Αποξηραμένα φρούτα: Πότε είναι υγιεινή επιλογή για την διατροφή σας – Τι να προσέξετε στην κατανάλωσή τους

Αποξηραμένα φρούτα: Οι πληροφορίες για αυτά είναι αντιφατικές. Ορισμένοι πιστεύουν πως πρόκειται για ένα υγιεινό σνακ.

pote ta apoxiramena froyta einai mia ygieini epilogi gia tin diatrofi mas 1 ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ, ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αποξηραμένα φρούτα: Οι πληροφορίες για αυτά είναι αντιφατικές. Ορισμένοι πιστεύουν πως πρόκειται για ένα υγιεινό σνακ. Όμως, άλλοι ισχυρίζονται πως δεν είναι πολύ καλύτερα από ένα γλυκό. Αναλυτικότερα, όλα όσα οφείλετε να ξέρετε για τη διατροφή σας γύρω απ’ αυτά:

Αποξηραμένα φρούτα: Οι λεπτομέρειες που πρέπει να γνωρίζετε γι’ αυτά

Τα ξερά φρούτα μπορούν να είναι ένας αποδοτικός τρόπος για να καλύψετε τις απαιτήσεις σας σε φρούτα και επίσης μια υγιεινή εναλλακτική λύση, όταν δεν διατίθενται τα φρέσκα φρούτα. Επιπλέον είναι εξαιρετικά θρεπτικά καθώς είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Στην πραγματικότητα, περιέχουν περίπου την ίδια ποσότητα θρεπτικών συστατικών σε σχέση με τα φρέσκα φρούτα.Για παράδειγμα ένα τέταρτο φλιτζάνι σταφίδας, περιέχει περίπου 6 τοις εκατό της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε κάλιο- την ίδια ποσότητα που θα λάβατε από ένα φλιτζάνι φρέσκα σταφύλια.Επίσης είναι εξίσου σημαντικό να αναφέρουμε οτι τα αποξηραμένα φρούτα είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών. Πιο συγκεκριμένα, περιέχουν από 3,7 – 9,8γρ φυτικών ινών/100γρ ποσότητα που συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών.Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι παίρνετε περισσότερα θρεπτικά συστατικά σε μικρότερη μορφή, κάτι που μπορεί να είναι ευεργετικό για όσους δεν μπορούν να τρώνε φρούτα στην καθημερινότητά τους.Όμως είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τους μακροθρεπτικούς στόχους και το σωματικό σας βάρος. Γιατί εάν ρίξετε μια πιο προσεκτική ματιά στις θερμίδες ή στα μεγέθη των μερίδων, τα αποξηραμένα φρούτα δεν είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς τα φρέσκα φρούτα σας χορταίνουν περισσότερο.

pote ta apoxiramena froyta einai mia ygieini epilogi gia tin diatrofi mas ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ, ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αποξηραμένα φρούτα: Πότε δεν είναι υγιεινά

Επικρατεί μια κοινή υπόθεση ότι τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν ζάχαρη, αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Στην πραγματικότητα, πολλές μάρκες προϊόντων αποξηραμένων φρούτων περιέχουν μόνο φρούτα και τίποτα άλλο.Εάν θέλετε να αναζητήσετε κοινά γλυκαντικά που χρησιμοποιούνται στα αποξηραμένα, δείτε αν στις ετικέτες αναγράφονται τα παρακάτω: σακχαρόζη, γλυκόζη, σιρόπι γλυκόζης, δεξτρόζη και ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο. Οι πιο υγιεινές ποικιλίες αποξηραμένων φρούτων δεν περιέχουν κανένα από αυτά τα πρόσθετα σάκχαρα.Θα πρέπει επίσης να προσέχετε τυχόν αποξηραμένα φρούτα που φέρουν την ένδειξη “ζαχαρωμένα” ή “κρυσταλλωμένα” – σημαίνει απλά ότι έχει προστεθεί ζάχαρη. Επειδή τα αποξηραμένα έχουν ήδη φυσική ζάχαρη, θα έχουν αρκετά γλυκιά γεύση χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.Επίσης είναι σημαντικό να παρακολουθείτε προσεκτικά το μέγεθος της μερίδας όταν τρώτε αποξηραμένα φρούτα, καθώς είναι εύκολο να ξεφύγετε στην ποσότητα που θα καταναλώσετε. Δεδομένου ότι καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο στο στομάχι σας από ό, τι τα φρέσκα φρούτα, πιθανότατα θα πρέπει να καταναλώσετε περισσότερα αποξηραμένα για να αισθανθείτε χορτάτοι- και θα πάρετε πολύ περισσότερες θερμίδες από ό, τι έχετε προγραμματίσει. Για παράδειγμα, 1 φλιτζάνι σταφύλι περιέχει περίπου 64 θερμίδες, ενώ 1 φλιτζάνι σταφίδα έχει σχεδόν 500 θερμίδες.

Θυμηθείτε, τα αποξηραμένα φρούτα είναι πολύ πιο συμπυκνωμένα από τα αντίστοιχα φρέσκα. Θα μπορούσατε για παράδειγμα να φάτε δέκα βερίκοκα το πρωί; Πιθανώς όχι, αλλά θα μπορούσατε εύκολα να φάτε 10 αποξηραμένα βερίκοκα χωρίς να το σκεφτείτε. Ένας λοιπόν καλός κανόνας είναι να τα διατηρείτε σε μερίδες, ώστε να ξέρετε την ποσότητα που καταναλώνετε.

Είναι ή δεν είναι υγιεινά;

Εξαρτάται πραγματικά από τους προσωπικούς σας στόχους και την υγεία σας. Εάν δυσκολεύσετε να τρώτε φρέσκα φρούτα, μια ελεγχόμενη μερίδα αποξηραμένων μπορεί να είναι ένα υγιεινό σνακ.Θυμηθείτε, ωστόσο: Το να έχετε φρέσκα φρούτα συμβάλλει επίσης στην καθημερινή σας ενυδάτωση λόγω της φυσικής του περιεκτικότητας σε νερό, ενώ τα αποξηραμένα φρούτα δεν περιέχουν νερό.

 via