ΞΥΛΟΦΑΓΟΥ: Η 26χρονη Στυλιάνα Κατσιάρη υμνεί την γυναίκα μέσω της ζωγραφικής

Η ζωγράφος Στυλιάνα Κατσιάρη, με αφορμή την ημέρα της γυναίκας μιλάει στο Famagusta.News για την γυναίκα, τον σεξισμό και τον φεμινισμό.

Ανώνυμο 45 x 20 cm 1200 x 675 px 34 ζωγραφοΣ, Στυλιάνα Κατσιάρη

Η Στυλιάνα Κατσιάρη είναι μια 26χρονη ζωγράφος η οποία είχε πάντα την ανάγκη να αποτυπώνει τις σκέψεις και τα συναισθήματα της. Ο τρόπος βρέθηκε και είναι σήμερα ζωγράφος αφού έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Βορειοδυτική Μακεδονίας, στην Φλώρινα χωρίς να έχει αφήσει πότε κάτω τα πινέλα της.

Παρουσίασε την προσωπική της δουλειά σε δύο ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, συμπράττει με την συλλογικότητα εικαστικών καλλιτεχνών ARC – Art Revisited Collective του 2018 ενώ έργα της ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές σε Κύπρο και εξωτερικό. 

275229821 376710103959562 5416861419466481218 n ζωγραφοΣ, Στυλιάνα Κατσιάρη 275040047 500105508337374 2153963551969281353 n ζωγραφοΣ, Στυλιάνα Κατσιάρη

Αντικείμενο της; Ο άνθρωπος.

Αντικείμενο για το οποίο χρειάζεται πολλή μελέτη και παρατήρηση. 

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα γυναίκας 8 Μαρτίου, η Στυλιάνα Κατσιάρη μιλάει στο FamagustaNews και την Άντρη Φλουρέντζου, για κοινωνικά ζητήματα που μας μαστίζουν και για την τέχνη που δημιουργεί εμπνευσμένη από αυτά.

Σε μια κρίσιμη στιγμή να αναμετρηθούμε με τον σεξισμο η τέχνη μπορεί να συμβάλει… και σύμφωνα με την Στυλιάνα Κατσιάρη, “η τέχνη ανέκαθεν αποτελούσε φορέα μηνυμάτων, όποια κι αν είναι αυτά. Ο σεξισμός αποτελεί εδώ και εκατοντάδες χρόνια αφορμή έκφρασης μέσω της τέχνης ειδικά από γυναίκες καλλιτέχνιδες που για πολλά χρόνια ζούσαν κάτω από ένα καθεστώς που τους επέτρεπε να ήταν το έργο τέχνης αλλά όχι ο καλλιτέχνης.”

Taste of the ocean oil on canvas 60x80cm 2021 scaled ζωγραφοΣ, Στυλιάνα Κατσιάρη

Taste of the ocean

Η Στυλιάνα ανέφερε ότι, σεξισμός είναι κάτι που το συναντάς πολύ εύκολα ακόμα και στις μέρες, για να συμπληρώσει ότι και αυτή ανήκει στις γυναίκες που τον έχουν υποστεί πράγμα που έχει αποτελέσει έμπνευση για αυτήν και το έχει χρησιμοποιήσει δημιουργώντας πίνακες. Πέρα από τον σεξισμό, αποτυπώνει διάφορα κοινωνικά ζητήματα μέσα από την εικαστική της ματιά που στόχο έχουν την ενσυναίσθηση του θεατή. 

1styliana katsiari the refreshing touch scaled ζωγραφοΣ, Στυλιάνα Κατσιάρη

The refreshing touch

StylianaKatsiariAbsentTogether scaled ζωγραφοΣ, Στυλιάνα Κατσιάρη

AbsentTogether

Η αποτύπωση της γυναίκας συμβολίζει την θεότητα και την λατρεία προς αυτήν. Τα έργα της Στυλιάνας Κατσιάρη, θέλει να προσδίδουν μεγαλύτερο βάθος και προοπτική στις αισθητικές απολαύσεις του θεατή, ενώ σε πολλά έργα της μπορεί να λάβει κανείς το μήνυμα που υπονοεί και τελικά καταφέρνει να στείλει η καλλιτέχνιδα και δεν είναι άλλο σύμφωνα με την ίδια, από την ισότητα.

Όταν επιλέγει η τέχνη της να ασχοληθεί με την γυναίκα, τη γυναικεία φύση, την ισότητα, τη διαφορετικότητα, τα σχόλια, η κριτική αλλά και ο θαυμασμός για τα έργα της πάνε και έρχονται, θετικά αλλά και αρνητικά, χωρίς να είναι κάτι που της σταματάει. Παρά μόνο ακολουθεί τα δικά της συναισθήματα και δημιουργεί.

Limitless Identities scaled ζωγραφοΣ, Στυλιάνα Κατσιάρη

Limitless Indentities

Όταν η Στυλιάνα Κατσιάρη ερωτήθηκε αν πιστεύει στην συμπεριληψιμοτητα του φεμινισμού αυτό που είπε ήταν πως “είναι απαραίτητη η συμπερίληψη κάθε είδους ατομικότητας στο φεμινισμό. Το κίνημα αντιπροσωπεύει και επιβάλλεται να αντιπροσωπεύει όλες τις θυληκότητες και όλα τα άτομα που επιδέχονται καταπίεση και αποστερούνται βασικά δικαιώματα.”

Metamorphosis oil on canvas 80x60cm 2021jpg scaled ζωγραφοΣ, Στυλιάνα Κατσιάρη

Μetamorphosis

StylianaKatsiariLetsDreamTogether scaled ζωγραφοΣ, Στυλιάνα Κατσιάρη

Let’sDreamTogether

Για την 26χρονη, ταλαντούχα εικαστικό, Στυλιάνα Κατσιάρη, η μέρα της γυναίκας είναι απλά μια υπενθύμιση για την σημαντικότητα της γυναίκας , των επιτευγμάτων της, αλλά και των όσων μπορεί να πετύχει. Τονίζει επίσης ότι η γυναίκα και τα όλα όσα κάνει, όλα όσα προσφέρει είναι άξιο θαυμασμού καθημερινά και όχι μόνο καθε 8η Μαρτίου. 

FamagustaNews