ΥΠΕΣ: Κατέγραψε προβλήματα στους ΕΟΑ μετά τις έκτακτες επισκέψεις

«Υπάρχουν ήδη προβλήματα διαφορετικών φιλοσοφιών»

eoalarnakas ΕΟΑ Λάρνακας

Προβλήματα που αναμένετο ότι θα υπάρξουν, όπως σε κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση, καταγράφονται μέχρι στιγμής στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ), εντόπισε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου κατά τις έκτακτες επισκέψεις του σήμερα στους ΕΟΑ Λεμεσού και Λάρνακας. Οι επισκέψεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης της πορείας της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της στενής συνεργασίας που επιδιώκει το Υπουργείο να έχει με τους ΕΟΑ, ώστε να επιλύονται οι όποιες δυσκολίες αναφύονται. Ο Υπουργός Εσωτερικών έτυχε ενημέρωσης σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νεοσύστατοι Οργανισμοί μετά τον πρώτο μήνα λειτουργίας τους, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στον τομέα της αδειοδότησης της ανάπτυξης.

Μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ μετά την επίσκεψή του στον ΕΟΑ Λάρνακας, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι οι επισκέψεις του σήμερα στους δύο ΕΟΑ εντάσσονται στο πλαίσιο της συνεχούς παρακολούθησης της πορείας της μεταρρύθμισης και της λειτουργίας των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης στους τομείς της αδειοδότησης, της αποχέτευσης και της υδροδότησης. Όπως δήλωσε ο κ. Υπουργός, υπάρχουν δυσκολίες, οι οποίες ήταν αναμενόμενες. «Το είχαμε δηλώσει από την αρχή ότι σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση θα υπήρχαν προβλήματα. Υπάρχουν ήδη προβλήματα διαφορετικών φιλοσοφιών λόγω της συνένωσης προσωπικού από Δήμους και άλλες πολεοδομικές Αρχές. Υπήρχαν κάποια προβλήματα με το Σύστημα «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ», τα οποία έχουν επιλυθεί από το Υφυπουργείο Καινοτομίας», είπε.

Πρόσθεσε ότι υπήρχαν κάποιες καθυστερήσεις στην έκδοση αδειών, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των αδειών που εκδόθηκαν αυτόν τον πρώτο μήνα είναι χαμηλός. Αυτό, συνέχισε ο κ. Ιωάννου, οφείλετε σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι χρειάστηκε χρόνος τις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας του ΕΟΑ, για να ολοκληρωθεί η μετακόμιση του προσωπικού, του εξοπλισμού και των φακέλων. Επεσήμανε ότι στην Επαρχία Λεμεσού, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η μεταφορά των φακέλων από όλους τους Δήμους.

«Τώρα έχουν μπει (σ.σ. οι ΕΟΑ) σε έναν καλό δρόμο και προχωρούμε. Ενημερώθηκα και από τον Πρόεδρο του ΕΟΑ Λάρνακς για διάφορες ενέργειες, υπάρχουν και κάποια προβλήματα προσωπικού, τα οποία, όπου μπορούμε, θα τα επιλύσουμε. Στόχος μας είναι, σε συνεργασία με τους Επαρχιακούς Οργανισμούς, που πλέον είναι και αυτόνομοι Οργανισμοί, να βοηθήσουμε, ούτως ώστε σιγά-σιγά να φτάσουν στο επίπεδο που εμείς έχουμε οραματιστεί», ανέφερε ο κ. Υπουργός.

Κληθείς να πει εάν τα περισσότερα προβλήματα καταγράφονται στον τομέα της αδειοδότησης, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι παρατηρούνται προβλήματα και στην αποχέτευση και την υδροδότηση, φέροντας ως παράδειγμα τα πεπαλαιωμένα συστήματα υδροδότησης σε κάποιες περιοχές της Λεμεσού και της Λάρνακας, τα οποία θα χρειαστεί να αντικατασταθούν. Σημείωσε πως τα περισσότερα προβλήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών αφορούν στην αδειοδότηση, εξηγώντας ότι αυτά οφείλονταν εν μέρει σε τεχνικά προβλήματα στην πρακτική εφαρμογή του Συστήματος «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ» και τα οποία σε μεγάλο βαθμό επιλύθηκαν χάρη στα γρήγορα αντανακλαστικά της αναδόχου εταιρείας και του Υφυπουργείου Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής. Σύμφωνα με τον κ. Υπουργό, γίνονται συνεχώς βελτιωτικές ενέργειες για αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων αναφύονται.

«Υπήρχαν και τα θέματα, τα οποία αναμέναμε, που αφορούσαν τους διαφορετικούς ρυθμούς ή φιλοσοφίες από τις διάφορες πολεοδομικές Αρχές που συνενώθηκαν. Κι εκεί είναι πρόκληση για τους Διευθυντές να συγκεράσουν τις διαφορετικές φιλοσοφίες. Θα χρειαστεί λίγος χρόνος. Σε κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση συμβαίνουν αυτά. Δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί στην παρούσα φάση. Ήταν προβλήματα που αναμέναμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και επικοινωνία και εκεί και όπου μπορούμε να τα επιλύουμε», υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου.

Συνεχίζοντας, επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο θα απασχολήσει πιο επιστάμενα με το άνοιγμα της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Σεπτέμβρη, αφορά στην καταβολή του 60% των εσόδων των ΕΟΑ στους Δήμους. «Είναι κάτι που σαν Κυβέρνηση μας απασχολεί και που θεωρούμε η Ένωση Δήμων μαζί με τη νομοθετική εξουσία θα πρέπει να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση, διότι είναι μια απόφαση που πάρθηκε το 2022 για αποκοπή του 60% από τους ΕΟΑ, χωρίς να υπάρχει πρόνοια από πού θα καλυφθεί αυτό το 60% και αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης», δήλωσε ο κ. Υπουργός.

Ερωτηθείς εάν αυτό το ποσό θα καλυφθεί από τα ταμεία του Κράτους, ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι εάν δεν εξευρεθεί λύση, θα πρέπει το Κράτος να επιλύσει το ζήτημα. «Αλλά θα πρέπει να δούμε και η Βουλή και η Ένωση Δήμων σε συνεργασία μαζί μας, ποιος είναι ο βέλτιστος τρόπος να γίνει αυτό. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γίνει. Το σημαντικό είναι ότι το 60% πρέπει να αποδοθεί πίσω στους Επαρχιακούς Οργανισμούς. Στην φιλοσοφία του νόμου είναι ότι πρέπει να είναι οικονομικά και διοικητικά αυτόνομοι. Για να είναι οικονομικά αυτόνομοι, πρέπει τα έσοδα που είναι ανταποδοτικά των αδειών, να μένουν όλα στα ταμεία των Οργανισμών, ούτως ώστε με τα έσοδα τους να κάνουν τους Προϋπολογισμούς τους. Όταν έρχεσαι και αφαιρείς το 60%, τότε δεν είναι οικονομικά αυτόνομοι. Άρα υπάρχει κι ένα πρόβλημα στην ίδια τη νομοθεσία. Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να αποδοθεί στους ΕΟΑ και μετά να δούμε ποιο είναι το πραγματικό ποσό, τα πραγματικά κόστη που πρέπει να δοθούν στους Δήμους. Είναι ένα θέμα που η ίδια η νομοθετική εξουσία πρέπει να προσπαθήσει να επιλύσει», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ιωάννου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο παρέμβασής του για τις καταγγελίες της δημοτικής ομάδας ΑΚΕΛ του Δήμου Δρομολαξιάς-Μενεού που καταγγέλλει παραγκώνισή της στην εκπροσώπηση του Δήμου στο Διοικητικό Συμβούλιου του ΕΟΑ, ο κ. Υπουργός επεσήμανε ότι, στη βάση της νομοθεσίας, δεν μπορεί να παρέμβει και παρέπεμψε στις πρόνοιες του νόμου για τις διαδικασίες εκπροσώπησης στα Διοικητικά Συμβούλια των ΕΟΑ.

Ακολούθως, σε σχόλιο δημοσιογράφου σχετικά με τα υψηλά ενοίκια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες για την κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών, ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική που για πρώτη φορά στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας εξήγγειλε τον περασμένο Οκτώβριο η Κυβέρνηση. «Υπήρχε και προηγουμένως στεγαστική πολιτική και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία, όπως ήταν τα σχέδια ορεινών και ακριτικών περιοχών, αλλά αυτά αφορούσαν κάποια επιμέρους θέματα. Έχουμε ανακοινώσει τα πολεοδομικά κίνητρα, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον. Έχουμε δεχτεί περίπου 18 αιτήσεις ενδιαφέροντος. Άρα υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και αναμένουμε τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη να υποβληθούν αρκετές αιτήσεις είτε για τα πολεοδομικά κίνητρα είτε για το Σχέδιο “Built to Rent”. Οι άλλοι δύο πυλώνες που είναι το Σχέδιο “Ανακαινίζω-Ενοικιάζω” και η χορηγία στους νέους, είμαστε πανέτοιμοι εδώ και αρκετό καιρό, αναμένουμε τον νομοτεχνικό έλεγχο -που ελπίζω να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες από την Νομική Υπηρεσία-, για να προκηρύξουμε αυτά τα δύο Σχέδια, τα οποία θα βοηθήσουν πάρα πολύ στο να αυξηθεί το οικιστικό απόθεμα», υπογράμμισε ο κ. Ιωάννου.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λάρνακας κ. Άγγελος Χατζηχαραλάμπους χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών πολύ εποικοδομητική, λέγοντας πως έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις πρώτες μέρες λειτουργίας του ΕΟΑ. «Συζητήσαμε για τα θέματα και την πρακτική επίλυση των δυσκολιών που έχουμε για την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών. Είμαστε σε πλήρη συνεννόηση με το Υπουργείο, έχουμε κοινό στόχο, που δεν είναι άλλος από το να φροντίσουμε να πετύχει η μεταρρύθμιση, ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης και οι στόχοι τους οποίους θέσαμε», σημείωσε ο κ. Χατζηχαραλάμπους. Πρόσθεσε πως έχουν θεσμοθετηθεί συναντήσεις για συνεχή αλληλοενημέρωση.

Κληθείς να αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Οργανισμός τον πρώτο μήνα λειτουργίας του, ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λάρνακας μίλησε για τα τεχνικά προβλήματα του Συστήματος «ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ», τα οποία τυγχάνουν χειρισμού. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα στελέχωσης εν αναμονή του Προϋπολογισμού, για να προχωρήσουν οι διαδικασίες μόνιμης στελέχωσης του Οργανισμού.

Σε σχέση με την υδατοπρομήθεια, ο κ. Χατζηχαραλάμπους είπε ότι σε κάποιες Κοινότητες το δίκτυο χρήζει αντικατάστασης, σημειώνοντας ότι έχουν τροχιοδρομηθεί ενέργειες για χειρισμό.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Χατζηχαραλάμπους ανέφερε ότι ο ΕΟΑ Λάρνακας εξέδωσε γύρω στις 50 αιτήσεις, αριθμός μειωμένος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι έχουν εξεταστεί αρκετές αιτήσεις και θα εκδοθούν οι άδειες τις επόμενες μέρες. Ο ΕΟΑ Λάρνακας παρέλαβε περίπου 1.650 πολεοδομικές αιτήσεις και γύρω στις 2.800 οικοδομικές, οι οποίες θα εξεταστούν στη βάση ενός πλάνου, ανέφερε.

Καταληκτικά, ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λάρνακας διαβεβαίωσε πως ο Οργανισμός λειτουργεί πλέον σε καλύτερους ρυθμούς, μετά το πρώτο διάστημα της αλλαγής, και είπε πως έχουν δρομολογηθεί λύσεις και αναμένονται τα αποτελέσματά τους, για επιτάχυνση των διαδικασιών και της εξυπηρέτησης των πολιτών.