To ελληνικό καλοκαίρι στο σινεμά
Ο Ελληνικός κινηματογράφος σε πάει Αθήνα, Θάσο, Τήνο, Αντίπαρο και μεταφέρει το καλοκαίρι σε όλες του τις μορφές στις οθόνες μας. To FamagustaNews προτείνει 8 ελληνικές ταινίες που αξίζει να δεις και αν τις είδες ήδη… να τις ξαναδείς!
Ακολουθεί μια λίστα με ταινίες για όλα τα γούστα οι οποίες διαδραματίζονται Καλοκαίρι στην Ελλάδα μεταφέροντας μας όλα όσα μπορεί να περιλαμβάνει το Καλοκαίρι ενός έλληνα.
Αφτερλωβ 2016
«Θέλω να κάνουμε παιδιά ως επανάσταση, όχι ως καβάντζα»
Νίκος και Σοφία. Τα είχαν κάποτε αλλά χώρισαν. Ο Νίκος δεν ξέρει γιατί χώρισαν και δεν την έχει ξεπεράσει. Το καλοκαίρι αποφασίζει να αναζητήσει μια επαρκή εξήγηση και μια αφορμή να την προσεγγίσει. Έτσι, εκμεταλλεύεται ένα τεράστιο σπίτι που ανέλαβε να προσέχει για το καλοκαίρι, για να εγκλωβίσει την Σοφία.
Το πλάνο κινείται στα όρια της εμμονής: θα προμηθεύσει το σπίτι με φαγητά και ρούχα και δεν θα βγει κανείς από τους δυο μέχρι να «λυθεί» το μεταξύ τους.
Τί συμβαίνει όταν μια ανεξέλεγκτη έλξη φέρνει ανθρώπους μαθημένους να διώχνουν, κοντά σε ανθρώπους συνηθισμένους να φεύγουν.
Τον κεντρικό ήρωα υποδύεται ο Χάρης Φραγκούλης ενώ η Ηρώ Μπέζου ερμηνεύει τη δύσμοιρη που καταλήγει κλειδωμένη σ’ ένα σπίτι με τον πρώην της.
Ο Στέργιος Πάσχου (σεναριογράφος – σκηνοθέτης) μέσα από πολύ εύστοχους διαλόγους… ψάχνει να βρει την απάντηση σ’ αυτό το θεμελιώδες ερώτημα των σχέσεων.
Γιατί χωρίζουν οι άνθρωποι;
Ρομαντικό δράμα βραβευμένο με Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και με Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Φεστιβάλ Λοκάρνο, σε σκηνοθεσία και σενάριο Στέργιου Πάσχου, με τους Χάρη Φραγκούλη και Ηρώ Μπέζου, διάρκειας 94 λεπτών, σε διανομή της StraDa Films.
Και επειδή αγαπάμε τα soundtrack… Ακούστε εδώ
Δείτε το trailer της ταινίας:
Φτηνά τσιγάρα
«Η ζωή ξέρει και εγώ την εμπιστεύομαι»
Νίκος και Σοφία. Ένας άλλος Νίκος και μια άλλη Σοφία (πολύ διαφορετικοί από τους πρωταγωνιστές της ταινίας Αφτερλωβ και χρόνια πριν) σε μια άδεια Αθήνα, συναντήθηκαν τυχαία σε έναν τηλεφωνικό θάλαμο.
-Άσε με να σου αποδείξω ότι δεν είμαι ο άντρας της ζωής σου
Ο Νίκος (Ρένος Χαραλαμπίδης), είναι ένας (για σένα και για άποψε “Μέγας Ανατολικός) τριαντάχρονος άνεργος που ζει μόνος. Τον περιβάλλουν διάφοροι τύποι ανθρώπων: ο ιδιοκτήτης του καφενείου όπου συχνάζει, ο Τέλης – μόνιμος θαμώνας και πολυλογάς που θεωρητικολογεί υπέρ του αχαλίνωτου σεξ – ο φίλος του, ένας κυνικός που παροτρύνει τον Τέλη στο κυνήγι της γυναίκας. Ο Μανώλης είναι τυχοδιώκτης, πρόθυμος να εμπλακεί στις πιο απρόσμενες καταστάσεις.
Η Σοφία (Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους), μια όμορφη νεαρή κοπέλα γεμάτη αυτοπεποίθηση, από το χώρο της μόδας.
Περιπλανιούνται μια νύχτα μαζί στην πόλη και χωρίζουν… Θα την αναζητήσει ξανά.
Όταν η ταινία του Ρένου Χαραλαμπίδη κυκλοφόρησε το 2000, άφησε το κοινό αδιάφορο. Η ταινία του δεν προβλήθηκε δεύτερη εβδομάδα στους κινηματογράφους, ενώ οι κριτικές στις εφημερίδες ήταν ως επί το πλείστον κακές. Με τα χρόνια, τα Φτηνά Τσιγάρα απέκτησαν μια ανεξήγητη δυναμική και η ταινία καθιερώθηκε ως η απόλυτη καλοκαιρινή ταινία.
Τα «Φτηνά Τσιγάρα» προσφέρουν μια ποιητική ματιά τόσο στο θέμα του έρωτα όσο και στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Μία ταινία, που αν λατρεύεις την ποίηση σίγουρα δεν θα σου βγει ποτέ από το μυαλό.
Η μουσική της ταινίας, η ανήκει στον συνθέτη Παναγιώτη Καλατζόπουλο και ερμηνεύει η Έλλη Πασπαλά, τα τραγούδια Λευκό μου Γιασεμί και Το Δάκρυ.
Αύγουστος χωρίς Φτηνά Τσιγάρα δεν γίνεται!
Δείτε το trailer της ταινίας:
Ας περιμένουν οι γυναίκες 1998
“Διότι οι άνθρωποι δεν συγχωρούν όσους από έρωτα εκπέσανε”
Ζουγανέλης, Μπουλάς, Μπακιρτζής.
Πριν καμιά 20άρια χρόνια ο Σταύρος Τσιώλης, βγάζει την ταινία «Ας περιμένουν οι γυναίκες».
Οι βιοτέχνες Πάνος και Μιχάλης ξεκινούν από τη βιομηχανική ζώνη της Θεσσαλονίκης, γεμάτοι ενθουσιασμό, για τη Θάσο όπου παραθερίζουν οι γυναίκες τους. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής η τυχαία συνάντησή τους με μία πανέμορφη ύπαρξη και η «αναμενόμενη αρρώστια» του Πάνου θα οδηγήσει σε αναβολή του ταξιδιού.
Ανήσυχος ο τρίτος μπατζανάκης Αντώνης σπεύδει να τους παραλάβει. Η αποκάλυψη νέων στοιχείων και οι καινούριες καταστάσεις κλονίζουν τις σχέσεις τους…
Μια ταινία με απολαυστικούς διαλόγους η οποία καταγράφει το τέλος του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα. Το «Ας περιμένουν οι γυναίκες» δεν καταγγέλλει κανέναν και δεν υπερασπίζεται κανέναν. Οι άνθρωποι μπορεί «να μη συγχωρούν όσους από έρωτα εκπέσανε», αλλά μπορούν να εκτιμούν την πιο αγαπησιάρικη σάτιρα του ελληνικού κινηματογράφου.
Τα tracks που ακούγονται στην ταινία εδώ
Δείτε το trailer της ταινίας:
Σπιρτόκουτο 2002
«Τι θα κάνεις με την Λίντα, Βαγγέλη;»
Μια μέρα, εν μέσω καύσωνα, στο σπίτι ενός μικρομεσαίου 50άρη οικογενειάρχη, όλοι ξεσπούν ο ένας στον άλλο με απίστευτη λεκτική βία για πάθη, ζήλιες, και διαφωνίες επί επιχειρηματικών ανοιγμάτων. Μέχρι που μια απρόοπτη εξομολόγηση τινάζει τα πάντα ακόμη πιο ψηλά στον αέρα.
Καθ’ όλη την διάρκεια της ταινίας υπάρχει ένας υστερικός τόνος στις καταστάσεις και τη δραματουργία που ενδεχομένως ενοχλήσει…
Στην ταινία αναπαρίστανται οι οριακές ανθρώπινες σχέσεις που επικρατούν μέσα σε τέσσερις τοίχους.
Το “Σπιρτόκουτο” είναι αναμφίβολα μια γροθιά στο στομάχι ακόμη και σήμερα που η κρίση επιβεβαιώνει τους τριγμούς στις σχέσεις και την ψυχολογία των μελών της οικογένειας.
Το Σπιρτόκουτο είναι ελληνική δραματική ταινία του 2002, σε παραγωγή και σκηνοθεσία Γιάννη Οικονομίδη. Το σενάριο γράφτηκε από τον σκηνοθέτη και τη Λένια Σπυροπούλου. Πρωταγωνιστούν ο Ερρίκος Λίτσης και η Ελένη Κοκκίδου.
Δείτε το trailer της ταινίας:
Εκείνο το καλοκαίρι 1971
«Σαν με κοιτάς»
O Πέτρος και η Έλενα, βρίσκονται σε διάσταση 2 χρόνια ο ένας από τον άλλο και στα όρια διαζυγίου. Ο Πέτρος, μόνιμος κάτοικος Λονδίνου πλέον επιστρέφει στην Αθήνα μετά από πρόσκληση της Έλενας και με πρόθεση να επισημοποιήσει τη ρήξη μεταξύ τους. Η Έλενα έχει μαζί της και την κόρη τoυς Τζένη η οποία δέχεται τον πατέρα της με δισταγμό στην αρχή. Οι σχέσεις πατέρα-παιδιού ωστόσο βελτιώνονται γρήγορα. Ο Πέτρος όμως είναι αποφασισμένος να δώσει τέλος στο γάμο. Τότε η Έλενα θα του αποκαλύψει ένα μεγάλο μυστικό…
Ο Κλέαρχος Κονιτσιώτης κατορθώνει να μετουσιώσει μία απλή ιδέα και ένα απλό σενάριο σε μία εντυπωσιακή για τα ελληνικά (τότε) δεδομένα παραγωγή. Η ταινία, “Εκείνο το καλοκαίρι” κυκλοφόρησε το 1971 και διακρίθηκε με δύο βραβεία για την μουσική του Γιάννη Σπανού και τη διεύθυνση φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Οι δύο ηθοποιοί, Λάκης Κομνηνός και Έλενα Ναθαναήλ, έζησαν ένα μεγάλο έρωτα στο πανί και άρεσαν τόσο πολύ στον κόσμο ως ζευγάρι, που πολλοί ήταν εκείνοι που εξέφρασαν την επιθυμία να τους δουν μαζί και στην πραγματική ζωή.
Η πραγματικότητα όμως ήταν εντελώς διαφορετική. Μάλιστα, ο Λάκης Κομνηνός αποκάλυψε, ότι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας υπήρχε μια επαγγελματική αντιπαλότητα μεταξύ τους και οι σχέσεις τους ήταν εντελώς τυπικές. Όταν έκλειναν οι κάμερες, οι δύο ηθοποιοί σχεδόν δεν μιλούσαν.
Και επειδή αγαπάμε soundtrack ακούστε εδώ
Δείτε το trailer της ταινίας:
SUNTAN 2016
Με πολύ αντηλιακό δεν μαυρίζεις, σε μεγάλη έκθεση καίγεσαι…
Ο Κωστής είναι ένας μοναχικός 40άρης που αναλαμβάνει χρέη αγροτικού γιατρού στην Αντίπαρο. Έπειτα από έναν ανιαρό χειμώνα, η καθημερινότητα του Κωστή δεν θ’ αργήσει να ανατραπεί βίαια, από τη στιγμή που μια ξέφρενη, διεθνής ομάδα νεαρών και όμορφων τουριστών θα εισβάλει απροσδόκητα στην μέχρι πρότινος συνηθισμένη του ζωή. Ανάμεσά τους ο Κωστής θα ξεχωρίσει και θα ερωτευτεί παράφορα την Άννα. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, το ηδονιστικό καλοκαίρι στο νησί θα μετατραπεί σε μια σκοτεινή δίνη, που παρασέρνει την ανυποψίαστη παρέα σε ένα μονοπάτι γεμάτο σοκαριστικές εκπλήξεις και επικίνδυνες ακρότητες.
Μια διαπεραστική ματιά σε κάτι που θα μπορούσες να περιγράψεις ως ερωτική εμμονή, ή σαν την μανία ενός ανθρώπου που βυθίζεται να κρατηθεί σε κάτι, να βγει στην επιφάνεια. Ο Μάκης Παπαδημητρίου ενσαρκώνει τα σπαρακτικά αδιέξοδά της ερωτικής επιθυμίας και η Έλλη Τρίγγου, στον αντίποδα της βαθιάς, σκοτεινής δικιάς του ερμηνείας, λάμπει σαν τον μεσημεριανό ήλιο. Και οι δύο σε ένα ενοχλητικά ειλικρινές δράμα που φλερτάρει επιτυχημένα με το θρίλερ.
Η ταινία κέρδισε το βραβείο καλύτερης ταινίας μυθοπλασίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και άλλα πέντε βραβεία (σκηνοθεσίας, σεναρίου, φωτογραφίας, Α΄ αντρικού και Β΄ γυναικείου ρόλου).
H ταινία δεν σε αφήνει αδιάφορο, σου τσαλακώνει την καρδιά…έτσι όπως άλλωστε οφείλει το σπουδαίο σινεμά, σε καίει!
Και επειδή αγαπάμε τις μουσικές στις ταινίες η συγκεκριμένη έχει πολλές!
Taxonomies ακούστε εδώ
Children of the sun ακούστε εδώ
The Fun Loving Criminal ακούστε εδώ
Δείτε το trailer της ταινίας:
Δεκαπεντάυγουστος 2001
«Πιστεύεις στα θαύματα;»
Αύγουστος στην Αθήνα. Εποχή απόδρασης. Το καλοκαίρι τελειώνει και οι χαρακτήρες της ταινίας αναζητούν ένα θαύμα που θα αλλάξει τη ζωή τους. Αναζητούν τη φυγή προς μια καινούργια αρχή. Η ζέστη έχει φτάσει στο απροχώρητο. Πορείες αδιέξοδες. Πόθοι και όνειρα καθημερινά, κάνουν τη ζωή να μοιάζει αβάσταχτη. Στο κέντρο της πόλης μια τριώροφη πολυκατοικία αδειάζει από τους ενοίκους που ετοιμάζονται να δραπετεύσουν για λίγες μέρες. Τρία διαμερίσματα, τρεις παράλληλες ιστορίες, τρεις απόψεις της καθημερινής ζωής και τα «θαύματα» που όλοι τους προσεύχονται να γίνουν. Αυτό τον Δεκαπενταύγουστο…
Ένα ζευγάρι μεσοαστών που απεγνωσμένα θέλουν να αποκτήσουν ένα παιδί. Μια οικογένεια με δύο παιδιά που αντιμετωπίζει με στωικότητα και κρυφή ελπίδα, την ανίατη ασθένεια της μικρής κόρης. Ένα ζευγάρι που αναζητά καινούριες ισορροπίες στην σχέση του.
Οι ένοικοι της πολυκατοικίας θα βαδίσουν διαφορετικούς δρόμους. Δρόμους που διασχίζουν ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Δρόμους που αποκλίνουν και οι οποίοι στο τέλος θα οδηγήσουν τον θεατή στο ίδιο μέρος. Στον τόπο της καρδιάς.
Πίσω όμως απ’ αυτές τις διαφορετικές και αποκλίνουσες ιστορίες υπάρχει η ματιά ενός 17χρονου διαρρήκτη, που λεηλατεί τα άδεια διαμερίσματα. Η πιο σκοτεινή πλευρά της ζωής τους, στις οθόνες μας.
Ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης δηλώνει για την ταινία του: “Ο ‘Δεκαπενταύγουστος’ είναι μια μαγική ταινία δρόμου μέσα στο θερμό καλοκαιρινό τοπίο της Ελλάδας.
Η ταινία βραβεύτηκε με το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (2001).
Ακούστε το soundtrack της ταινίας εδώ
Δείτε το trailer της ταινίας:
Το τελευταίο ψέμα 1958
“Μαμά μου, μαμά μου”
Πρόκειται για μια ιστορία που διατηρεί δυναμικά στο χρόνο τη δραματικότητα και τον ρεαλισμό εκείνης της εποχής. Μιας εποχής όπου συνοικίες ψυχών ονειρεύονται και παλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, ξεπεσμένες ζωές αγωνίζονται να μην ξεπουληθούν τελείως, χρεοκοπημένοι άνθρωποι είναι βουτηγμένοι στο ψέμα και στα προσχήματα.
Στο επίκεντρο της δράσης είναι μια εύπορη οικογένεια, που βλέπει τα οικονομικά της θεμέλια να τρίζουν, καθώς το εργοστάσιο του πατέρα βρίσκεται ένα βήμα από τη χρεωκοπία. Μπροστά στο αδιέξοδο, η ελαφρόμυαλη αλλά και κυνική μητέρα, που νοιάζεται μόνο για τα κοινωνικά προσχήματα, εξωθεί τη μοναχοκόρη της Χλόη, σ’ ένα γάμο συμφέροντος. Η Τήνος έρχεται ακριβώς εκεί που δεν το περιμένεις ως το σύμβολο της εξιλέωσης.
Η Τήνος πρωταγωνιστεί στο «Τελευταίο Ψέμα». Ο Κακογιάννης αποβιβάζεται από το πλοίο που φτάνει στοιβαγμένο με «πιστούς» στο λιμάνι του νησιού για να κινηματογραφήσει πιο ανατριχιαστικά και από νεορεαλιστικά τον ελληνικό Δεκαπενταύγουστο σαν να επρόκειτο για ένα ντοκιμαντέρ πάνω στον ανθρώπινο πόνο.
Η ταινία έλαβε μέρος σε πολλά φεστιβάλ κινηματογράφου (Κάννες 1958, Μελβούρνη 1959, Σαν Φρανσίσκο 1959), χαρακτηρίστηκε από πολλούς Ευρωπαίους κριτικούς σαν αριστούργημα και καθιέρωσε διεθνώς τον σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη, ο οποίος κατάφερε να πάει για τέταρτη φορά στο Φεστιβάλ των Καννών.
Η αξέχαστη Έλλη Λαμπέτη, στον πρωταγωνιστικό ρόλο, έκανε τους κριτικούς των Καννών να μνημονεύουν το όνομα της δίπλα σε αυτό της Γκρέτα Γκάρμπο, ενώ ήταν υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ξένης ηθοποιού στα βραβεία BAFTA της Βρετανικής Ακαδημίας.
Tης Άντρης Φλουρέντζου
FamagustaNews