Αυγά: Πόσο καιρό διατηρούνται τελικά στο ψυγεία και το μεγάλο λάθος που κάνουμε στην αποθήκευσή τους

Τα αβγά είναι ένα προϊόν που έχει μεγάλη αντοχή και μπορεί να μαγειρευτεί εύκολα και με πολλούς τρόπους, γι' αυτό βρίσκεται πάντα στο ψυγείο

gia poso mporoyn na diatirithoyn ta avga sto psygeio αυγά, ΒΡΑΣΜΕΝΑ ΑΒΓΑ, ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΑΒΓΩΝ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΦΡΕΣΚΑ ΑΒΓΑ, ψυγειο, ΩΜΑ ΑΒΓΑ

Τα αβγά είναι ένα προϊόν που έχει μεγάλη αντοχή και μπορεί να μαγειρευτεί εύκολα και με πολλούς τρόπους, γι’ αυτό βρίσκεται πάντα στο ψυγείο μας. Πόσο καιρό, όμως, μπορεί να διατηρηθεί φρέσκο ή τουλάχιστον κατάλληλο προς κατανάλωση;

Τα βραστά αβγά διατηρούνται μία εβδομάδα στο ψυγείο

Τα βραστά διατηρούνται το πολύ για μία εβδομάδα στο ψυγείο, καθώς κατά το βράσιμο χάνονται τα έλαια που βρίσκονται στο τσόφλι και προστατεύουν το αβγό από τα βακτήρια. Αφού τα καθαρίσεις, καλό θα ήταν να τα φας την ίδια μέρα.

Τα σπασμένα ωμά αβγά διατηρούνται δύο ημέρες

Όσον αφορά τα ωμά, αφού τα σπάσεις, θα πρέπει να φαγωθούν μέσα σε 2 μέρες. Τα ωμά μη σπασμένα αβγά μπορούν να διατηρηθούμε στο ψυγείο συνήθως για 3 ακόμη εβδομάδες μετά την ημερομηνία συνιστώμενης πώλησης και 4 εβδομάδες μετά την ημερομηνία συσκευασίας τους.

Αβγά: Το κόλπο με το ποτήρι και το νερό για να δεις αν είναι φρέσκο

Εάν θέλεις να ελέγξεις εάν είναι φρέσκα, μπορείς να δοκιμάσεις το κλασικό κόλπο με το νερό. Γέμισε ένα ποτήρι με κρύο νερό και προσεκτικά ρίξε το αβγό μέσα. Εάν βουλιάξει, τότε είναι φρέσκο και ασφαλές για κατανάλωση. Εάν πάλι επιπλέει, τότε έχει χαλάσει και θα πρέπει να το πετάξεις.

Αβγά: Ποια είναι η καλύτερη θέση στο ψυγείο

Είναι λάθος να βάζουμε τα αβγά στην πόρτα του ψυγείου, επειδή εκεί υπάρχουν οι ειδικές θήκες για την τοποθέτησή τους, καθώς σύμφωνα με την ειδική στη συντήρηση τροφίμων, Vlatka Lake, οι εναλλαγές στη θερμοκρασία που προκαλούνται από το συχνό άνοιγμα και κλείσιμο του ψυγείου, κάνουν τα αβγά να χαλάνε πιο γρήγορα.

Σύμφωνα με την Vlatka, τα αβγά θα πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο αμέσως μετά την αγορά τους και μάλιστα στο πιο ψυχρό κομμάτι του ψυγείου. Βέβαια, σε πολλές άλλες χώρες συνηθίζουν να αφήνουν τα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου μετά την αγορά τους.

«Στην περίπτωση των αβγών, υπάρχουν πολλές απόψεις σχετικά με το πού πρέπει να τα αποθηκεύουμε με κάποιους να υποστηρίζουν πως πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο και άλλους να υποστηρίζουν πως πρέπει να φυλάσσονται στον πάγκο της κουζίνας», λέει η Lake. «To καλύτερο όμως είναι να τα φυλάμε στο ψυγείο μας, αλλά όχι στις πλαστικές αυγοθήκες που βρίσκουμε συχνά στην πόρτα των ψυγείων» συμπληρώνει.

 
via