Πόσο κοστίζουν οι πιο ακριβοί καφέδες του κόσμου;

fgboifdj4 1

Τσουχτερές τιμές για μερικούς κόκκους

Ο καφές είναι η πρωινή αγαπημένη συνήθεια πολλών ανθρώπων αλλά σε κάποιες περιπτώσεις κοστίζει ακριβά. Ο λόγος για τις ποικιλίες καφέ που, λόγω παραγωγής κυρίως, κοστίζουν αρκετά πιο ακριβά από μια μέση, συνηθισμένη ποικιλία.

Οι περισσότεροι καφέδες έχουν τέτοιο κόστος γιατί η διαδικασία της συλλογής αλλά και η ποικιλία τους είναι δύσκολη και σπάνια αντίστοιχα. Δείτε παρακάτω μερικούς από τους πιο ακριβούς…

Luwak Coffee (Ινδονησία), 300 – 400 ευρώ το κιλό

f;gboifdj1

Παλιότερα η τιμή του έφτανε ακόμη και τα 500 ευρώ το κιλό ενώ ο ασυνήθιστος τρόπος παραγωγής του είναι αυτός τον βάζει στη λίστα με τους ακριβότερους καφέδες.

Παράγεται από κόκκους καφέ που έχουν πρώτα καταναλωθεί από αγριόγατες της Ινδονησίας και βγαίνουν μετά από το πεπτικό σύστημα των ζώων σε μορφή κοπράνων. Αυτά στη συνέχεια καθαρίζονται και συλλέγονται καταλήγοντας στο ποτήρι όποιου έχει να διαθέσει περίπου 60 ευρώ για να πιει ένα φλιτζάνι.

Hacienda La Esmeralda (Παναμάς), 200 – 250 ευρώ το κιλό

f;gboifdj2

Η συγκεκριμένη ποικιλία καλλιεργείται αποκλειστικά στη μικρή πόλη Boquete του Παναμά κι έχει τόσο μοναδική γεύση, που τον απολαμβάνουν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, παρά την αρκετά ακριβή τιμή του.

St. Helena Coffee (Νότιος Ατλαντικός), 150 ευρώ το κιλό

f;gboifdj3

Η δημοφιλία του συγκεκριμένου καφέ οφείλεται στο Ναπολέοντα Βοναπάρτη, ο οποίος τον εκθείαζε και μάλιστα φύτευε και ο ίδιος τους σπόρους του στο νησί St. Helena. Για να τον απολαύσει κανείς θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Molokai Coffee (Χαβάη), 100 ευρώ το κιλό
f;gboifdj4

Το κλίμα και οι καιρικές συνθήκες στη Χαβάη ευνοούν την καλλιέργεια της συγκεκριμένης ποικιλίας καφέ. Ο καφές Molokai καλλιεργείται σε μια έκταση 500 στρεμμάτων και έχει πολύ χαρακτηριστική γεύση και αντίστοιχα ακριβή τιμή.

Fazenda Santa Ines (Βραζιλία), 90 ευρώ το κιλό

f;gboifdj5

Καλλιεργείται στη Βραζιλία και η παραγωγή του είναι αρκετά εντυπωσιακή, καθώς ακολουθούνται ακόμη παραδοσιακές τεχνικές, χωρίς καμία αυτοματοποιημένη διαδικασία να παρεμβαίνει. Η γεύση του θυμίζει τη γλυκύτητα των μούρων και της καραμέλας.