Χθεσινό φαγητό: 7 τροφές που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεστάνετε – Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν

Υπάρχουν ξαναζεσταμένες τροφές που όχι μόνο δεν είναι νόστιμες, αλλά απελευθερώνουν τοξίνες, γι' αυτό θα ήταν προτιμότερο να τις τρώτε κρύες.

7 28 ΖΕΣΤΑΜΑ ΦΑΓΗΤΟΥ, ΝΙΤΡΙΚΑ ΑΛΑΤΑ, ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ, ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ, ΤΟΞΙΝΕΣ

Υπάρχουν ξαναζεσταμένες τροφές που όχι μόνο δεν είναι νόστιμες, αλλά απελευθερώνουν τοξίνες, γι’ αυτό θα ήταν προτιμότερο να τις τρώτε κρύες.

Μπορεί να μην θέλετε ν’ αφήνετε το φαγητό να πηγαίνει χαμένο. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν ορισμένες τροφές που δεν πρέπει ποτέ να ξαναζεσταίνονται, διότι μπορούν να σας προκαλέσουν προβλήματα υγείας.

Το κοτόπουλο είναι μια από τις πιο συνήθεις τροφές που διατηρούμε στο ψυγείο, καθώς διατηρείται καλά και διατηρεί τη γεύση του εφόσον ξαναζεσταθεί. Ωστόσο, το κοτόπουλο θα πρέπει να καταναλώνεται όταν είναι φρεσκομαγειρεμένο ή κρύο.

Αν ξαναζεστάνετε το κοτόπουλο αλλάζει η σύνθεση των πρωτεϊνών του γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα. Αν δεν καταναλωθεί αμέσως μετά την προετοιμασία του, μπορεί να ξαναζεσταθεί αλλά μόνο σε χαμηλές θερμοκρασίες.

7 1 ΖΕΣΤΑΜΑ ΦΑΓΗΤΟΥ, ΝΙΤΡΙΚΑ ΑΛΑΤΑ, ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ, ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ, ΤΟΞΙΝΕΣ

Υπάρχουν πολλοί και διάφοροι τρόποι για να τα προετοιμάσετε και το ξαναζέσταμά τους μοιάζει με μια πολύ καλή ιδέα. Ωστόσο, καλό είναι να καταναλώνονται όταν είναι φρεσκομαγειρεμένα· όταν έχουν ακόμη όλες τις ωφέλιμες ιδιότητες και τα υγιεινά τους οφέλη.

Αν σας έχουν περισσέψει μερικά μανιτάρια καλύτερα καταναλώστε τα κρύα. Τα μανιτάρια υφίστανται αλλαγές στη σύνθεσή τους όταν ξαναζεσταίνονται και μπορούν να προκαλέσουν πόνους στο στομάχι και φούσκωμα.

Οι πατάτες είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και παρά το γεγονός ότι μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο για μερικές μέρες, δεν πρέπει ποτέ να τις ξαναζεσταίνετε. Το ξαναζέσταμα αλλάζει τη γεύση τους, μεταβάλλει τις ιδιότητές τους και μπορεί να τις κάνει ακόμη και τοξικές.

Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε με τις πατάτες που έχουν περισσέψει είναι να τις χρησιμοποιήσετε σε πουρέδες και σε κρύες σαλάτες.

7 1 1 ΖΕΣΤΑΜΑ ΦΑΓΗΤΟΥ, ΝΙΤΡΙΚΑ ΑΛΑΤΑ, ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ, ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ, ΤΟΞΙΝΕΣ

Αυτό το πράσινο λαχανικό συνιστάται για τη διατροφή σας, αλλά δεν πρέπει να το ξαναζεσταίνετε, καθώς περιέχει ένα υψηλό ποσοστό νιτρικών αλάτων, τα οποία όταν εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες μετατρέπονται σε νιτρώδη άλατα. Τα νιτρώδη άλατα δεν είναι υγιεινά και μπορούν να έχουν σοβαρές επιδράσεις στην υγεία σας. Θα πρέπει πάντα να τρώτε το σπανάκι φρέσκο.

Τα παντζάρια περιέχουν επίσης νιτρικά άλατα, τα οποία μπορούν να μετατραπούν σε επικίνδυνα νιτρώδη άλατα όταν ξαναζεσταίνονται. Αυτή είναι άλλη μια τροφή θα πρέπει να αποφεύγετε να ξαναζεσταίνετε αν δεν θέλετε να αντιμετωπίσετε προβλήματα υγείας. Στην πραγματικότητα, για να απολαύσετε στο μέγιστο τα οφέλη των παντζαριών θα πρέπει να καταναλώνονται σε σαλάτες ή σε smoothies.

7 2 ΖΕΣΤΑΜΑ ΦΑΓΗΤΟΥ, ΝΙΤΡΙΚΑ ΑΛΑΤΑ, ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ, ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ, ΤΟΞΙΝΕΣ

Αν η σούπα σας περιέχει σέλινο μην την ξαναζεστάνετε για να αποφύγετε τυχόν βλάβες στον οργανισμό σας. Όπως ακριβώς και με τις παραπάνω τροφές, το σέλινο περιέχει νιτρικά άλατα.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μετατραπεί σε πιθανή καρκινογενή τροφή όταν ξαναζεσταθεί. Συνεπώς, θα πρέπει να προσπαθείτε να βγάζετε το σέλινο από τη σούπα όταν θέλετε να την ξαναζεστάνετε.

Τα αβγά συνήθως δεν ξαναζεσταίνονται καθώς αλλάζει το άρωμα και η γεύση τους. Αλλά σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το ξαναζέσταμα των αβγών μπορεί να αποβεί επιζήμιο για την υγεία σας, καθώς οι ουσίες που περιέχει μπορεί να γίνουν τοξικές αν εκτεθούν σε υψηλές θερμοκρασίες.

7 3 ΖΕΣΤΑΜΑ ΦΑΓΗΤΟΥ, ΝΙΤΡΙΚΑ ΑΛΑΤΑ, ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ, ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ, ΤΟΞΙΝΕΣ

Για να ξαναζεσταίνετε με ασφάλεια τα φαγητά να θυμάστε τις παρακάτω συμβουλές:

Το ξαναζέσταμα θα πρέπει να γίνεται γρήγορα ώστε το κέντρο του φαγητού να φτάνει στους 80 ° C.
Να ξαναζεσταίνετε μόνο την ποσότητα που θέλετε να φάτε.
Οι μαγειρεμένες τροφές δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με ωμές τροφές για να αποφύγετε τη διασταυρούμενη μόλυνση.
Να θυμάστε ότι δεν είναι ίδια όλα τα υλικά και μπορεί να μην ξαναζεσταίνονται το ίδιο. Όταν ξαναζεσταίνετε περισσότερα από ένα είδος τροφών καλύψτε τα έτσι ώστε να ζεσταίνονται ομοιόμορφα.
Αν πιστεύετε ότι δεν θα μπορέσετε να φάτε το φαγητό εντός 4 ημερών τότε είναι καλύτερα να το βάλετε στην κατάψυξη.

 
via