Βραδινά γεύματα: Τι θα συμβεί στο σώμα σου, αν σταματήσεις να τρως βραδινό φαγητό

Το κόψιμο του βραδινού γεύματος έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που έχουμε στο μυαλό μας, όπως την απώλεια των περιττών κιλών και

53 ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΑΠΩΛΕΙΑ ΒΑΡΟΥΣ, ΘΕΡΜΙΔΕΣ, ΚΑΥΣΗ ΛΙΠΟΥΣ, ΚΟΨΙΜΟ ΤΟΥ ΒΡΑΔΙΝΟΥ ΓΕΥΜΑΤΟΣ, Σνακ, Σώμα

Το κόψιμο του βραδινού γεύματος έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που έχουμε στο μυαλό μας, όπως την απώλεια των περιττών κιλών και την καύση  λίπους.

Μετά από πολλές ώρες στο γραφείο, επιστρέφετε στο σπίτι εξουθενωμένοι και φυσικά πεινασμένοι, οπότε δεν βλέπετε μπροστά σας από την πείνα και τελικώς τρώτε ένα τεράστιο γεύμα για βραδινό.

Και μετά έρχονται οι τύψεις και οι σκέψεις ότι δεν πρόκειται να χάσετε τα κιλά που σας ταλαιπωρούν. Αν όμως κόψετε τελείως το βραδινό, θα χάσετε βάρος ή μήπως όχι;

Μπορεί να έχετε ακούσει ή διαβάσει ότι το σώμα σας χρειάζεται καύσιμα για να λειτουργήσει και όταν δεν του τα παρέχουμε έχει έλλειψη ενέργειας και οι γνωστικές λειτουργίες επηρεάζονται. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει εάν σταματήσετε να τρώτε το βράδυ.

Αυτό σημαίνει ότι το πρωί θα ξυπνάτε και θα νιώθετε υποτονικοί. Θα πηγαίνετε στη δουλειά και δεν θα μπορείτε να συγκεντρωθείτε, ενώ ταυτόχρονα θα είστε όλη την ημέρα μέσα στα νεύρα.

Τα παραπάνω όμως δεν είναι τα μοναδικά συμπτώματα εάν σταματήσετε να τρώτε βραδινό. Μερικά επιπλέον συμπτώματα είναι η μεγάλη λαχτάρα για γλυκά, πατάκια, μπισκότα και γενικά για ανθυγιεινά σνακ. Και φυσικά το πρωί θα θέλετε να φάτε ό,τι βρίσκεται στην κουζίνα και στο ψυγείο.

Τι θα συμβεί όμως με το βάρος σας; Θα χάσετε κιλά; Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση, γιατί εξαρτάται από τις ενεργειακές ανάγκες που έχει ο κάθε οργανισμός. Συνήθως όμως όταν υποβάλουμε τον εαυτό μας στο μαρτύριο να κοιμηθεί πεινασμένος, σύντομα θα έρθει και η αντίδραση. Και τότε μπορεί να τρώτε όλη την ημέρα, αλλά όχι το βράδυ και στο τέλος να πάρετε κιλά.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι πως το βραδινό γεύμα είναι απαραίτητο, όπως όλα τα υπόλοιπα γεύματα, γατί παρέχει στον οργανισμό θρεπτικά συστατικά που τον βοηθάνε να κοιμηθεί σωστά και να διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Εξασφαλίζοντας την ομαλή αύξηση της γλυκόζης στο αίμα, αποφεύγουμε την υπογλυκαιμία και μειώνουμε την αναζήτηση τροφίμων που περιέχουν λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες.

Αυτό που παίζει ρόλο στην αύξηση ή στην απώλεια βάρους, αλλά και στη διατήρηση, δεν είναι αυτό κάθε αυτό το βραδινό γεύμα, αλλά η ποσότητα και η ποιότητα του.

Πιο συγκεκριμένα όταν παίρνουμε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνουμε, τότε θα αυξηθεί το βάρος μας. Ενώ εάν προσλαμβάνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανούμε, θα μειωθεί το βάρος.

Άρα αν το βραδινό γεύμα δεν ξεπερνάει τις ημερήσιες θερμιδικές ανάγκες, δεν θα πάρετε κιλά. Και δεδομένου ότι πολλοί άνθρωποι έχουν περίεργα ωράρια στον εργασιακό χώρο, μπορεί το βραδινό να αποτελέσει το βασικό γεύμα, χωρίς το φόβο πρόσληψης κιλών, αρκεί να γίνεται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και να καταναλώνονται υγιεινά σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Και τέλος μη ξεχνάτε ότι οι ποσότητες των τροφίμων εξαρτώνται από τις θερμιδικές ανάγκες του κάθε ατόμου.

 
via