Η διαφθορά στην Κύπρο σοβαρότατο πρόβλημα

corruption 300x199 Η διαφθορά στην Κύπρο σοβαρότατο πρόβλημαΗ διαφθορά στην Κύπρο θεωρείται από τη μεγάλη πλειοψηφία ως ένα σοβαρότατο πρόβλημα, το οποίο θα οξυνθεί λόγω της οικονομικής κρίσης. Αυτό καταδεικνύει η 2η έρευνα ”Αντιλήψεις των Κυπρίων για την Διαφθορά στην Κύπρο”, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Μαρία Κραμβιά-Καπαρδή, τους συνεργάτες της στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και την οργάνωση ”Διαφάνεια Κύπρος”, με τη συμβολή των φοιτητών του μαθήματος ”Επιχειρηματική Ηθική” του ΤΕΠΑΚ… 

Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι η διαφθορά στην Κύπρο θεωρείται από το 86% των συμμετεχόντων στην έρευνα ως ένα σοβαρότατο πρόβλημα, ενώ το 79% θεωρεί ότι το πρόβλημα θα αυξηθεί λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, η πλειοψηφία (93%) των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η δωροδοκία ή/και η κατάχρηση εξουσίας για προσωπικό όφελος υπάρχει και είναι διαδομένη περισσότερο στους πολιτικούς σε εθνικό επίπεδο, σε δεύτερο επίπεδο στους κρατικούς λειτουργούς που αναθέτουν δημόσιες προσφορές (92%) και τρίτο στην αστυνομία (90%).

Με βάση την έρευνα, γενεσιουργοί παράγοντες για την διαφθορά θεωρούνται από τους Κύπριους η ατιμωρησία για την διαφθορά (84%), η ελάχιστη προσπάθεια από τους πολιτικούς (κυβέρνηση και κοινοβούλιο) για την καταπολέμηση της διαφθοράς (84%), η αναξιοκρατία και το ρουσφέτι που χαρακτηρίζει τους διορισμούς στην δημόσια υπηρεσία (82%) και η αποδοχή ότι η διαφθορά είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής (81%).

Όσον αφορά την ευθύνη για την καταπολέμηση/αποτροπή της διαφθοράς, το 84% πιστεύει ότι είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, το 81% όλων των πολιτικών κομμάτων και βουλευτών και το 80% της αστυνομίας.

Η θέση της Κύπρου στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς 2011 της Διεθνούς Διαφάνειας ήταν 30η από 28η που ήταν το 2010.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στην Κύπρο, παρόλο που έχουν ληφθεί μερικά νομοθετικά και άλλα μέτρα, η γάγγραινα της διαφθοράς συνεχίζει να μαστίζει την πολιτική ζωή, τον δημόσιο τομέα αλλά και τον ιδιωτικό.

Το πολυδιάστατο κόστος της διαφοράς επηρεάζει αρνητικά και βλάπτει όλους τους πολίτες, με επίκεντρο τους κοινωνικά ασθενέστερους, αυξάνει την φτώχια και διευρύνει τις ανισότητες.

Ο μη κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Διαφάνεια – Κύπρος» προτείνει κάποια αρχικά μέτρα κατά της διαφθοράς, όπως να εφαρμοστεί ορθά μια νομοθεσία Πόθεν Έσχες και να υπάρχει πλήρης διαφάνεια, να δημιουργηθεί μια αρχή κατά της διαφθοράς (Independent commission against corruption) όπως έχουν πολλές χώρες και να θεσμοθετηθεί νομοθεσία για προστασία του πληροφοριοδότη όπως πρότεινε και η Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και μερικά χρόνια.

Στην έρευνα συμμετείχαν 52% γυναίκες και 48% άντρες, κάλυψε ηλικιακές ομάδες από 18 ετών μέχρι συνταξιούχους από τους οποίους 51% εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, 16% στο δημόσιο, 24% δεν εργάζονται, ενώ 9% εργάζονται σε ημικρατικούς οργανισμούς. Τέλος, 34% είναι απόφοιτοι μέσης εκπαίδευσης, 37% τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και 29% κάτοχοι μεταπτυχιακού πανεπιστημιακού τίτλου.

Πηγή: Onlycy