η ημέρα των εκλογών για ανάδειξη μελών του…

13 Μαΐου, 2024