Εσείς τι βλέπετε σε αυτή την εικόνα;

ghfhfhf εικονα

Μια οπτική ψευδαίσθηση στο μικροσκόπιο της επιστήμης

Εσείς τι βλέπετε κοιτώντας τις δύο παραπάνω εικόνες; Δύο πάπιες ίσως; Ή μήπως δύο λαγούς που κάθονται δίπλα δίπλα; Μία πάπια και έναν λαγό;

Κοιτάξτε ξανά την εικόνα και φανταστείτε μια πάπια να τρώει έναν λαγό. Το βλέπετε τώρα;

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η νευροεπιστήμονας Kyle Mathewson του πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, περίπου οι μισοί άνθρωποι αδυνατούν να δουν μια πάπια και έναν λαγό με την πρώτη ματιά. Αυτό αλλάζει μόνο όταν τους ζητηθεί να δουν ξανά την εικόνα, σκεπτόμενοι μια πάπια που τρώει έναν λαγό.

ghghfhf

«Ο εγκέφαλός σου κατά κάποιο τρόπο ξεζουμάρει και μπορεί να δει τη μεγάλη εικόνα όταν τα σκίτσα μπαίνουν σε ένα context», λέει η Mathewson, καθηγήτρια στο τμήμα Ψυχολογίας.

Η έρευνα δείχνει ότι ένα μικρό στοιχείο -όπως το «η πάπια τρώει τον λαγό»- μπορεί να δώσει στον εγκέφαλό μας το context που χρειάζεται για να κάνει τον διαχωρισμό των δύο ίδιων εικόνων.

«Η έρευνα δείχνει επίσης ότι μπορούμε να ελέγξουμε τον τρόπο που ο εγκέφαλος ερμηνεύει την πληροφορία με λίγες μόλις λέξεις ή μια εικόνα», συνεχίζει η Mathewson. «Πρέπει να το έχουμε υπόψη μας αυτό όταν, για παράδειγμα, διαβάζουμε μια είδηση. Συχνά ερμηνεύουμε και καταλαβαίνουμε την πληροφορία με τον τρόπο που θέλουμε να τη δούμε».