9 ψάρια που καλό είναι να αποφεύγετε την κατανάλωσή τους

9 psaria poy kalo tha itan na ta apofeygoyme ΔΙΑΤΡΟΦΗ, τροφές, ψαρια

Ψάρια προς αποφυγή: Μπορεί τα ψάρια να κάνουν καλό στους ανθρώπους. Μάλιστα, περιλαμβάνονται στις τροφές που συνδέονται με την υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα είδη ψαριών, τα οποία δεν θα πρέπει να τρώτε. Αυτό, διότι έχουν χαρακτηριστεί από τους ειδικούς ως επικίνδυνα. Αναλυτικότερα:

Ψάρια προς αποφυγή: Ακολουθούν εννέα ψάρια, τα οποία θα πρέπει να αποφεύγετε

1. Γατόψαρο: Τα γατόψαρα μπορούν να αναπτυχθούν σε μεγάλα ψάρια. Ωστόσο, για να επιταχυνθεί η διαδικασία ανάπτυξής τους, οι ιχθυοκαλλιεργητές τα ταΐζουν με ορμόνες. Πρόκειται κυρίως για ψάρια προερχόμενα από την Ασία. Επιλέξτε κάτι λιγότερο τοξικό.

2. Σκουμπρί: Το σκουμπρί δεν είναι το πλέον συνιστώμενο ψάρι. Αυτό εξαιτίας της υψηλής του περιεκτικότητας σε υδράργυρο. Δυστυχώς, το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να απαλλαγεί από τον υδράργυρο. Αντ’ αυτού, τον συσσωρεύει. Ο υδράργυρος είναι ένα ανθυγιεινό μέταλλο και μπορεί να προκαλέσει διάφορες ασθένειες.

eleni menegaki deite ton patrio tis na tragoyda pario sto saloni toy spitioy video 14 ΔΙΑΤΡΟΦΗ, τροφές, ψαρια

3. Μακρυπτέρυγος τόνος: Ο μακρυπτέρυγος τόνος έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε υδράργυρο. Είναι σχεδόν αδύνατο να βρεθεί τόνος ο οποίος έχει μεγαλώσει στο φυσικό του περιβάλλον καθώς απειλείται με εξαφάνιση. Το ψάρι που πωλείται, προέρχεται από ειδικές ιχθυοκαλλιέργειες. Σε μέρη όπως αυτά, τα ψάρια ταΐζονται με αντιβιοτικά και ορμόνες. Το αποτέλεσμα είναι ένα ψάρι με υψηλή περιεκτικότητα υδραργύρου. Έτσι, η συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης, για έναν ενήλικα, ανά μήνα είναι λιγότερο από 100 γραμμάρια. Αυτό το ψάρι δεν συνιστάται ποτέ για παιδιά.

Ψάρια προς αποφυγή: Κι άλλα ψάρια, τα οποία θα πρέπει να αποφεύγετε

4. Τιλάπια: Η τιλάπια είναι ένα πολύ λιπαρό ψάρι. Έχει συγκέντρωση τοξικού λίπους το οποίο μπορεί ν’ ανταγωνιστεί το μπέικον. Αν καταναλωθεί μεγάλη ποσότητα θα αυξηθούν τα επίπεδα κακής χοληστερίνης (LDL). Επίσης, κάνει το σώμα πιο ευαίσθητο σε αλλεργίες. Αποφύγετε την Τιλάπια αν υποφέρετε από καρδιακές παθήσεις, άσθμα ή αρθρίτιδα.

5. Χέλι: Το χέλι είναι ένα ακόμη λιπαρό ψάρι. Τα χέλια απορροφούν πολύ εύκολα όλων των ειδών τα απόβλητα που βρίσκονται στο νερό. Εξαιτίας αυτού, τα επίπεδα τοξινών στα Αμερικάνικα είδη είναι αρκετά υψηλά. Όσο για τα Ευρωπαϊκά χέλια, έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα υδραργύρου. Δε συνιστάται η κατανάλωση πάνω από 283 γραμμάρια για ενήλικες και 198 γραμμάρια για τα παιδιά τον μήνα.

6. Παγκάσιους: Πρόκειται για ένα γατόψαρο που μοιάζει με καρχαρία και μεγαλώνει στο Βιετνάμ, στον ποταμό Μεκόνγκ. Ο ποταμός αυτός θεωρείται ως ένας από τους περισσότερο μολυσμένους ποταμούς σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτό το είδος ψαριού έχει πολύ υψηλά επίπεδα υδραργύρου, νιτροφουράνιου και πολυφωσφορικών αλάτων. Πέραν απ’ όσα αναφέρθηκαν για τον υδράργυρο, οι τελευταίες ουσίες είναι καρκινογόνες. Να αποφεύγεται πάντα την κατανάλωσή του.

Τα υπόλοιπα

Ψάρια προς αποφυγή – 7. Πλακολεπιδόψαρο: Το πλακολεπιδόψαρο είναι ένα ψάρι μολυσμένο με μεγάλη ποσότητα υδραργύρου. Λόγω αυτού, δε συνιστάται για γυναίκες ή παιδιά. Για τους άνδρες, θα πρέπει να περιορίζεται σε έως 99 γραμμάρια τον μήνα.

8. Μαυρόψαρο (λευκός τόνος): Το μαυρόψαρο περιέχει μια ουσία παρόμοια με το κερί η οποία δίνει στο κρέας την λιπαρή του γεύση. Η ουσία αυτή δε μπορεί να χωνευθεί από το σώμα. Έτσι, μπορεί να προκαλέσει πολύ κακή πέψη παρότι δεν είναι τόσο τοξική. Για να μειωθεί η ποσότητα αυτής της τοξίνης, προτείνεται είτε να το τηγανιστεί είτε να το μαγειρευτεί  στο γκριλ. Ωστόσο, αν υπάρχουν πεπτικά προβλήματα, είναι καλύτερο να επιλεχθεί κάτι άλλο.

9. Σεβαστός (σκορπίνα): Ο σεβαστός, ή αλλιώς σκορπίνα, έχει πολύ υδράργυρο. Σε κάθε περίπτωση, είναι πάντα καλύτερο να επιλέγονται υγιεινότερα είδη και με λιγότερο υδράργυρο.

* Τι ισχύει με τα φρέσκα ψάρια: Τα φρέσκα ψάρια έχουν διάφανα μάτια, σφιχτή ουρά και υγρά, γυαλιστερά λέπια. Αν κατά την αγορά φρέσκου ψαριού η ουρά είναι εύκαμπτη, τότε δεν είναι τόσο φρέσκο. Ένα ψάρι είναι φρέσκο κοιτάζοντας τα πτερύγιά του. Αν είναι στεγνά και τα βράγχια είναι γκρι αντί για κόκκινα, τότε μάλλον δεν είναι φρέσκο.

 
via