Σε κλίμα συγκίνησης και βαθιάς συναισθηματικής φόρτισης, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 6 Ιουλίου 2025, στις εγκαταστάσεις της Παιδικής Εξοχής του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου στην Αγία Νάπα, η Φιλανθρωπική Εκδήλωση Αγάπης και Στήριξης για την επαναλειτουργία του ιστορικού αυτού χώρου φιλοξενίας παιδιών. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, τιμήθηκαν οι ευεργέτες της Παιδικής Εξοχής. Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Δημάρχου Αγίας Νάπας, κ. Χρίστου Ζαννέττου.
Στον χαιρετισμό της η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου, κ. Μαρία Νίκη Θωμαΐδου, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους αναφέρθηκε στη μεγάλη ιστορική και φιλανθρωπική αποστολή του Λυκείου Ελληνίδων, το οποίο ιδρύθηκε το 1930 από τη Μαρία Π. Ιωάννου και στο όραμά της αείμνηστης φιλάνθρωπου της Αμμοχώστου για την προσφορά στην παιδεία και την κοινωνία, όραμα όπως είπε συνέχισε η Κλαίρη Αγγελίδου και οι επόμενες γενιές γυναικών του Λυκείου.
Η κυρία Θωμαΐδου αναφέρθηκε στις δυσκολίες των τελευταίων ετών και στην κατάσταση εγκατάλειψης στην οποία είχε περιέλθει η Παιδική Εξοχή, ιδιαίτερα μετά την πανδημία και άλλα προβλήματα. Τόνισε πως με αυταπάρνηση, προσωπικό κόπο και την αμέριστη στήριξη εθελοντών, χορηγών και φίλων, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο κατάφερε να αποκαταστήσει και να επαναλειτουργήσει τις υποδομές της Εξοχής.
Η κ. Θωμαΐδου εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς όσους στήριξαν έμπρακτα την προσπάθεια, και ιδιαίτερα στον Δήμαρχο Αγίας Νάπας κ. Χρίστο Ζαννέττου, στον Υπουργό Μεταφορών κ. Αλέξη Βαφειάδη, στην οικογένεια Παυλάκη και στο ξενοδοχείο Nissi Beach. Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης ενεργειακής αναβάθμισης των κοιτώνων και τη διατήρηση των κτηρίων, με προϋπολογισμό που αγγίζει τις €130.000 – €150.000, απευθύνοντας ανοιχτή πρόσκληση για νέες δωρεές και χορηγίες.
Στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου τόνισε τη σημασία της Αγίας Νάπας ως χώρου που φιλοξενεί όχι μόνο δραστηριότητες αλλά και τη συλλογική μνήμη και πολιτιστική ταυτότητα των Αμμοχωστιανών.
Ο κ. Ζαννέττου εξήρε το έργο του Λυκείου Ελληνίδων, το οποίο όπως είπε δεν αποτελεί όχημα πολιτικής προβολής αλλά φορέα μνήμης, πολιτισμού και παράδοσης. Υπογράμμισε επίσης, την αγαστή και ουσιαστική συνεργασία του Δήμου με το Λύκειο Ελληνίδων, στηριγμένη στην εμπιστοσύνη, τον σεβασμό και το κοινό όραμα για τη διατήρηση της φλόγας της επιστροφής, όχι μόνο στην Αμμόχωστο αλλά σε ολόκληρη την κατεχόμενη Κύπρο.
Αναφέρθηκε στον νέο διευρυμένο Δήμο Αγίας Νάπας, ο οποίος αποτελείται πλέον από πέντε δημοτικά διαμερίσματα, και τόνισε πως αποτελεί ταυτόχρονα κέντρο τουρισμού αλλά και πολιτισμού, ιστορίας και παράδοσης.
Εξέφρασε θερμές ευχαριστίες στην πρόεδρο κυρία Μαρία Νίκη Θωμαΐδου και τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων για την ανιδιοτελή τους προσφορά, καθώς και σε όλους όσους στηρίζουν το έργο του Ιδρύματος, είτε ως χορηγοί, είτε ως εθελοντές και υποστηρικτές. Τόνισε ότι το Λύκειο αποτελεί φάρο αξιών που ενώνει τις γενιές, κρατά ζωντανή τη μνήμη της κατεχόμενης πατρίδας και εμπνέει τον δρόμο προς το μέλλον.
Κλείνοντας, διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος Αγίας Νάπας θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα και με συνέπεια το έργο του Λυκείου, αναγνωρίζοντας ως χρέος τη διατήρηση της πολιτιστικής συνέχειας και της ιστορικής ταυτότητας του τόπου μας. Με λόγια εμποτισμένα από πίστη και συγκίνηση, δήλωσε ότι η Αμμόχωστος ζει μέσα μας και θα ξανανοίξει τις πόρτες της. Όχι από τύχη, αλλά από επιμονή, πίστη και αγάπη.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας, κ. Χρίστος Ζαννέττου, παρέδωσε στο Λύκειο εκ μέρους του Δήμου δύο έργα τέχνης με ισχυρό συμβολισμό και βαθιά συναισθηματική σημασία. Το πρώτο είναι το γλυπτό «ABOUT HER 2» της Ιρανής γλύπτριας Sepideh Razmjoo, το οποίο φιλοτεχνήθηκε στο πλαίσιο του 10ου Διεθνούς Συμποσίου Γλυπτικής του Δήμου Αγίας Νάπας και αναδεικνύει τον διαχρονικό ρόλο της γυναίκας στην ιστορία.
Η τελετή αποκαλυπτηρίων του γλυπτού πραγματοποιήθηκε από τον ίδιο τον Δήμαρχο και την Πρόεδρο του Λυκείου, κυρία Μαρία Νίκη Θωμαΐδου, πλαισιωμένους από τους Αντιδημάρχους των πέντε Δημοτικών Διαμερισμάτων του νέου Δήμου – τον κ. Αντώνη Κουμή (Σωτήρας), τον κ. Μάρκο Κουμή (Λιοπετρίου), τον κ. Παναγή Μιχαηλά (Αυγόρου), τον κ. Νίκο Βάσιλα (Άχνας) και τον κ. Αντώνη Χρίστου (Αγίας Νάπας).
Το δεύτερο έργο είναι η «Βρύση» του Έλληνα γλύπτη Αλέξανδρου Μπαϊμπουρντίδη, η οποία συμβολίζει τη σύνδεση της παράδοσης με τη ζωή και τη συνέχεια, μέσα από τη σταθερότητα της πέτρας και τη ροή του νερού, όπως εκφράζεται με το σύμβολο του ψαριού.
Το καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε μουσική και τραγούδια από τη Στέφανη Κρασσά (τραγούδι) και τον Τάσο Παπαμιχαήλ (πιάνο).