Μπορείς να βρεις την καμπύλη γραμμή; Η εικόνα που έχει μπερδέψει εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου

Υπάρχει καμπύλη, τελικά, ή το Reddit μας ξεγέλασε πάλι;Οι οπτικές ψευδαισθήσεις αποτελούν πρόκληση για τον εγκέφαλο, καθώς τον βάζουν σε μια

mporeis na vreis tin kampyli grammi i eikona poy echei mperdepsei ekatommyria christes toy diadiktyoy ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ, ΠΑΖΛ

Υπάρχει καμπύλη, τελικά, ή το Reddit μας ξεγέλασε πάλι;

Οι οπτικές ψευδαισθήσεις αποτελούν πρόκληση για τον εγκέφαλο, καθώς τον βάζουν σε μια διαδικασία να δει κάτι που δεν υπάρχει εκεί.

Μερικές φορές υπερεκτιμούμε τις δυνατότητές μας. Νομίζουμε ότι είμαστε πολύ καλοί για να ασχοληθούμε με πανεύκολες οπτικές ψευδαισθήσεις, αλλά καταλήγουμε να σπάμε το κεφάλι μας για ώρα. Μάλλον αυτή είναι μία από εκείνες τις φορές.

Το παρακάτω παζλ φαίνεται πανεύκολο, αποτελείται από γκρι τετραγωνάκια και πράσινες γραμμές. Ή μήπως όχι;

Η πρόκληση είναι να βρούμε την καμπυλωτή γραμμή. Σύμφωνα με το Reddit, μάλιστα, είναι απίθανο να λύσουμε τον γρίφο, όσο κι αν προσπαθήσουμε.

642 ΕΙΚΟΝΙΚΕΣ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΕΙΣ, ΠΑΖΛ

Ο Micheal Batch, ο οποίος είναι γνωστός στο ίντερνετ για τη λατρεία του στα optical illusions, έδωσε μία εξήγηση σύμφωνα με την οποία σε όλα τα κουτάκια η φωτεινότητα είναι τέτοια που δίνει μία ελαφρά καμπυλότητα, την οποία καμουφλάρουν οι πράσινες γραμμές. Αν επεξεργαστούμε την εικόνα, μάλιστα, και βάλουμε λίγο blur, ίσως το παρατηρήσουμε – ίσως, πάλι, όχι.

Η θεωρία του Bach υποστηρίζει ότι η καμπύλη δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, αλλά η εικόνα ξεγελά τον εγκέφαλό μας.

«Για να το καταλάβετε, κοιτάξτε απευθείας στο κέντρο της εικόνας και, χωρίς να κουνήσετε τα μάτια σας, προσπαθήστε να δείτε τις γραμμές με την περιφερειακή σας όραση… Εκεί που είστε σίγουροι ότι υπάρχει γραμμή, θα κοιτάξετε προσεκτικά την περιοχή και θα δείτε μικρές αλλαγές στα μικροσκοπικά τετράγωνα, τα οποία ακολουθούν το μοτίβο της καμπυλωτής γραμμής που νομίζετε ότι είδατε».

 

via: Enimerotiko