Ανασκόπηση: 498 ημέρες για την κάρτα φιλάθλου – Λειτούργησε ή όχι;

karta 498 ημέρες, ανασκόπηση, βία στα γήπεδα, Κάρτα Φιλάθλου, Κύπριοι φίλαθλοι, Νέα Αμμοχώστου

Η θέσπιση της κάρτας φιλάθλου συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα κύρια ζητήματα που μονοπωλούν το ενδιαφέρον και τις συζητήσεις των Κυπρίων φιλάθλων. Τα γήπεδα σίγουρα δεν άδειασαν εν μία νυχτί ή σε μία μέρα επειδή ψηφίστηκε η συγκεκριμένη νομοθεσία, ωστόσο αποτελεί σήμερα κόκκινο πανί για τους οργανωμένους οπαδούς των ομάδων που απέχουν από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του μέτρου.

Ήταν 23 Ιουλίου 2014, όταν η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, παρουσία τού τέως υπουργού Δικαιοσύνης, ψήφιζε με 31 ψήφους υπέρ και 18 ψήφους εναντίον σε έκτακτη συνεδρία της το νομοσχέδιο κατά τις βίας στα γήπεδα, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιελάμβανε και την κάρτα φιλάθλου. Με τους οργανωμένους οπαδούς των ομάδων –ιδιαίτερα αυτών της πρώτης εξάδας- να είναι καζάνι που βράζει, με την ψήφο των ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΕΥΡΩΚΟ και Οικολόγων, καθώς και την ψήφο του Ζαχαρία Κουλία, με τις οποίες το νομοσχέδιο έπαιρνε σάρκα και οστά. Εναντίον είχαν ταχθεί μόνο οι 18 βουλευτές του ΑΚΕΛ. Η ολομέλεια της Βουλής, προτού ψηφίσει το εν λόγω νομοσχέδιο είχε προχωρήσει σε τροπολογίες που τότε είχαν φέρει την αντίδραση του Ιωνά Νικολάου που θα δήλωνε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην ολομέλεια ότι θα αναμένει το τελικό κείμενο. Το σημαντικότερο από την εν λόγω ψήφιση ήταν πως την κυριότητα του μητρώου του αρχείου φιλάθλων θα είχε ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού (ΚΟΑ). Να σημειωθεί ότι ο νόμος που ψηφίστηκε καθιστούσε την έκδοση της κάρτας φιλάθλου υποχρεωτική για να εισέλθει κάποιος εντός σταδίου και η εφαρμογή του ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2018.

Δυναμική αντίδραση

Την ώρα που η Βουλή θα έπαιρνε την τελική της απόφαση, οι οργανωμένοι οπαδοί των ομάδων εξέδιδαν κοινή ανακοίνωση. Συγκεκριμένα, οι οργανωμένοι οπαδοί των ομάδων ΑΕΚ, ΑΕΛ, Ανόρθωσης, ΑΠΟΕΛ, ΑΠΟΛΛΩΝΑ, Νέας Σαλαμίνας και Ομόνοιας αφού πίεσαν τις διοικήσεις των ομάδων τους να σταματήσουν την συγκεκριμένη ψήφιση –και αφού συνειδητοποίησαν ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό- ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση: «Μετά από συνάντηση, όλα τα οπαδικά σύνολα του νησιού αποφασίσαμε όπως πραγματοποιήσουμε ταυτόχρονες ξεχωριστές πορείες ενάντια στον νέο αθλητικό τρομονόμο. Εμείς που ακολουθάμε τις ομάδες μας παντού, εμείς που νιώσαμε στο πετσί μας την κρατική καταστολή, δεν μπορούσαμε να μην αφήσουμε στην άκρη τις διαφορές μας και να σταθούμε απέναντι από τα φασιστικά μέτρα που προωθούν». Επιπλέον ξεκαθάριζαν τότε ότι τάσσονται ενάντια στη βία στα γήπεδα και πρόσθεταν πως «έχουμε δεκάδες προτάσεις να καταθέσουμε, δυστυχώς, όμως, ουδέποτε μας ζητήθηκε η άποψή μας. Μπορούμε να γράφουμε για ώρες για το πόσο εγκληματικά είναι τα νέα μέτρα. Προτιμούμε όμως να μην μακρηγορήσουμε και να ανακοινώσουμε ότι θα επανέλθουμε με δημοσιογραφική διάσκεψη». Μάλιστα καλούσαν τον φίλαθλο κόσμο να δώσει μαζικά το παρών του στις κινητοποιήσεις.

Το παρασκήνιο

Αξίζει να σημειωθεί ότι προτού καταλήξει το μητρώο του αρχείου φιλάθλων στον ΚΟΑ, η αρχική πρόταση του Ιωνά Νικολάου προνοούσε ότι η κυριότητα του αρχείου θα περνούσε στα χέρια των ομάδων. Μάλιστα, τη συγκεκριμένη εισήγηση είχε αποδεχθεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Γεγονός όμως που δεν αποδέχθηκαν οι ομάδες, με εκπροσώπους τους να εκφράζουν επιφυλάξεις, προκρίνοντας, παρασκηνιακά βεβαίως, το επιχείρημα ότι οι ίδιες δεν θα έπρεπε να είναι οι «καταδότες» των οπαδών τους.

Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης στάσης των διοικήσεων των σωματείων ήταν ο Ιωνάς Νικολάου να προκρίνει –όπως και έγινε- να καταλήξει το αρχείο στα χέρια του ΚΟΑ.

Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι το μέτρο λήφθηκε τότε και ως αντίδραση και απάντηση της πολιτείας στα σοβαρά επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς στο γήπεδο «Nuevo Campo», που είχαν ως αποτέλεσμα νεαρός να χάσει το μάτι του. Ο Ιωνάς Νικολάου, μετά τα όσα συνέβησαν, πήρε το ζήτημα πάνω του, αναφέροντας για τα τότε επεισόδια πως ήταν ευτύχημα πως δεν θρηνήσαμε θύματα.

Οι αλλαγές

Παρά τη συνεχιζόμενη κριτική στην κάρτα φιλάθλου, ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει ξεκαθαρίσει πως το μέτρο ήρθε για να μείνει. Αυτό φαίνεται να έχει εμπεδωθεί πλέον και από τις ίδιες τις ομάδες. Ωστόσο, όπως αποκάλυψε ο «Π», το κυβερνών κόμμα προτίθεται σύντομα να προχωρήσει σε πρόταση νόμου που θα αφορά συγκεκριμένες αλλαγές. Η πρόταση νόμου θα βασίζεται στο τροποποιητικό νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε και από την κυβέρνηση, το οποίο προνοεί την έκδοση loyalty card από τα σωματεία. Το μητρώο, ωστόσο, βάσει των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση θα συνεχίζει να εποπτεύει ο ΚΟΑ και η Αστυνομία θα έχει απρόσκοπτη πρόσβαση εάν το θελήσει. Εξάλλου, η επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων Ειρήνη Λοϊζίδου ξεκαθάρισε με τη σειρά της προς την κυβέρνηση και τα σωματεία, αλλά και με αναφορές της ενώπιον της Επιτροπής Νομικών, ότι με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία που αφορά τα προσωπικά δεδομένα δεν δύνανται οι ομάδες να εκδίδουν δικές τους κάρτες. Βάσει των αλλαγών που προωθούνται, άτομα κάτω των 14 ετών και άνω των 65 δεν θα εκδίδουν κάρτα φιλάθλου. Επίσης, έξι παραπτώματα που μέχρι σήμερα ήταν ποινικά μετατρέπονται σε πειθαρχικά. Πρώτο παράπτωμα που μετατρέπεται από ποινικό σε πειθαρχικό είναι η άρνηση παράγοντα ομάδας να υπακούσει σε υπόδειξη να εξέλθει εκτός του αγωνιστικού χώρου. Δεύτερο είναι η παράνομη μεταπώληση εισιτηρίων, τρίτο η προσπάθεια εισόδου οπαδού εντός του γηπέδου με άλλη κάρτα φιλάθλου εκτός της δικής του, τέταρτο η εξύβριση παικτών – διαιτητών, πέμπτο η επίδειξη υβριστικών πανό και έκτο η ρίψη πλαστικών ποτηριών εντός του αγωνιστικού χώρου.

Μπορεί να «έδιωξε» φιλάθλους, έδιωξε όμως και τη βία

Πέντε χρόνια μετά από την ψήφιση του μέτρου, οι ομάδες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στο τι θέλουν. ΑΠΟΕΛ και ΑΕΛ εμμένουν μέσω επιστολών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην ΚΟΠ αντίστοιχα να ζητούν να βρεθεί μια λύση, καθότι θεωρούν αμφότερες ότι επηρεάστηκαν από το μέτρο, ενώ οι άλλες ομάδες φαίνεται πως «το χώνεψαν». Τον περασμένο Νοέμβριο μάλιστα η ΚΟΠ προχώρησε σε άτυπη γενική συνέλευση, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε εκ νέου το ζήτημα της κάρτας φιλάθλου.

Αποκορύφωμα της «εξέγερσης» σωματείων και παραγόντων που αναθεματίζουν το μέτρο, είναι το πρόσφατο λάθος που έγινε στον αγώνα Ομόνοιας – ΑΠΟΕΛ που είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη οπαδών της Ομόνοιας οι οποίοι αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι. Σε επικοινωνία του «Π» με εκπροσώπους των ομάδων, μας ανέφεραν πως από τη στιγμή που η κάρτα φιλάθλου αποτελεί νόμο της πολιτείας θα τον σεβαστούν και πλέον θα επιδιώξουν αλλαγές επί του νόμου ενώπιον της Επιτροπής Νομικών που θα συνεδριάσει για το θέμα ξανά, είτε τα τέλη του Ιανουαρίου, είτε τον Φεβρουάριο. Να σημειωθεί ότι ΚΟΠ και σωματεία συνεδρίασαν την 21η Αυγούστου του 2018 και σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν ανέφεραν ότι «τόσο η ΚΟΠ, όσο και όλα τα σωματεία τάσσονται υπέρ της εφαρμογής του μέτρου αυτού, ως μέτρο καταπολέμησης της βίας». «Είναι», πρόσθεταν, «ξεκάθαρο ότι το μέτρο είναι νομοθετική ρύθμιση, η πολιτεία έχει αποφασίσει ότι θέλει ασφαλή γήπεδα».

Λειτούργησε;

Το κύριο ερώτημα είναι κατά πόσον η κάρτα φιλάθλου έχει λειτουργήσει υπέρ της μείωσης της βίας στα γήπεδα. Με βάση τις καταγγελίες που έχει ενώπιόν του τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο αθλητικός δικαστής της ΚΟΠ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΚΟΠ Κωνσταντίνο Σιαμπουλή που μίλησε στον «Π», το μέτρο όντως λειτούργησε, αφού οι καταγγελίες που έφτασαν έως σήμερα ενώπιον του αθλητικού δικαστή είναι ελάχιστες, ενώ δεν διεξάγονται ούτε κεκλεισμένων των θυρών παιχνίδια. Ο κ. Σιαμπούλης τόνισε ωστόσο με τη σειρά του πως αλλαγές πρέπει να γίνουν ώστε να γίνει ξανά ελκυστικό το κυπριακό ποδόσφαιρο προς το φίλαθλο κοινό.

Την άποψη πως η κάρτα «δούλεψε» έχει και ο υπ. Δικαιοσύνης Γιώργος Σαββίδης, που μιλώντας στον «Π» ανέφερε πως είναι ανοικτός σε διάλογο με τις ομάδες για τυχόν διορθώσεις, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι ο κύριος λόγος που εφαρμόστηκε το μέτρο είναι η πάταξη της βίας, στόχος που έχει επιτευχθεί. Φυσικά, των πιο πάνω λεχθέντων το ζήτημα πλέον είναι πως θα πειστούν οι αγνοί φίλαθλοι των ομάδων να επιστρέψουν στα γήπεδα. Ερώτημα που θέσαμε και στον πολύπειρο διευθυντή του ΓΣΠ Φοίβο Κωνσταντινίδη, ο οποίος μας ανέφερε πως στόχος όλων πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του ποδοσφαίρου ως προϊόν. Ως προς τούτο, ο ίδιος είπε πως το ΓΣΠ σύντομα θα ξεκινήσει την επεξεργασία προτάσεων ώστε να προσφέρει καλύτερες υπηρεσίες στους οπαδούς. Όσον αφορά την προσέλευση των οπαδών, να σημειωθεί πως πέραν των 90 χιλιάδων φιλάθλων έχουν εκδώσει κάρτα φιλάθλου.

Πηγή: politis