8 αγαπημένα φαγητά που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεστάνουμε, υπάρχει κίνδυνος μέχρι και για δηλητηρίαση

Τα φαγητά που περισσεύουν δεν πρέπει να τα πετάμε, ωστόσο, υπάρχουν κάποια που δεν πρέπει να ξαναζεσταθούν, είτε γιατί χάνουν τη θρεπτική αξία

45 ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ, ΦΑΓΗΤΑ

Τα φαγητά που περισσεύουν δεν πρέπει να τα πετάμε, ωστόσο, υπάρχουν κάποια που δεν πρέπει να ξαναζεσταθούν, είτε γιατί χάνουν τη θρεπτική αξία που έχουν , είτε γιατί μπορεί να μας δηλητηριάσουν.

Ποια φαγητά δεν πρέπει να ξαναζεσταθούν και για ποιο λόγο

Κοτόπουλο

Φαγητά που δεν πρέπει να ξαναζεσταθούν

Το κοτόπουλο είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών. Όταν ξαναζεσταίνεται αλλάζει η σύνθεση των πρωτεϊνών αυτών, διασπώνται με διαφορετικό τρόπο και υπάρχει κίνδυνος δυσάρεστων στομαχικών διαταραχών. Επιπλέον το κοτόπουλο χάνει τη θρεπτική αξία. Ο ιδανικότερος τρόπος να το φάμε την επόμενη μέρα είναι κρύο, μέσα σε μια σαλάτα ή σε σάντουιτς. Εάν επιμένουμε να το ζεστάνουμε, αυτό πρέπει να το κάνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία και για αρκετή ώρα, προκειμένου να είναι σίγουρο ότι ζεστάθηκαν εξίσου όλα του τα μέρη.

Σπανάκι

36 ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ, ΦΑΓΗΤΑ

Όπως τα περισσότερα φυλλώδη λαχανικά, έτσι και το σπανάκι, είναι πλούσιο σε σίδηρο και νιτρικά άλατα. Τα νιτρικά άλατα αν ξαναζεσταθούν μετατρέπονται σε νιτρώδη και σε άλλες ουσίες (νιτροζαμίνες), οι οποίες θεωρούνται εξαιρετικά καρκινογόνες. Αν και έρευνες δείχνουν πως τα λαχανικά αυτά δεν επηρεάζονται από τους φούρνους μικροκυμάτων, καλύτερα να αποφεύγουμε να τα ξαναζεστάνουμε σε αυτούς.

Αυγά

Φαγητά που δεν πρέπει να ξαναζεσταθούν

Τα αυγά περιέχουν πρωτεΐνη και συστατικά υψηλής βιολογικής αξίας, τα οποία όμως όταν ξαναζεσταθούν γίνονται τοξικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, επιβαρύνοντας σημαντικά το πεπτικό σύστημα.

Μανιτάρια

38 ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ, ΦΑΓΗΤΑ

Καλό είναι τα μανιτάρια να τα καταναλώνουμε την ίδια μέρα που τα μαγειρέψαμε, οπότε φροντίζουμε να μαγειρεύουμε ποσότητα που ξέρουμε ότι θα φάμε, όχι παραπάνω, διότι περιέχουν πρωτεΐνες ευάλωτες σε ένζυμα και μικροοργανισμούς, που μπορεί να αναστατώσουν το πεπτικό μας σύστημα. Διατηρούνται στο ψυγείο, αλλά όχι για περισσότερο από 24 ώρες και ιδανικότερο είναι να τρώγονται κρύα. Το ίδιο ισχύει και για φαγητά που περιέχουν μανιτάρια, όπως ριζότο ή σούπες.

Ρύζι

Φαγητά που δεν πρέπει να ξαναζεσταθούν

Υπάρχουν βακτήρια στο ρύζι τα οποία αναπτύσσονται όταν αυτό μένει για αρκετή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου και δεν απομακρύνονται με το ζέσταμα. Το ιδανικότερο είναι το ρύζι να καταναλώνεται αμέσως μόλις μαγειρευτεί, ενώ αν χρειαστεί να μπει στο ψυγείο, αυτό πρέπει να γίνει το περισσότερο εντός μιας ώρας από την ώρα που μαγειρεύτηκε. Στο ψυγείο επίσης δεν πρέπει να μένει παραπάνω από μια ημέρα, ενώ όταν το ξαναζεσταίνουμε, να βεβαιωνόμαστε ότι έχει ζεσταθεί καλά και δεν υπάρχουν σημεία του ακόμη κρύα από την ψύξη.

Παντζάρια

40 ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ, ΦΑΓΗΤΑ

Τα παντζάρια έχουν κι αυτά μεγάλη περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα και όπως συμβαίνει με το σπανάκι, αν τα ξαναζεστάνουμε, τα νιτρικά μετατρέπονται σε καρκινογόνα νιτρώδη. Αν σας περισσέψουν, καλύτερα να τα φάτε κρύα.

Σέλινο και καρότα

Φαγητά που δεν πρέπει να ξαναζεσταθούν

Συνήθως είναι μέσα στη σούπα που περίσσεψε και θα βάλουμε στο ψυγείο. Όπως και τα περισσότερα λαχανικά, τα νιτρικά άλατα που περιέχουν εάν ξαναζεσταθούν μετατρέπονται στα επικίνδυνα νιτρώδη. Εάν θέλουμε να ζεστάνουμε τη σούπα μας, καλό είναι να βγάλουμε το σέλινο και τα καρότα και να τα προσθέσουμε μετά το ζέσταμα στο πιάτο μας.

Πατάτες

42 ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ, ΦΑΓΗΤΑ

Οι πατάτες χάνουν μεγάλο μέρος από τη θρεπτική αξία που έχουν, όταν μείνουν εκτεθειμένες σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετή ώρα, ενώ ευνοείται και η ανάπτυξη του βοτυλικού κλωστρηδίου, ενός επικίνδυνου βακτηρίου που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τοξική δηλητηρίαση (αλλαντίαση). Το βακτήριο αυτό δεν σκοτώνεται με ένα απλό «ζέσταμα». Αν συνειδητοποιήσουμε πως οι πατάτες που μαγειρέψαμε είναι «πολλές», αυτές που δεν θα φάμε καλό είναι να τις φυλάξουμε αμέσως στο ψυγείο και να μην τις αφήσουμε στον πάγκο μέχρι να κρυώσουν.

 

via: Enimerotiko