«Ξεσκονίζω λιγότερο και διαβάζω περισσότερο»: Το γράμμα μιας 83χρονης γυναίκας στη φίλη της

Μαθήματα ευτυχίας: Η ευτυχία των ανθρώπων κρύβεται σε ορισμένα μυστικά. Για να τα ανακαλύψει κανείς, χρειάζεται να έχει «σοφία».

diavazo perissotero kai xeskonizo ligotero mathimata eytychias apo mia 83chroni 1 ΕΥΤΥΧΙΑ, ΜΑΘΗΜΑΤΑ, Σόφια

Μαθήματα ευτυχίας: Η ευτυχία των ανθρώπων κρύβεται σε ορισμένα μυστικά. Για να τα ανακαλύψει κανείς, χρειάζεται να έχει αποκτήσει την απαραίτητη «σοφία». Όπως στην περίπτωση του γράμματος μιας 83χρονης γυναίκας, η οποία μάς δίνει μαθήματα ζωής. Αναλυτικότερα:

Μαθήματα ευτυχίας: Πώς ξεκινά η επιστολή της φίλης της 83χρονης

«Αγαπημένη μου φίλη,Διαβάζω περισσότερο και ξεσκονίζω λιγότερο. Κάθομαι στην αυλή και θαυμάζω τη θέα χωρίς να τρελαίνομαι με τα αγριόχορτα που πάλι βγήκαν στον κήπο. Περνάω περισσότερο χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου και λιγότερο κάνοντας δουλειές. Όποτε είναι δυνατό, πρέπει να βλέπουμε τη ζωή σαν ένα σύνολο εμπειριών που πρέπει να απολαύσουμε, όχι να υπομείνουμε. Προσπαθώ να εντοπίσω αυτές τις στιγμές πια και να τις εκτιμήσω».

diavazo perissotero kai xeskonizo ligotero mathimata eytychias apo mia 83chroni ΕΥΤΥΧΙΑ, ΜΑΘΗΜΑΤΑ, Σόφια

Μαθήματα ευτυχίας: Τι αναφέρει στη συνέχεια, η επιστολή της φίλης της 83χρονης

«Δεν “φυλάω” τίποτα. Χρησιμοποιώ το καλό, πορσελάνινο σερβίτσιο για οποιαδήποτε μικρή “ειδική” περίσταση παρουσιαστεί. Φοράω την καλή μου ζακέτα όταν πηγαίνω για ψώνια. Δεν κρατάω το ακριβό μου άρωμα για επίσημες συγκεντρώσεις, αλλά το φοράω για τους ταμίες στην τράπεζα και τους υπαλλήλους των καταστημάτων. Οι φράσεις “κάποτε” ή “μια απ’ αυτές τις μέρες” χάνουν το νόημά τους για ‘μένα. Αν αξίζει να δω, ν’ ακούσω ή να κάνω κάτι, θέλω να το δω, να το ακούσω και να το κάνω τώρα.

Δεν ξέρω τι θα έκαναν οι άνθρωποι αν ήξεραν ότι δεν θα βρίσκονται εδώ αύριο. Πιστεύω ότι θα καλούσαν τους συγγενείς και τους φίλους τους. Ίσως να τηλεφωνούσαν σε μερικού φίλους για να απολογηθούν για παρελθοντικές φιλονικίες. Μ’ αρέσει να σκέφτομαι ότι θα έβγαιναν για να φάνε στο αγαπημένο τους εστιατόριο. Μαντεύω… δεν ξέρω».

Πώς τελειώνει, η επιστολή της φίλης της 83χρονης:

Η επιστολή της για τα μαθήματα ευτυχίας, αναφέρει στο τέλος: «Είναι όλα αυτά τα μικρά, μισοτελειωμένα πράγματα που θα με θύμωναν αν ήξερα ότι οι ώρες μου είναι μετρημένες. Θα θύμωνα, επειδή δεν έγραψα τα γράμματα που θα ‘πρεπε να έχω γράψει. Θα θύμωνα επειδή δεν είπα αρκετά στον άντρα και τους γονείς μου πόσο τους αγαπώ.

Προσπαθώ πολύ σκληρά να μην αναβάλω, φυλάξω ή κρατήσω πίσω οτιδήποτε μπορεί να φέρει γέλιο και λάμψη στη ζωή μου. Και κάθε πρωί, όταν ανοίγω τα μάτια μου, λέω στον εαυτό μου ότι η μέρα που έρχεται είναι μοναδική. Κάθε μέρα, κάθε λεπτό, κάθε ανάσα είναι ένα αληθινό δώρο Θεού. Ίσως η ζωή μας εξελίχθηκε πολύ διαφορετικά απ’ αυτό που είχαμε θελήσει. Όσο όμως είμαστε εδώ, μπορούμε να χορεύουμε!»

 via