“Ανθούν” τα παράνομα ξόβεργα και η λαθροθηρία στην επαρχία Αμμοχώστου (video)

a 50 Ειδήσεις
a 5531 Ειδήσεις

Όσο πάνε και αποθρασύνονται οι λαθροθήρες. Άκρως ανησυχητικά είναι τα στοιχεία σε σχέση με την λαθροθηρία και την παγίδευση αμπελοπουλιών στην Κύπρο. Οι αριθμοί καταδεικνύουν κατακόρυφη αύξηση του παράνομου «σπορ», ειδικά στις επαρχίες Λάρνακας και ελεύθερης Αμμοχώστου και τις κοινότητες που βρίσκονται στα όρια των Βρετανικών Βάσεων.

Την ίδια στιγμή, οι λαθροθήρες παρουσιάζονται έτοιμοι για «πόλεμο», εναντίον όσων επιχειρήσουν να βάλουν φρένο στα σχέδια τους. Ενδεικτικό της κατάστασης, πρόσφατα επεισόδια μεταξύ λαθροθηρών και ακτιβιστών.

Σε επιφυλακή βρίσκονται την περίοδο αυτή της έξαρσης του φαινομένου, Αστυνομία και Βάσεις, με περιπολίες σε ενδεχόμενα σημεία παγίδευσης και ελέγχους σε εστιατόρια. Ωστόσο, το γεγονός ότι κανένας δεν είναι ένοχος αν δεν πιαστεί «στα πράσα», καθιστά δυσκολότερο το έργο της αστυνομίας.

Κάποιοι αποδίδουν την αύξηση της λαθροθηρίας στην ανάγκη, εξ αιτίας της κρίσης. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου το γεγονός, ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, συνελήφθησαν τόσο γυναίκα λαθροθήρας, όσο και άνδρας μια ημέρα πριν από το γάμο του!

Ωστόσο είτε από συνήθεια, είτε από ανάγκη, η λαθροθηρία θα πρέπει να καταπολεμηθεί, χωρίς να την παραμικρή ανοχή,

«Μιλούν» οι αριθμοί

Τα αποτελέσματα της φθινοπωρινής περιοδείας που έγινε σε συνεργασία με το κλιμάκιο πάταξης λαθροθηρίας της αστυνομίας, καταδεικνύουν αύξηση του φαινομένου παγίδευσης πουλιών και γενικότερης λαθροθηρίας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μέχρι στιγμής για το 2012 έχουν διερευνηθεί 56 υποθέσεις λαθροθηρίας, εκτελέστηκαν 26 εντάλματα έρευνας και καταγγέλθηκαν 56 πρόσωπα.
Μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν 3485 ξόβεργα, 132 δίχτυα, 76 μεγάφωνα και 52 ηχοπαραγωγικές συσκευές.

Σημαντικά λιγότερες ήταν οι αντίστοιχες υποθέσεις για το 2011, αν υποθέσουμε ότι υπολείπονται δύο σχεδόν μήνες για να ολοκληρωθεί το 2012. Σύμφωνα με τα ποσοστά της αστυνομίας, την προηγούμενη χρονιά διερευνήθηκαν 50 υποθέσεις λαθροθηρίας, εκτελέστηκαν 28 εντάλματα έρευνας και καταγγέλθηκαν 55 πρόσωπα. Κατασχέθηκαν 845 ξόβεργα, 48 δίχτυα, 55 μπαταρίες αυτοκινήτου, 58 μεγάφωνα και 37 ηχοπαραγωγικές συσκευές.

Αυξημένα είναι τα κρούσματα λαθροθηρίας και εντός των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο για θέματα λαθροθηρίας των Βάσεων, Λευτέρη Ελευθερίου, το 2011 συνελήφθησαν 26 πρόσωπα, ενώ 27 πρόσωπα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής την παρούσα χρονιά. Όπως μας ανέφερε ο κ. Ελευθερίου, από τον Αύγουστο και μετά, οπότε και ξεκίνησε ουσιαστικά η νέα περίοδος ελέγχων, έχουν κατασχεθεί εντός των Βάσεων 234 δίχτυα, 314 ξόβεργα, 58 ηχοπαραγωγικές συσκευές και 52 μπαταρίες αυτοκινήτων.

Άγρια επεισόδια στις Βάσεις

Ενδεικτικό της κατάστασης, τα πρόσφατα επεισόδια μεταξύ λαθροθήρων και ακτιβιστών της Επιτροπής Ενάντια στη Σφαγή των Πουλιών (CABS), στην Δεκέλεια, οι οποίοι έφτασαν και φέτος στην Κύπρο σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσουν την παράνομη παγίδευση αμπελοπουλιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της οργάνωσης έδρασαν μεταξύ άλλων και εντός ιδιωτικών περιουσιών, καταστρέφοντας τόσο έτοιμες παγίδες όσο και μεταλλικούς πασσάλους στήριξης διχτύων, και προκαλώντας την οργή ιδιοκτητών και λαθροθήρων.

Ακολούθησε καταδίωξη των εθελοντών της οργάνωσης από δύο πρόσωπα σε έδαφος των Βρετανικών Βάσεων στην Ορμήδεια. Σε κάποια άλλη στιγμή, τους επιτέθηκαν, τους πυροβόλησαν με κυνηγετικά όπλα, ενώ τρύπησαν και τα λάστιχα των αυτοκινήτων, με τα οποία διακινούνταν. Υπήρξαν τραυματισμοί και από τις δύο πλευρές, όπως και συλλήψεις προσώπων από την αστυνομία των Βάσεων.

Οι CABS

Η Επιτροπή Ενάντια στη Σφαγή των Πουλιών είναι μια οργάνωση δράσης. Στόχος της, η προστασία της άγριας ζωής σε χώρες της Ευρώπης, με την αποστολή εθελοντών, οι οποίοι συμμετέχουν ενεργά σε επιχειρήσεις πάταξης της λαθροθηρίας και καταστροφής της φύσης. Ανάμεσα στις χώρες όπου δρουν ανά περιόδους, είναι και η Κύπρος, ιδιαίτερα την περίοδο μετανάστευσης των πουλιών στην Ευρώπη.

Πηγή: SigmaLive