Παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός της Ουαλίας μετά την παραίτηση τεσσάρων Υπουργών

Η παραίτησή του έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά από την παραίτηση τεσσάρων υπουργών

Screenshot 1 19 Βον Γκέθινγκ, ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ, Πρωθυπουργός Ουαλία

Την παραίτησή του από την πρωθυπουργία της Ουαλίας ανακοίνωσε λίγο πριν από το μεσημέρι ο Βον Γκέθινγκ.

Σε δήλωσή του αναφέρει πως αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι πλέον εφικτή η επιδίωξή του για μία ανανέωση και ανοικοδόμηση της Ουαλίας υπό τη δική του ηγεσία.

Η παραίτησή του έρχεται μόλις λίγες ώρες μετά από την παραίτηση τεσσάρων υπουργών της αποκεντρωμένης κυβέρνησης, που είπαν ότι ο Πρωθυπουργός όφειλε επίσης να εγκαταλείψει τη θέση του.

Επικαλούμενοι έλλειψη εμπιστοσύνης στον ηγέτη τους, από την ουαλική κυβέρνηση αποχώρησαν ο Μικ Αντόνιβ, Γενικός Εισαγγελέας και νομικός σύμβουλος της κυβέρνησης, η Τζούλι Τζέιμς, Υπουργός Στέγασης και Τοπικών Κοινοτήτων, η Λέσλι Γκρίφιθς, Υπουργός Πολιτισμού και Κοινωνικής Δικαιοσύνης και ο Τζέρεμι Μάιλς, Υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Ουαλικής Γλώσσας.

Οι παραιτηθέντες είχαν χαρακτηρίσει «μη βιώσιμη» τη θέση του κ. Γκέθινγκ ως επικεφαλής της κυβέρνησης των Ουαλών Εργατικών, παραπέμποντας στην ήττα του προ μηνός σε ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης.

Η ψηφοφορία εκείνη είχε προκληθεί μετά από την αποκάλυψη ότι ο κ. Γκέθινγκ είχε λάβει δωρεά 200.000 λιρών από επιχείρηση που είχε καταδικαστεί για περιβαλλοντικά αδικήματα. Ο Ουαλός Πρωθυπουργός είχε απορρίψει τη διαδικασία στο ουαλικό κοινοβούλιο, γνωστό ως Σένεντ, ως «τέχνασμα» και παρέμεινε στη θέση του, μέχρι σήμερα.

Ο 50χρονος Βον Γκέθινγκ έγινε ο πρώτος μαύρος ηγέτης ευρωπαϊκής χώρας μόλις τον Μάρτιο, όταν εξελέγη από το ουαλικό Εργατικό Κόμμα για να αντικαταστήσει τον παραιτηθέντα Μαρκ Ντρέικφορντ.

Πλέον αναμένεται το χρονοδιάγραμμα της εσωκομματικής διαδικασίας για την αντικατάσταση του κ. Γκέθινγκ.

Πηγή: ΚΥΠΕ