Χιλιάδες πιστοί στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού (videos)

a 15 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 2515 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Πρέσβεις, αρχηγοί κομμάτων και χιλιάδες κόσμου παρευρέθηκαν χθες στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου Εξορινού στην Αμμόχωστο για την ακολουθία του Επιταφίου. Η θεία λειτουργία και η περιφορά του επιταφίου στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού τελέστηκε για πρώτη φορά μετά από 58 χρόνια και την παρακολούθησαν περίπου τέσσερις χιλιάδες πιστοί, με δέος και κατάνυξη, εκφράζοντας θέληση και αποφασιστικότηταγια επανένωση του λαού και λύση του Κυπριακού.

Λόγια αγάπης και ειρήνης λέχθηκαν από τον Μητροπολίτη Κωνσταντίας Βασίλειο, ο οποίος έδωσε συμβολικό δώρο στον Μουφτή των τ/κ, αλλά και έλαβε. Εντός του ναού, οι δύο θρησκευτικοί παράγοντες εναγκαλιάστηκαν και φιλήθηκαν.

Σε δηλώσεις του εντός της εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Αμμοχώστου Βασίλειος είπε ότι η λειτουργία ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Είπε ότι δεν πρέπει να αγνοηθεί η βούληση του λαού που έδωσε απόψε μαζικά το παρών του, σημειώνοντας ότι «όλοι κουβαλούμε αναμνήσεις του παρελθόντος». Μίλησε για ένα «θαύμα που φάνταζε αδύνατο», αναφερόμενος στην τέλεση της Ακολουθίας του Επιταφίου στην κατεχόμενη εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού.

Τόνισε ότι η λειτουργία συμβάλλει στην εδραίωση των καλών σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η θρησκεία είναι δύναμη για ειρήνη και συμφιλίωση, τόνισε ο Μητροπολίτης, κάνοντας έκκληση για δέσμευση στις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ευχαρίστησε όλους όσοι παρευρέθηκαν στη λειτουργία, τους πιστούς, τους ξένους διπλωμάτες, τον εκπρόσωπο του Τ/κ Μουφτή, τον Τ/κ «δήμαρχο» της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

Τέλος έδωσε στον εκπρόσωπο του Τ/κ Μουφτή αναμνηστικό δώρο.

Ο εκπρόσωπος του Τ/κ Μουφτή είπε ότι «σε αυτό το νησί μπορούμε να μοιραστούμε τα πάντα», προσθέτοντας ότι οι θρησκευτικοί ηγέτες μπορούν να κάνουν πάρα πολύ μεγάλες προσπάθειες για τη λύση και οι ηγέτες από τις δύο πλευρές έχουν καλή καρδιά και συμβάλουν θετικά στην κατεύθυνση της λύσης του Κυπριακού.

«Πιστεύω ότι η στάση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στο Κυπριακό και τις συνομιλίες είναι σωστή,» είπε, ενώ ευχήθηκε ο Θεός να αποδεχτεί «τη δραστηριότητα που κάνετε σήμερα», είπε μιλώντας μέσω διερμηνέα.

Αναφέρθηκε στον εδώ και τρία χρόνια διάλογο μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών των δύο κοινοτήτων, λέγοντας ότι εάν συνεχιστεί, θα φέρει θετικά αποτελέσματα.

«Σήμερα βλέπουμε θετικά αποτελέσματα», σημείωσε και κατέληξε «εάν ο κάθε ένας από εμάς κάνει το αναγκαίο καθήκον του, θα αποκτήσουμε ειρήνη και θα φτάσουμε σε λύση.»

Ακολούθως έδωσε στον Επίσκοπο Αμμοχώστου αναμνηστικό δώρο.

Συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία ο Μητροπολίτης Κωνστανίας έλαβε το κλειδί της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου Εξορινού με τα λόγια “Δεν είναι δώρο, αλλά κάτι που παραδίδεται στον ιδιοκτήτη του”.

a1 3 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου


Θετικό βήμα εκτιμούν ξένοι διπλωμάτες
Η Ακολουθία του Επιταφίου, της Μεγάλης Παρασκευής, στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου Εξορινού, στην εντός των τειχών κατεχόμενη Αμμόχωστο, αποτελεί μια πρωτοβουλία που μπορεί να συμβάλει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, εκτιμούν ξένοι διπλωμάτες που παρακολούθησαν τη λειτουργία στην κατεχόμενη ελληνορθόδοξη εκκλησία.

Σε δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ, μετά τη θεία λειτουργία, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους που κατέστη δυνατό να τελεστεί η Ακολουθία, επισημαίνοντας ότι αυτό αποτελεί απτή απόδειξη του τι μπορούν να πετύχουν οι δύο κοινότητες όταν εργάζονται από κοινού.

Η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπατενχάιμ, με δήλωσή της στο ΚΥΠΕ, χαιρέτισε την τέλεση της Ακολουθίας του Επιταφίου, την πρώτη από το 1957, όπως σημείωσε.

«Μετά από τόσα χρόνια, αυτό είναι μια θετική εξέλιξη. Εκτιμώ τις προσπάθειες που κατέβαλαν από κοινού οι Δήμαρχοι της Αμμοχώστου κ. Γαλανός και κ. Καγιαλπ για να πραγματοποιηθεί απόψε η λειτουργία αυτή. Τέτοιες πρωτοβουλίες βελτιώνουν την ατμόσφαιρα και οικοδομούν εμπιστοσύνη,» πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής Μάθιου Κιντ εξέφρασε την ευαρέσκειά του που παρευρέθηκε στην αποψινή λειτουργία μαζί με τόσο κόσμο.

«Αυτό αποτελεί ένα παράδειγμα πώς και οι δύο κοινότητες μπορούν να εργαστούν, συνεργαζόμενες, για να καλλιεργήσουν το σεβασμό η μια προς την άλλη και να έχουν αποτέλεσμα,» είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Κιντ.

Η Πρέσβειρα της Ολλανδίας Brechje Schwachofer δήλωσε ότι νιώθει «πολύ προνομιούχα» που της δόθηκε η ευκαιρία να παραστεί στην αποψινή Ακολουθία του Επιταφίου, «σε αυτή την ειδική και συναισθηματικά φορτισμένη θρησκευτική τελετή, στην Αμμόχωστο,» όπως ανέφερε.

«Για εμένα αυτό αποδεικνύει ότι και οι δύο κοινότητες, Ε/κ και Τ/κ, έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν μαζί ενωμένοι. Στέλλει ένα πολύ καλοδεχούμενο μήνυμα εμπιστοσύνης και δείχνει τη θέληση και την ικανότητα να εργαστούν για ένα κοινό μέλλον,» κατέληξε στις δηλώσεις της.

Το παρών τους στον Άγιο Γεώργιο Εξορινό έδωσαν επίσης η Λίζα Μπάντενχάιμ, οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κομμάτων Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρος Κυπριανού, ο ε/κ και τ/κ δήμαρχος Αμμοχώστου, βουλευτές, ευρωβουλευτές και πολλοί άλλοι, αλλά κυρίως ο απλός κόσμος, ο οποίος έδωσε δυνατά το μήνυμα της επιστροφής, της ειρήνης, της λύσης και της επανένωσης.

a2 4 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου

Αβέρωφ Νεοφύτου:
Μιλώντας στο ΡΙΚ ευχήθηκε όπως η λειτουργία αποτελέσει ένα μήνυμα συμφιλίωσης και μονοπάτι εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει στην λύτρωση αλλά και στην ανάσταση της Κύπρου. Ξεκαθάρισε πάντως ότι η λειτουργία δεν σηματοδοτεί και την λύση του Κυπριακού αφού όπως είπε ο δρόμος είναι ακόμα δύσκολος.

Άντρος Κυπριανού:
Την συγκίνηση του εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού. Εύχομαι είπε ο κύριος Κυπριανού η λειτουργία να έχει συμβολικό χαρακτήρα και να σταλεί σε όλη την Κύπρο το μήνυμα ότι 40 χρόνια είναι πολλά. Χρειάζεται κατέληξε ο κύριος Κυπριανού πολλή προσπάθεια από όλους για επανένωση της Πατρίδας μας.

Πηγή: ΠΟΛΙΤΗΣ