Υπ. Γεωργίας: Δέχεται αιτήσεις για ενίσχυση δικαιούχων «χρωματισμένου» γεωργικού πετρελαίου και μελισσοκόμων

Στην πέμπτη προκήρυξη για υποβολή αιτήσεων στα σχέδια παραχώρησης ενίσχυσης στους δικαιούχους «χρωματισμένου» γεωργικού πετρελαίου (γεωργοκτηνοτρόφοι, δασοκόμοι) και στους μελισσοκόμους για το πετρέλαιο κίνησης, προχώρησε το Τμήμα Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με έναρξη υποβολής των αιτήσεων από 3/03/2022 μέχρι 31/05/2022 μέσω της κυβερνητικής Διαδικτυακής Διόδου Ασφαλείας «Αριάδνη».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Γεωργίας του Υπουργείου Γεωργίας, δικαιούχοι για συμμετοχή στα σχέδια είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή επισκοπές ή μονές ή ναοί ή άλλοι εκκλησιαστικοί ή θρησκευτικοί οργανισμοί και δασοκόμοι.

Προσθέτει ότι οι δικαιούχοι οφείλουν να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων ή να συμμετέχουν στο σχέδιο εκταρικών επιδοτήσεων ή στο σχέδιο κεφαλικών επιδοτήσεων, του Κυπριακού Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, για το έτος 2022 ή να είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο μελισσοκόμων του Τμήματος Γεωργίας.

Σημειώνει ότι όλοι οι εν δυνάμει δικαιούχοι οι οποίοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων κατά την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης τους, θα ολοκληρώνουν την εγγραφή τους στις επιλεγμένες η-Υπηρεσίες «Αίτηση ενίσχυσης για πετρέλαιο για γεωργική χρήση», αφού καταχωρίσουν τον αριθμό 00-201800000.

Αναφέρει επίσης ότι η συμμετοχή στο Μητρώο Μελισσοκόμων για το έτος 2022, θα εξακριβώνεται από τη βάση δεδομένων του Μητρώου Μελισσοκόμων το οποίο κατέχει το Τμήμα Γεωργίας.

Το Τμήμα Γεωργίας αναφέρει, επίσης, ότι όλοι οι Δικαιούχοι για συμμετοχή στα σχέδια θα πρέπει να πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Για το σχέδιο παραχώρησης ενίσχυσης στους δικαιούχους «χρωματισμένου» γεωργικού πετρελαίου για το πετρέλαιο κίνησης που χρησιμοποιείται στα οχήματα για γεωργικούς σκοπούς, οι δικαιούχοι, σύμφωνα με το Τμήμα Γεωργίας, «θα πρέπει να συμμετέχουν και να επωφελούνται από το Καθεστώς φορολόγησης γεωργικού ΄χρωματισμένου΄ πετρελαίου που εφαρμόζει το Τμήμα Τελωνείων, να λαμβάνουν ΄χρωματισμένο΄ πετρέλαιο για τη συγκεκριμένη περίοδο αναφοράς και να έχουν στην κατοχή τους επιλέξιμα πετρελαιοκίνητα οχήματα (βαν, μονοκάμπινο, διπλοκάμπινο, φορτηγό), τα οποία χρησιμοποιούν για γεωργικούς σκοπούς».

Αναφορικά με το σχέδιο παροχής ενίσχυσης στους μελισσοκόμους για το πετρέλαιο κίνησης, το Τμήμα Γεωργίας αναφέρει ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Μελισσοκόμων του Τμήματος Γεωργίας και να διατηρούν αριθμό ίσο ή μεγαλύτερο από 50 μελίσσια, να ασκούν τη νομαδική μελισσοκομία βάσει της πιο πρόσφατης αναθεώρησης του Μητρώου κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης και να είναι νόμιμοι κάτοχοι πετρελαιοκίνητου επιλέξιμου οχήματος (μονοκάμπινο, φορτηγό) το οποίο χρησιμοποιούν για την άσκηση νομαδικής μελισσοκομίας.

Σημειώνει πως οι αιτούντες θα ενημερώνονται μέσω του ηλεκτρονικού τους ταχυδρομείου για την προκαταρκτική έγκριση ή την απόρριψη της αίτησης τους.

Τέλος, αναφέρει ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν πληροφόρηση για τα σχέδια από την ιστοσελίδα www.moa.gov.cy/da του Τμήματος Γεωργίας (θεματική ενότητα: Σχέδια πετρελαίου Κίνησης) και τα Επαρχιακά Γεωργικά Γραφεία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ροη Ειδησεων

Εποικισμός κατεχόμενης Δερύνειας: Έντονη αντίδραση Δήμου Παραλιμνίου – Δερύνειας

Την έντονη αντίδρασή του εκφράζει μέσω ανακοίνωσής του ο Δήμος Παραλιμνίου - Δερύνειας για τις…

8 Ιουλίου, 2024

Υπουργικό: Αυξάνονται οι συνοδοί σε Δημοτικά και Γυμνάσια

Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αυξάνεται από την νέα σχολική χρονιά ο αριθμός των συνοδών…

8 Ιουλίου, 2024

Σχέδια επιδότησης διδάκτρων και σίτισης παιδιών αποφάσισε το Υπουργικό

Την προκήρυξη του σχεδίου επιδότησης διδάκτρων και σίτισης παιδιών ηλικίας μέχρι τεσσάρων χρόνων για την…

8 Ιουλίου, 2024

Ουκρανία: Εικόνες-σοκ από τον ρωσικό βομβαρδισμό παιδιατρικού νοσοκομείου στο Κίεβο

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 50 τραυματίστηκαν σήμερα σε όλη την Ουκρανία, καθώς η…

8 Ιουλίου, 2024

Καβγάς μεταξύ επιβατών αεροπλάνου οδήγησε τον πιλότο σε αναγκαστική προσγείωση

Εκτός ελέγχου βγήκε η κατάσταση σε πτήση της Ryanair με τον πιλότο να πραγματοποιεί αναγκαστική…

8 Ιουλίου, 2024

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στο Φασούρι Λεμεσού

Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι στην περιοχή των ευκαλύπτων Φασουρίου, παρά το Ακρωτήρι, η οποία εμπίπτει…

8 Ιουλίου, 2024