Xριστόφιας: “Τα Πάθη, την ανάβαση στο Γολγοθά και τη σταύρωση θα διαδεχθεί η Ανάσταση”

a 259 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
a 7244 Ειδήσεις, Νέα Αμμοχώστου
Την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για συνέχιση των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, εξέφρασε εκ νέου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας ότι η επίτευξη μιας δίκαιης υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, είναι περισσότερο αναγκαία σήμερα παρά ποτέ… 

Σε πασχαλινό μήνυμά του, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι το δίλλημα δεν είναι μεταξύ του επιδιωκόμενου στόχου της λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ή μιας άλλης ιδεατής λύσης, αλλά μεταξύ της λύσης ή της καταστροφικής διχοτόμησης. Υπογράμμισε ωστόσο ότι πρέπει να γίνει ξεκάθαρο προς την Τουρκία ότι η ε/κ πλευρά δεν μπορεί να συμβιβαστεί με απαράδεκτες διευθετήσεις.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αυτή δημιουργεί στο κράτος και στην κοινωνία σειρά σοβαρών προβλημάτων, και τόνισε ότι η κρίση αντιμετωπίζεται με την προσπάθεια να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στον απλό άνθρωπο. Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η ανεύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων και οι επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας δημιουργούν εξαιρετική προοπτική τα επόμενα χρόνια με σημαντικές θετικές αλλαγές στον οικονομικό πολιτικό και κοινωνικό τομέα.

«Η φετινή Ανάσταση βρίσκει για 37η χρονιά την πατρίδα μας υπό ημικατοχή, ντε φάκτο διαιρεμένη, με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες των Κυπρίων πολιτών να συνεχίζουν να παραβιάζονται από την κατοχική Τουρκία», ανέφερε στο μήνυμά του ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι «η σημερινή απαράδεκτη κατάσταση δημιουργεί τεράστιους κινδύνους για το μέλλον».

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Χριστόφια, «κάθε μέρα που περνά εδραιώνεται η προσπάθεια πλήρους τουρκοποίησης των κατεχομένων εδαφών μας. Ο χρόνος εργάζεται σε βάρος μας. Η συνεχής έλευση εποίκων πέραν του ότι αλλοιώνει το δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για νέες τυχοδιωκτικές ενέργειες της Τουρκίας στο μέλλον».

«Η επίτευξη μιας δίκαιης υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, είναι περισσότερο αναγκαία σήμερα παρά ποτέ», ανέφερε, σημειώνοντας ότι «το δίλημμά μας σήμερα δεν είναι μεταξύ του επιδιωκόμενου στόχου, της λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και μιας άλλης ιδεατής λύσης».

«Το πραγματικό δίλημμα σήμερα», συνέχισε, «είναι είτε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως ορίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ένα κράτος με μια και μόνη κυριαρχία, ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, είτε η καταστροφική για το λαό μας διχοτόμηση».

Υπογράμμισε ότι «η δική μας η πλευρά είναι πανέτοιμη για λύση αλλά όχι για την οποιαδήποτε «λύση» που στο τέλος θα δημιουργήσει νέα δεινά για το λαό μας.

«Επιδιώκουμε μια αξιοπρεπή λύση. Λύση που θα επανενώνει το χώρο, το λαό μας, τους θεσμούς και την οικονομία. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε και να συμβιβαστούμε με απαράδεκτες διευθετήσεις όπως δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την ίδια τη διχοτόμηση. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο τόσο για την Τουρκία, όσο και για την τουρκοκυπριακή ηγεσία και το διεθνή παράγοντα», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Όπως ανέφερε, η στασιμότητα η οποία παρατηρείται στις συνομιλίες δεν πρέπει να μας απογοητεύει αλλά ούτε και να μας ξεστρατίζει από το στόχο μας.

«Η δική μας πλευρά είναι πανέτοιμη για συνέχιση της διαδικασίας με ξεκάθαρο στόχο τη λύση του Κυπριακού», είπε, σημειώνοντας ότι «η ισχυρή στήριξη που σήμερα η Κύπρος απολαμβάνει από σημαντικές χώρες- μόνιμα και μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες και Οργανισμούς, αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στις προσπάθειές μας. Η αδιάλειπτη στήριξη της Ελλάδας όπως εκφράστηκε και κατά την τελευταία επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο είναι πηγή άντλησης δύναμης».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε και στην παγκόσμια οικονομική κρίση, λέγοντας ότι οι επιπτώσεις της «δημιουργούν στο κράτος και στην κοινωνία μας μια σειρά σοβαρών προβλημάτων».

«Αντιμετωπίζουμε την οικονομική κρίση με την προσπάθεια να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές επιπτώσεις στον απλό άνθρωπο», είπε, προσθέτοντας πως μια απλή σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες «αποδεικνύει ότι χειριζόμαστε τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης με τη μέγιστη δυνατή κοινωνική ευαισθησία και ειλικρινή έγνοια για τους νέους, τον εργαζόμενο, τον άνεργο, το συνταξιούχο, τους ανθρώπους με αναπηρίες, τους λήπτες δημοσίου βοηθήματος και γενικότερα για τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη».
Λέγοντας ότι μέσα από την πορεία προς το Γολγοθά δημιουργείται η προοπτική της Ανάστασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι η ανεύρεση Φυσικού Αερίου, ο δεύτερος γύρος αδειοδοτήσεων και οι επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας, δημιουργούν την εξαιρετική προοπτική τα επόμενα χρόνια η Κύπρος να καταστεί ενεργειακό κέντρο με σημαντικά θετικές αλλαγές στον οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό τομέα.

«Η διόρθωση των δημοσιονομικών του κράτους, η διόρθωση πολλών στρεβλώσεων στο δημόσιο τομέα και στην οικονομία και το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που σήμερα επιδεικνύεται, στέλνουν το μήνυμα ότι τα επερχόμενα χρόνια θα είναι χρόνια οικονομικής άνθησης», είπε.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στις τομές που πραγματοποιεί η Κυβέρνησή του, όπως η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, οι αλλαγές στην υγεία, η ενίσχυση του πολιτισμού, ο εκσυγχρονισμός του κράτους, τομές που θέτουν τη βάση για την Κύπρο που όλοι οραματιζόμαστε στα χρόνια που έρχονται. «Σήμερα θέτουμε τις βάσεις για να καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας», συμπλήρωσε.

Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «η σκέψη μας σήμερα βρίσκεται μαζί με τους πρόσφυγες, τους παθόντες, τους εγκλωβισμένους, τις οικογένειες των αγνοουμένων και των πεσόντων μας».

«Η σκέψη μας βρίσκεται με τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται στο κρεβάτι του πόνου και τις οικογένειές τους. Τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται σε προσωπικό και κοινωνικό επίπεδο», είπε και πρόσθεσε: «Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα είναι μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας».

«Ο λαός μας με τις προσπάθειες όλων, αποτρέπει τα χειρότερα και θέτει τις βάσεις για τα καλύτερα που έρχονται. Τα Πάθη, την ανάβαση στο Γολγοθά και τη σταύρωση θα διαδεχθεί η Ανάσταση», συνέχισε.

Ολοκληρώνοντας το πασχαλινό του μήνυμα ο Πρόεδρος Χριστόφιας απηύθυνε «θερμό μήνυμα ελπίδας και αγωνιστικότητας προς ολόκληρο των κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένηδες και Λατίνους. Η Ανάσταση, η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, θα έρθει και για ολόκληρο τον κυπριακό λαό».

Πηγή: ΚΥΠΕ