Ζήτημα ζωής ή θανάτου: Ο σοβαρός λόγoς που τα παράθυρα στα αεροπλάνα έχουν αuτές tς μικρές τρύπες

aeroplano 2 ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ

Μετά την κουβέντα που ξεσηκώθηκε στο TikTok βρέθηκε ο κατάλληλος άνθρωπος για να μας εξηγήσει. Πρώην πιλότος Boeing 747.

Έχετε επιβιβαστεί στο αεροπλάνο που θα σας μεταφέρει στον προορισμό σας, είστε ενθουσιασμένοι με το ταξίδι σας, χαζεύετε έξω από το παράθυρο μέχρι που η ματιά σας πέφτει στη μικρή τρύπα που υπάρχει στο κάτω μέρος του παραθύρου του αεροπλάνου.

Και εκεί -φευγαλέα- περνάει από το μυαλό σας η ερώτηση: «Τι είναι αυτή η τρύπα; Και γιατί υπάρχει; Υπάρχει λόγος ή είναι… εικαστικό;».

Για τους λόγους ύπαρξης της τρύπας στο παράθυρο του αεροπλάνου αναρωτήθηκε ένας TikToker και σήκωσε μεγάλη κουβέντα, ωστόσο ήρθε ο κατάλληλος άνθρωπος να μας δώσει την απάντηση.
aeroplano ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ
Ένας πρώην πιλότος Boeing 747, ο Harrison Murray, ο οποίος πλέον εργάζεται σε μια εταιρεία εμπορευμάτων με έδρα το αεροδρόμιο του Χίθροου. Εξήγησε λοιπόν για τις τρύπες που υπάρχουν στα παράθυρα του αεροπλάνου…

«Τα παράθυρα των αεροπλάνων είναι συνήθως κατασκευασμένα από τρεις λίβρες (στρώματα) ακρυλικό. Το εξωτερικό, το μεσαίο όπου βρίσκεται και αυτή η μικρή τρύπα και το εσωτερικό. Τώρα, όταν ένα αεροσκάφος αρχίζει να κερδίζει ύψος, η πίεση του εξωτερικού αέρα μειώνεται συνεχώς. Έτσι πρέπει να ασκήσουμε πίεση στο αεροπλάνο μας.
aeroplano 1 ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ
Η διαφορά στην πίεση του αέρα μεταξύ του εσωτερικού του αεροπλάνου και του εξωτερικού περιβάλλοντος είναι πολύ υψηλή, οπότε αυτό μπορεί να προκαλέσει πίεση στο παράθυρο. Αυτές οι μικρές τρύπες επιτρέπουν στην πίεση μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού παραθύρου να εξισορροπηθεί η κατάσταση και να μην δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα».

Οι ισχυρισμοί του πιλότου υποστηρίζονται από την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας (FAA), η οποία στο παρελθόν είχε αναφέρει στο Insider ότι η «τρύπα» επιτρέπει την ισορροπία της πίεσης του αέρα, καθώς επίσης αποτρέπει το θάμπωμα του παραθύρου ή το πάγωμα.

@pilot_geeza Reply to @catty37x why do plane windows have little holes? #learn #learnontiktok #pilot #pilotsoftiktok #pilot_geeza #flying #planes #airplane #windows #holes #air #pressure #aviation #avgeek #aviationlovers ♬ Night Out – Sik Jagga & One Mojo

 

via: Enimerotiko