116 συλλήψεις για βία στα γήπεδα

cache 728x3000 Analog medium 448823 80266 1112017 Α Κατηγορία, ΑΕΚ Λάρνακας | Τελευταία Νέα, Κυπριακό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΗ

Στις 22 έφτασαν φέτος οι υποθέσεις βίας στα γήπεδα όπως και πέρσι, με τα διατάγματα αποκλεισμού φιλάθλων που εμπλέκονται σε αυτά να αυξάνονται χρόνο με το χρόνο.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Αστυνομία, για τις 22 υποθέσεις προέκυψαν 51 συλλήψεις φιλάθλων, ενώ εκδόθηκαν από δικαστήρια 41 διατάγματα αποκλεισμού οπαδών από αθλητικούς χώρους. Επίσης, 16 μέλη της Αστυνομίας, τραυματίστηκαν και χρειάστηκε η μεταφορά τους στο νοσοκομείο. Μετά από οδηγίες του Αρχηγού Αστυνομίας, αυτής της φύσης υποθέσεις καταχωρούνται αμέσως στα δικαστήρια.

Το 2016 η Αστυνομία διερεύνησε 21 υποθέσεις βίας στα γήπεδα για τις οποίες συνελήφθησαν 37 φίλαθλοι, ενώ 17 από αυτούς αποκλείστηκαν από αθλητικούς χώρους με διατάγματα δικαστηρίων. Συνολικά 24 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Για την ποδοσφαιρική χρονιά 2015 – 2016 διερευνήθηκαν 37 υποθέσεις που αφορούσαν το νόμο περί βίας στα γήπεδα, για τις οποίες πραγματοποιήθηκαν 78 συλλήψεις φιλάθλων, ενώ δικαστήρια εξέδωσαν 77 διατάγματα αποκλεισμού οπαδών από αθλητικές διοργανώσεις. Επίσης, 23 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Τα τελευταία επεισόδια φέτος προκλήθηκαν στον ποδοσφαιρικό αγώνα του περασμένου Σαββάτου μεταξύ των ομάδων Ολυμπιακού – Νέας Σαλαμίνας, όταν Σαλαμιναίοι οπαδοί προκάλεσαν κατά την Αστυνομία, μέλη της αντιοχλαγωγικής ομάδας της Λευκωσίας.

Η Αστυνομία, σύμφωνα με αξιωματικό της, ενήργησε στην περίπτωση αυτή όπως και σε κάθε παρόμοια κατάσταση, επιδεικνύοντας μηδενική ανοχή σε κρούσματα βίας και χωρίς καμιά διάκριση. Όσον αφορά ισχυρισμούς για την ανωνυμία των αστυνομικών που φορούν κράνη, από την Αστυνομία μας αναφέρθηκε ότι στο κράνος κάθε αστυνομικού υπάρχει ένας αριθμός και αυτός αντιστοιχεί με το όνομά του, που είναι καταχωρημένο σε σχετικό μητρώο.

Αυτό είχε αποφασιστεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας μετά που είχε ερευνήσει παλαιότερα παράπονο για χρήση βίας από αστυνομικούς στο ΓΣΠ και ενώ βρέθηκε ότι φέρουν ευθύνη, δεν μπορούσαν να διωχθούν, γιατί δεν έφεραν διακριτικά για ν’ αναγνωριστούν. Έκτοτε αποφασίστηκε να φέρουν στο κράνος τους ειδικό αριθμό ώστε να αναγνωρίζονται.

** Φωτογραφία αρχείου

 

Πηγή: goal.com.cy