Ζητούν ανέγερση νέου Γυμνασίου Παραλιμνίου (ΒΙΝΤΕΟ)

Επιτόπια επιθεώρηση Επιτροπής Παιδείας, Υπουργείου Παιδείας και τοπικών παραγόντων

IMG 4201 scaled Γυμνάσιο Παραλιμνίου, Νέα Αμμοχώστου, Σχολεία

Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας – Επίσκεψη στο Γυμνάσιο Παραλιμνίου και συνεδρίαση στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου, στη παρουσία βουλευτών, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, του συμβούλου του Υπουργού Παιδείας Γιώργου Σκαλιά, Παγκύπριος Σύνδεσμος Γονέων μέσης Εκπαίδευσης, εκπρόσωποι της ΟΕΛΜΕΚ και της Αστυνομίας, ο Σύνδεσμος Γονέων του Γυμνασίου, τοπικοί παράγοντες και μαθητές του Γυμνασίου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι “σήμερα επισκεφθήκαμε και είδαμε τα προβλήματα του Γυμνασίου Παραλιμνίου, ενός σχολείου που αντιμετωπίζει πρόβλημα υπερπληθυσμού, μεταβατικά κατά την διάρκεια της αναδόμησης και προβλήματα που έχουν προκύψει ένεκα του πρόσφατου ανεμοστρόβιλου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το εκπαιδευτήριο. Πρέπει να δοθούν οι αναγκαίες λύσεις, αλλά το φλέγον ζήτημα είναι ότι στο Παραλίμνι χρειάζεται επιτακτικά η δημιουργία ενός νέου πρόσθετου Γυμνασίου”.

IMG 4230 Γυμνάσιο Παραλιμνίου, Νέα Αμμοχώστου, Σχολεία

Πρόσθεσε ότι “δεν μπορούμε να μιλούμε για πληθυσμούς 700 μαθητών σε ένα σχολείο, αυτό είναι αδιανόητο και δεν μπορούμε να συνενώνουμε Γυμνάσιο με Λύκειο. Αυτά τα έχουμε ξεπεράσει ως εκπαιδευτικό σύστημα, τα αποφασίσαμε εδώ και δεκαετίες, τα Λύκεια και τα Γυμνάσια λειτουργούν χωριστά και δεν μπορεί να έρθει εδώ η εξαίρεση και να ενωποιούμε τους δύο κύκλους της Μέσης Εκπαίδευσης”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως “σήμερα ακούσαμε από πλευράς του Υπουργείου ενδιάμεσες λύσεις. Απορρίφθηκε η λύση που προτάθηκε από πλευράς του Υπουργείου και επιμένουμε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα δεύτερο Γυμνάσιο”.

IMG 4228 Γυμνάσιο Παραλιμνίου, Νέα Αμμοχώστου, Σχολεία

Ερωτηθείς κατά πόσον ικανοποιούν την Επιτροπή Παιδείας οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας, απάντησε “σε καμία περίπτωση δεν ικανοποιούν προτάσεις που δεν οδηγούν πλέον στην δημιουργία ενός νέου σχολείου. Θα δοθεί πρόσθετος χρόνος 3 – 4 εβδομάδες για να μελετήσει το Υπουργείο τις νέες προτάσεις που τίθενται στο τραπέζι” είπε και κάλεσε “το Υπουργείο, τη Διοίκηση να προβληματιστεί και την κυβέρνηση να έρθει αρωγός πλέον και να μελετήσει πολύ σοβαρά με πολιτική πρόταση, τη σύσταση νέου Γυμνασίου Παραλιμνίου”.

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι “ευθύνη της Βουλής είναι να δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις σωστού διαλόγου επίλυσης αυτού του προβλήματος. Θεωρούμε ότι η μοναδική κατάληξη είναι η δημιουργία νέου Γυμνασίου, δογματικά πλέον το βλέπουμε και από εκπαιδευτικής και από πλευράς πληθυσμιακής τάσης, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή”.

IMG 4224 Γυμνάσιο Παραλιμνίου, Νέα Αμμοχώστου, Σχολεία

Σε δηλώσεις του ο βουλευτής Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι “μας ανησυχεί πολύ η κατάσταση στο Γυμνάσιο Παραλιμνίου αφού από τις έξι προκατασκευασμένες λυόμενες αίθουσες οι τρεις έχουν καταστραφεί πρόσφατα από ανεμοστρόβιλο. Από τα 21 τμήματα που λειτουργούν στο Γυμνάσιο τα 14 είναι μετακινούμενα, μιλούμε για 325 μαθητές από τους 660 που υπάρχουν στο σχολείο”.

Ο κ. Κέττηρος διερωτήθηκε κατά πόσον “είναι σχολείο το Γυμνάσιο Παραλιμνίου”, πρόσθεσε πως “χάνεται πολύτιμος χρόνος και τίθενται σοβαρά ζητήματα ασφάλειας κυρίως για τους μαθητές. Οι λύσεις για το Γυμνάσιο Παραλιμνίου πρέπει να δοθούν αμέσως και δεν θα αποδεχθούμε αυτή τη φορά μπαλώματα, αφού οι μαθητές της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου έχουν δικαίωμα ίσης μεταχείρισης με τους μαθητές των υπόλοιπων επαρχιών”.

IMG 4222 Γυμνάσιο Παραλιμνίου, Νέα Αμμοχώστου, Σχολεία

Δυστυχώς συνέχισε “η δέσμευση που είχε δώσει ο τέως Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης για πέντε επιπλέον λυόμενες αίθουσες, πλέον των τριών που έχουν καταστραφεί, σήμερα έχουμε ενημερωθεί ότι δεν υφίσταται πλέον. Ωστόσο αρμόδιος λειτουργός του Υπουργείου Παιδείας μας είπε ότι θα διερευνήσει το θέμα και ελπίζουμε να υπάρξει ανταπόκριση τουλάχιστον αυτή τη φορά”.

Από την πλευρά του ο Σολωμός Κωνσταντίνου, Πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας Παραλιμνίου ανέφερε ότι “όλοι οι φορείς, η διεύθυνση του Σχολείου, ο Δήμος και οι Τεχνικές Υπηρεσίες, προσπαθήσαμε να διορθώσουμε τα προβλήματα πριν την έναρξη των σχολείων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων, κάτι που πετύχαμε. Δυστυχώς όμως από τον ανεμοστρόβιλο καταστράφηκαν τρεις λυόμενες αίθουσες και αμέσως ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για αντικατάσταση τους, αφού δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν”.

IMG 4221 Γυμνάσιο Παραλιμνίου, Νέα Αμμοχώστου, Σχολεία

Πρόσθεσε ότι οι Τεχνικές Υπηρεσίες έχουν δώσει οδηγίες στον εργολάβο και αναμένουμε τις οδηγίες από την Τροχαία για να μεταφερθούν από τη Λευκωσία στο Παραλίμνι οι τρεις λυόμενες αίθουσες. Η Σχολική Εφορία έχει πάρει οδηγίες για το χώρο που θα τοποθετηθούν οι αίθουσες, δηλαδή στο χώρο στάθμευσης των καθηγητών και ο χώρος αυτός θα μετακινηθεί σε άλλη τοποθεσία.

IMG 4216 Γυμνάσιο Παραλιμνίου, Νέα Αμμοχώστου, Σχολεία

Όσον αφορά το θέμα της αντισεισμικής επέκτασης του Γυμνασίου Παραλιμνίου, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως “βρισκόμαστε πολύ κοντά στην προκήρυξη προσφορών και μέχρι το τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει η αντισεισμική επέκταση του σχολείου. Θα στοιχίσει 3,8 εκατομμύρια ευρώ και με την ολοκλήρωση της θα γίνει ένα σύγχρονο νέο σχολείο με προδιαγραφές των νέων Γυμνασίων”.

IMG 4214 Γυμνάσιο Παραλιμνίου, Νέα Αμμοχώστου, Σχολεία

Ερωτηθείς για τον υπερπληθυσμό που παρουσιάζει το Γυμνάσιο, απάντησε πως η Σχολική Εφορία πιστεύει ότι “το Παραλίμνι χρειάζεται ένα δεύτερο Γυμνάσιο και έχουμε ήδη συμφωνήσει με την Αγία Νάπα για το χώρο ανέγερσης του. Έχουμε ετοιμάσει ένα σχέδιο, το οποίο μελετούμε με τον Δήμαρχο Παραλιμνίου και στη συνέχεια με όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες θα ζητήσουμε συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας για να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τα υπάρχοντα δεδομένα, ώστε να είναι θετική η απάντηση για την ανέγερση δεύτερου Γυμνασίου”.

IMG 4212 Γυμνάσιο Παραλιμνίου, Νέα Αμμοχώστου, Σχολεία

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως από μελέτες λειτουργών του Υπουργείου Παιδείας “έχουμε αντιληφθεί ότι δεν υποστηρίζουν την ανέγερση δεύτερου Γυμνασίου. Ωστόσο έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι μια δική μας μελέτη μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση και πιστεύω ότι με την ολοκλήρωση εντός δέκα ημερών της μελέτης που έχουμε αρχίσει, θα πείσουμε τους λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να πραγματοποιηθεί η ανέγερση δεύτερου Γυμνασίου”.

IMG 4201 Γυμνάσιο Παραλιμνίου, Νέα Αμμοχώστου, Σχολεία

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης ανέφερε ότι “από τη σημερινή σύσκεψη φαίνεται ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας και των τοπικών παραγόντων σε θέματα εκπαίδευσης. Ωστόσο έχει συμφωνηθεί ο καθένας να παρουσιάσει τα πραγματικά στοιχεία που υπάρχουν για το συγκεκριμένο θέμα και μας ικανοποιεί το γεγονός ότι εάν αποδειχθεί από μέρους μας ότι υπάρχουν ανάγκες σε οποιοδήποτε τομέα της εκπαίδευσης, στοιχειώδους, Δημοτικής ή Μέσης, το Υπουργείο θα προχωρήσει σε σχεδιασμό και υλοποίηση όσων πρέπει να γίνουν”.

Πρόσθεσε ότι “τα στοιχεία που έχουμε στοιχειοθετούν πλήρως την ανέγερση δεύτερου Γυμνασίου και δεύτερου Λυκείου στο Παραλίμνι, ενώ θα παρουσιαστεί στους αρμοδίους του Υπουργείου Παιδείας και ολοκληρωμένος στρατηγικός σχεδιασμός σε θέματα εκπαίδευσης, ακόμα ίσως και με πρόνοια μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης”.

Πρέπει συνέχισε ο Δήμαρχος “να πιστώσουμε το Υπουργείο ότι προσπαθεί να εξοικονομήσει χώρους και να κάνει σωστές δουλειές που στο παρελθών οι πιέσεις των τοπικών αρχόντων, αποδείχθηκε ότι έφερναν λανθασμένες ενέργειες. Σήμερα υπάρχουν σχολεία που δεν έχουν ικανοποιητικό αριθμό μαθητών γι’αυτό και εμείς θα τους αποδείξουμε αυτό που πρέπει να γίνει και να ληφθούν άμεσα οι αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν”.

Σύμφωνα με τον κ. Πυρίλλη “πρέπει να δημιουργούμε υποδομές για να τις έχουμε όταν πραγματικά τις χρειαζόμαστε και όχι να περιμένουμε να βρεθούμε σε αδιέξοδα για να δημιουργήσουμε υποδομές”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος συνέδεσε το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη Δημοτική Εκπαίδευση και είπε πως “υπάρχουν άδεια δημοτικά σχολεία στη Σωτήρα και τη Δερύνεια ενώ υπάρχει υπερπληθυσμός στα δημοτικά σχολεία Παραλιμνίου. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε νέο Δήμο, είμαστε στα πλαίσια της μεταρρύθμισης και έχει συμφωνηθεί από τους Δήμους Σωτήρας και Δερύνειας για να γίνει εξατάξιο το Γυμνάσιο Δερύνειας, κάτι που εμάς δεν μας βρίσκει αντίθετους”.

Εμείς, συνέχισε “θα ζητήσουμε να γίνουν οι εκπαιδευτικές υποδομές που χρειάζεται ο τόπος μας ούτως ώστε να μπορεί να καλύψει την ανάπτυξη που έρχεται στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου”.

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Πυρίλλης απάντησε πως “το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να πειστεί επιστημονικά ότι υπάρχει αναγκαιότητα για δεύτερο Γυμνάσιο στο Παραλίμνι. Αυτό που δεν αντιλαμβανόμαστε είναι ότι, όπως αναφέρθηκε και στη σύσκεψη, σε ένα μπουκάλι νερό χωρητικότητας μισού λίτρου, προσπαθούμε να βάλουμε 700 μιλιγκράμ” είπε και σημείωσε πως “αποφασίστηκε ότι εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες στο Υπουργείο Παιδείας για να εξετάσουμε και να βάλει ο κάθε ένας κάτω τα δικά του στοιχεία”.