Ειδικοί υπερασπίζονται την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca

Μετά τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που παρατηρήθηκαν σε ανθρώπους που έλαβαν το συγκεκριμένο εμβόλιο.

Ειδικοί υπερασπίζονται την ασφάλεια του εμβολίου της AstraZeneca

Του Robert Hart

Η Ταϊλάνδη έγινε την Παρασκευή η πρώτη ασιατική χώρα που σταμάτησε τη χρήση του εμβολίου των AstraZeneca-Πανεπιστημίου Οξφόρδης ενάντια στην Covid-19, ακολουθώντας πολλές ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας των ανησυχιών για τα θρομβοεμβολικά επεισόδια που παρατηρήθηκαν σε εμβολιασμένους. Εν τω μεταξύ, ειδικοί του χώρου της υγείας υποστηρίζουν την ασφάλεια των συγκεκριμένων εμβολίων.

Σημαντικά γεγονότα

-Οι Ταϊλανδοί αξιωματούχοι υγείας, οι οποίοι δήλωσαν ότι η χώρα δεν έχει “πληγεί σοβαρά” από την πανδημία, καθυστέρησαν την έναρξη χοιρήγησης του εμβολίου της AstraZeneca για να διερευνήσουν αναφορές θρομβώσεων στην Ευρώπη που οδήγησαν ορισμένες χώρες να παύσουν τη χορήγηση του εμβολίου, συμπεριλαμβανομένων της Δανίας, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας.

-Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει καμία ένδειξη για κίνδυνο εμφάνισης θρομβώσεων στα άτομα που έχουν εμβολιασθεί κατά της Covid-19 με το εμβόλιο της AstraZeneca. “Τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των θρομβοεμβολικών επεισοδίων μεταξύ των εμβολιασμένων ατόμων δεν είναι υψηλότερος αυτού που έχει παρατηρηθεί στον γενικό πληθυσμό” αναφέρεται στην ανακοίνωση της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής.

-Ο Δρ Phil Bryan, επικεφαλής ασφάλειας εμβολίων στη ρυθμιστική αρχή φαρμάκων του Ηνωμένου Βασιλείου (MHRA), δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο προκάλεσε προβλήματα στις 11 εκατομμύρια δόσεις που δόθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζοντας ότι οι θρόμβοι δεν είναι ασυνήθιστοι και μπορούν να εμφανιστούν φυσικά.

-Οι υπουργοί Υγείας στο Βέλγιο και την Ολλανδία δήλωσαν ότι δεν θα αναστείλουν τη χορήγηση του εμβολίου αφού ο EMA του έδωσε το “πράσινο φως”, με τον Ολλανδό υπουργό Hugo De Jonge να λέει πως “δεν υπάρχει λόγος να σταματήσει” η χρήση ενός “καλού εμβολίου”.

-Σχολιάζοντας τα γεγονότα στην Ευρώπη, το υπουργείο Υγείας του Καναδά δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το εμβόλιο εμπλέκεται στα γεγονότα που αναφέρθηκαν και θα συνεχίσει να το χρησιμοποιεί καθώς “τα οφέλη του εμβολίου συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων του”.

-Η AstraZeneca δήλωσε στο Forbes ότι δεν βρήκε “κανένα αποδεικτικό στοιχείο” για αυξημένο κίνδυνο πνευμονικής εμβολής ή θρόμβωσης σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη ομάδα ή χώρα από ανάλυση περισσότερων από 10 εκατομμυρίων κλινικών δοκιμών, τα οποία στην πραγματικότητα έδειξαν ότι “αυτά τα  γεγονότα” συνέβησαν σε ποσοστά “σημαντικά χαμηλότερα” στα εμβολιασμένα άτομα από ό,τι “θα αναμένονταν μεταξύ του γενικού πληθυσμού”.

30

Τόσα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων έχουν καταγραφεί μεταξύ των 5 εκατ. ανθρώπων που έχουν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται ένα αριθμητικό δεδομένο που “δεν είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο ποσοστό που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό”.

Χιλιάδες Ευρωπαίοι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αρνήθηκαν να λάβουν το εμβόλιο της AstraZeneca λόγω ανησυχιών σχετικά με ενδεχόμενες παρενέργειες αλλά και λόγω της αποτελεσματικότητάς του, με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα πιο αποτελεσματικά εμβόλια των Pfizer και Moderna. Η ανοσοαπόκριση -περίπου στο 95%- που υπόσχονται αυτά τα εμβόλια υπερβαίνουν το 70% της AstraZeneca.
 

Via Capital.gr