Στο παρά πέντε για την αναστύλωση του Αποστόλου Ανδρέα (video)

a 189 Ειδήσεις
a 5667 Ειδήσεις

Συγκρατημένα αισιόδοξη για έναρξη, το συντομότερο δυνατό, των εργασιών αναστήλωσης του Μοναστηρίου του Αποστόλου Ανδρέα δηλώνει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων μετά την ενημέρωση της οποίας έτυχε την Τετάρτη από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι προσπάθειες για αναστύλωση του μοναστηριού.

Καθοριστικός παράγοντας είναι η αποδοχή από το κατοχικό καθεστώς της συμφωνίας στην οποία θα καταλήξει η Εκκλησία με τη UNDP, ενώ ερωτηματικά εγείρονται για τη δυνατότητα των Ηνωμένων Εθνών να ελέγξουν τη διαδικασία.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η Πρόεδρος του σώματος Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι από την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Επιτροπή φαίνεται ότι «είμαστε πολύ κοντά, στο παρά πέντε για έναρξη των διαδικασιών, αν αποφευγόταν μια ασυνεννοησία σε σχέση με την υποβολή περίληψης των αρχιτεκτονικών σχεδίων στη UNDP, ώστε να μπορέσει να ετοιμασθεί και υπογραφεί συμφωνία, η οποία θα διασφαλίζει ότι η Εκκλησία θα είναι δωρητής και ο ιδιοκτήτης του μοναστηρίου».

Πρόσθεσε ότι «θεωρούμε πολύ σημαντικό να διασφαλιστεί αυτή η παράμετρος», εξέφρασε την ελπίδα ότι στην καθορισμένη αυριανή συνάντηση Ηνωμένων Εθνών (UNDP) και Εκκλησίας να ξεκαθαριστεί το θέμα με το συμβόλαιο».

Η κ. Κουκουμά διευκρίνισε ότι η UNDP δεν έχει παραλάβει τα αρχιτεκτονικά σχέδια, ενώ ο Επίσκοπος Καρπασίας ενημερώθηκε από τον αρχιτέκτονα ότι τα σχέδια έχουν διαβιβαστεί, αναφέροντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει πιθανότητα «αύριο να μην είναι έτοιμοι να υπογράψουν το συμβόλαιο».
«Θεωρούμε ότι εάν δεν υπογραφεί αύριο το συμβόλαιο θα υπογραφεί σε ένα δεκαπενθήμερο», ανέφερε.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων είπε ακόμα ότι «η Επιτροπή θεωρεί πως με τη διαδικασία των διεθνών προσφορών θα δώσει τη δυνατότητα στο έργο να προχωρήσει» και τόνισε ότι «ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός παράγοντας».

Η κ. Κουκουμά ανέφερε ότι η αναστύλωση του μοναστηριού θα γίνει σε φάσεις και η πρώτη φάση, που θα στοιχίσει 1,2 εκατομμύρια και θα διαρκέσει δύο χρόνια αφορά την κυρίως εκκλησία και το παρεκκλήσι.

Χαρακτηρίζοντας σημαντική την ενημέρωση της οποίας έτυχε η Επιτροπή και από το Υπουργείο Εξωτερικών για τις προσπάθειες της Υπουργού τόσο για την αναστύλωση του Αποστόλου Ανδρέα, όσο και την προστασία άλλων πολιτιστικών μνημείων στα κατεχόμενα, είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει παγώσει το σχετικό κεφάλαιο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και ενόσω εκκρεμούν αυτού του επιπέδου ζητήματα το κεφάλαιο αυτό θα παραμείνει παγωμένο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, ανέφερε ότι από την ενημέρωση της Επιτροπής μπορεί να είναι συγκρατημένα αισιόδοξος σε ό,τι αφορά στην προσδοκία των Ελλήνων του τόπου να διατηρηθεί ζωντανό αυτό το κτίριο.

Είπε πως «βρισκόμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση», ωστόσο θα πρέπει να τροχιοδρομηθούν ταχύτερες διαδικασίες και ανέφερε ότι η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί τη διαδικασία όμηρο των προθέσεων να διατηρήσει το μοναστήρι σε ετοιμόρροπη κατάσταση.

«Από πλευράς της Εκκλησίας γίνονται όλες οι ενέργειες για να μην χάνεται χρόνος», είπε αναφέροντας ότι θα πρέπει να απαντηθούν ανησυχίες που μπορεί να αποτελέσουν παράγοντες μπλοκαρίσματος της διαδικασίας.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι παρόλο ότι έχουν τροχιοδρομηθεί οι διαδικασίες για την αναστύλωση, ο Επίσκοπος Καρπασίας δεν ήταν σε θέση να δηλώσει στην Επιτροπή Προσφύγων εάν η συμφωνία της Εκκλησίας με τη UNDP θα γίνει αποδεκτή και από το κατοχικό καθεστώς, ώστε η Εκκλησία αφού θα χρηματοδοτεί την αναστήλωση θα μπορεί να ελέγχει την εξέλιξη των εργασιών για την ολοκλήρωση του έργου.

«Ας ελπίσουμε ότι το κατοχικό καθεστώς θα αλλάξει συμπεριφορά και θα επιτρέψει στην Εκκλησία και τη UNDP να προχωρήσουν στην αναστύλωση, διαφορετικά το μοναστήρι θα καταρρεύσει», κατέληξε ο κ. Βαρνάβα.

Πηγή: ΚΥΠΕ