Οι πιο δυνατές φωτογραφίες της εβδομάδας που μας πέρασε

Εικόνες και γεγονότα που θα μείνουν βαθιά χαραγμένα στη μνήμη μας

2021 top photos 0 Associated Press, Ελλάδα, οι καλυτερεΣ φωτογραφιεΣ τηΣ εβδομαδαΣ

Το 2021 ήταν μία από τις πιο δύσκολες χρονιές που έχει ζήσει συλλογικά η ανθρωπότητα. Η επέλαση του κορονοϊού, ο πόνος που βιώνουν οι άνθρωποι ζώντας τη φρίκη του πολέμου και η φύση που εκδικείται την αγνωμοσύνη μας, ήταν μόνο μερικά από τα γεγονότα που μας απασχόλησαν φέτος.

Οι φωτογράφοι του Associated Press ήταν εκεί για να καταγράψουν όλα τα μεγάλα γεγονότα. Φωτογραφίες που αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο τα πιο σημαντικά που συνέβησαν τις προηγούμενες 365 ημέρες απ’ άκρη σ’ άκρη του κόσμου. Χρώματα, πάθος, δάκρυα, προσπάθεια, επιβίωση, χαρά, και πόνο. Όλα αυτά δηλαδή που μας κάνουν ανθρώπους και μας δίνουν ελπίδα.

Ο θυμόσοφος λαός λέει ότι μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις. Τότε σίγουρα δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες. Στις εικόνες που ακολουθούν συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την χρονιά που πέρασε.

Εύβοια: Το ελληνικό Blade Runner στις φλόγες

Φέριμποτ στη φλεγόμενη Εύβοια

Τα όσα έζησε η Εύβοια και η Ελλάδα συνολικά το καλοκαίρι του 2021 δύσκολα θα ξεχαστούν. Η καταστροφή που συντελέστηκε στη Βόρεια Εύβοια μετά το πέρασμα των καταστροφικών πυρκαγιών που έκαψαν σχεδόν το μισό πράσινο του νησιού για πάνω από 9 μέρες, δεν μπορεί να περιγραφεί ακριβώς με λέξεις.

Η Εύβοια στις φλόγες

Στην ανασκόπηση με τις καλύτερες εικόνες του 2021 το Associated Press τα όσα τραγικά συνέβησαν με τις καταστροφικές φωτιές είχαν διπλή εκπροσώπηση.

Λα Πάλμα, Ισπανία: Οι γάτες στις στάχτες

Γάτες πάνω στις στάχτες τυ ηφαιστείου στη Λα Πάλμα

Από τις αρχές Σεπτέμβρη το ηφαίστειο Κούμπρε Βιέχο στη Λα Πάλμα ξερνούσε λάβα και τέφρα. Οι καταστροφές στο ισπανικό νησί ανυπολόγιστες. Μεγάλα θύματα της τεράστιας φυσικής καταστροφής και τα ζώα τα οποία έμειναν αβοήθητα να πεθάνουν από δίψα ή πείνα.

Ουάσιγκτον, ΗΠΑ: Εισβολή στο Καπιτώλιο και ευθεία επίθεση στη Δημοκρατία

Ανθρωποι κρεμιούνται από τον τοίχο στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ

Η περίοδος Τραμπ άφησε βαθιά πληγωμένη και διχασμένη την Αμερική με πολλούς να μιλούν για έναν «εμφύλιο μικρής κλίμακας» ο οποίος δεν έχει κοπάσει ακόμα. Στις 6 Ιανουαρίου του 2021, εκατοντάδες υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εισβάλλουν στην έδρα του αμερικανικού Κογκρέσου, θέλοντας να εμποδίσουν τα μέλη του να επικυρώσουν τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Οι σκηνές χάους που ακολουθούν προκαλούν αναστάτωση σε όλον τον κόσμο.

Θέουτα, σύνορα Ισπανίας-Μαρόκο: Το κλάμα της λύτρωσης

Το κλάμα της λύτρωσης

Η τραγωδία που εξελίχθηκε στον θύλακα της Θέουτα στα σύνορα Μαρόκο-Ισπανίας με χιλιάδες μετανάστες να προσπαθούν να βρουν ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη και να κυνηγιόνται βάναυσα από στρατό και αστυνομία είναι ακόμα νωπές. Ευτυχώς υπήρξαν άνθρωποι που ήταν εκεί για μια αγκαλιά σε αυτούς ντους δυστυχισμένους που κατέρρεαν.

Καλιφόρνια: Η Sugar Fire που κατέκαψε τα πάντα

Φωτιά έχει κάψει τα πάντα στις ΗΠΑ

Σαν αδηφάγο θηρίο η πύρινη λαίλαπα στην Καλιφόρνια καταπίνει τα πάντα στο πέρασμα της… Ο απολογισμός θλιβερός. Η φωτιά Dixie άφησε πίσω της αποκαΐδια σε 5.000.000 στρέμματα. Για να τεθεί υπό έλεγχο έχουν κινητοποιηθεί περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι. Η Sugar Fire που έκαψε επίσης τεράστιες εκτάσεις άφησε πίσω της μόνο στάχτη.

Καμπούλ, Αφγανιστάν: Ένα χαμόγελο κόντρα στον πόνο

Ένα κοριτσάκι γελάει

Η ζωή στο Αφγανιστάν από τη στιγμή που την εξουσία πήραν ξανά οι Ταλιμπάν έχει δυσκολέψει πάρα πολύ. Το μέλλον των κοριτσιών, των γυναικών και των μειονοτήτων είναι αβέβαιο. Η μικρή Λάιλα φωτογραφίζεται καθώς παίζει σε μια φτωχή γειτονιά όπου εκατοντάδες εσωτερικά εκτοπισμένοι από το ανατολικό τμήμα της χώρας ζουν εδώ και χρόνια, στην Καμπούλ.

Μπουένος Άιρες, Αργεντινή: Το κατοικίδιο… γουρουνάκι

Μία γυναίκα αγκαλιά με ένα γουρούνι

Οι άνθρωποι δένονται με όλων των ειδών τα ζώα, τα ερπετά, τα έντομα και τα πετούμενα. Και ενίοτε τα κάνουν και κατοικίδιά τους.

Η 16χρονη Λιουτσιάνα Μπενέτι έχει γίνει κολλητή με την γουρουνίτσα της την Τσάντσι με την οποία συζούν στο διαμέρισμά της στο Μπουένος Άιρες.

Το γουρουνάκι ήταν δώρο των γονιών της και πλέον έχουν γίνει τόσο αυτοκόλλητες που όταν το παιδί μία μέρα λιποθύμησε η Τσάντσι έτρεξε σε βοήθειά της μιας και διαισθάνθηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά.

Ελ Καλαφάτε, Αργεντινή: Οι παγετώνες λιώνουν σαν παγάκια

Ενας παγετώνας

Ο παγετώνας Perito Moreno βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Los Glaciares κοντά στο Ελ Καλαφάτε στην Αργεντινή και εδώ και χρόνια βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι ηγέτες του πλανήτη συγκεντρώθηκαν στη Σκωτία σε μια σύνοδο κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα, γνωστή ως COP26, για να ωθήσουν τα κράτη να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τον περιορισμό κρίσης.

Οι ειδικοί λένε ότι η ποσότητα ενέργειας που απελευθερώνεται από την υπερθέρμανση των πλανητών θα μπορούσε να λιώσει μεγάλο μέρος των πάγων του πλανήτη, να ανεβάσει την παγκόσμια στάθμη της θάλασσας και να αυξήσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Καμπούλ, Αφγανιστάν: Δεν έχει τέλος η επισιτιστική κρίση

Ένα βρέφος κλαίει

Η Σοφία κουβαλάει το 2 μηνών μωρό της, τον Αμπντούλ, καθώς υποβάλλεται σε θεραπεία στην πτέρυγα υποσιτισμού του Νοσοκομείου Παίδων Indira Gandhi στην Καμπούλ. Το μέγεθος της ανθρωπιστικής τραγωδίας στο Αφγανιστάν δεν μπορεί να το χωρέσει ανθρώπου νους με ενήλικες και παιδιά να πεθαίνουν καθημερινά από την πείνα.

Κουεσόν, Φιλιππίνες: Η βελόνα της λύτρωσης

Βελόνα με εμβόλιο κορονοϊού

Ένας εργαζόμενος υγείας προετοιμάζει το εμβόλιο της Pfizer για τον COVID-19 στο Εθνικό Ινστιτούτο Νεφρού και Μεταμοσχεύσεων στην πόλη Κουεσόν των Φιλιππίνων. Όλος ο πλανήτης εναποθέτει τις ελπίδες του (κυρίως) στις βελόνες των εμβολίων μήπως και βγούμε από αυτόν τον εφιάλτη.

Νιντεράου, Γερμανία: Το τρένο που πάει στο πουθενά

Τρένο σε γραμμές πλημμυρισμένες

Ένα τρένο περνά από μια σιδηροδρομική διάβαση που περιβάλλεται από νερά τα οποία έχουν πλημμυρίσει τα πάντα στο Νιντεράου κοντά στη Φρανκφούρτη. Οι φονικές πλημμύρες που στα μέσα Ιουνίου έπληξαν τη Γερμανία στοίχισαν τη ζωή σε πολλές δεκάδες ανθρώπους ενώ πάνω από 1.300 ήταν οι αγνοούμενοι.

Ελμπουργκόν, Κένυα: Μετά το σχολείο χορός με τις ακρίδες

Άνδρας διώχνει ακρίδες

Ο Stephen Mudoga, 12 ετών, προσπαθεί να διώξει ένα σμήνος ακρίδων στη φάρμα του καθώς επιστρέφει σπίτι από το σχολείο, στο Ελμπουργκόν, στην κομητεία Nakuru, στην Κένυα.

Βαρκελώνη, Ισπανία: Το καυτό φιλί μπροστά σε φλεγόμενα οδοφράγματα

Διαδηλωτές φιλιούνται

Ένα ζευγάρι φιλιέται μπροστά από ένα φλεγόμενο οδόφραγμα που πυρπολήθηκε από διαδηλωτές κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με την αστυνομία μετά από διαδήλωση που καταδίκαζε τη φυλάκιση του ράπερ Πάμπλο Χασέλ στη Βαρκελώνη. Ο Χασέλ καταδικάστηκε για προσβολή της ισπανικής μοναρχίας και επαίνους τρομοκρατική βία.

 

via: Newsbeast