Conference League: Ο Ολυμπιακός κόντρα στη Φιορεντίνα για τον πρώτο ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας του

Ο Ολυμπιακός θέλει να γράψει ιστορία σήμερα το βράδυ

Screenshot 3 28 Conference League, ΟλυμπιακοΣ

Στην 99χρονη ιστορία του Ολυμπιακού, ένας Ευρωπαϊκός τελικός έμοιαζε με άπιαστο όνειρο. Σπουδαίες γενιές ποδοσφαιριστών είχαν προσπαθήσει για να το πετύχουν, αλλά δεν τα κατάφεραν, έχοντας δύο παρουσίες σε προημιτελικό (Champions League, Κύπελλο Κυπελλούχων).

Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν, καθώς οι ερυθρόλευκοι σήμερα το βράδυ θα διεκδικήσουν την πρώτη τους Ευρωπαϊκή κούπα (σε επίπεδο ανδρών καθώς στις 22 Απριλίου η Κ19 κατέκτησε το Youth League της UEFA) αντιμετωπίζοντας την ιταλική Φιορεντίνα στον τελικό του Conference League. Έναν τελικό που θα διεξαχθεί επί ελληνικού εδάφους καθώς η μοίρα έφερε τον Ολυμπιακό να δώσει αυτό το ιστορικό ραντεβού στην OPAP Arena.

Μια… τρελή πορεία που ξεκίνησε το καλοκαίρι

Το ημερολόγιο έδειχνε 10 Αυγούστου όταν ο Ολυμπιακός υποδεχόταν τη βελγική Γκενκ για τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League. Εκείνο το βράδυ κανείς από τα μέλη της αποστολής ή τους 25.000 οπαδούς της ομάδας δεν γνώριζε ότι θα έβλεπαν από κοντά το πως ξεκίνησε να γράφεται ιστορία.

Όχι μόνο γιατί εκείνη τη βραδιά ο Κώστας Φορτούνης σημείωσε το πιο γρήγορο γκολ των Πειραιωτών σε διεθνή αγώνα, σκοράροντας στα 23 δευτερόλεπτα από τη σέντρα…

Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε τελικά στους ομίλους του Europa League και η 3η θέση που κατέκτησε του επέτρεψε να συνεχίσει με το νέο χρόνο στο Conference League, εκεί όπου μέσα σε τρεις μήνες έκανε όλη την Ευρώπη να παραμιλά.

Αρχικά απέκλεισε στoυς 32 τη Φερεντσβάρος και στους 16 έκανε τη μεγαλύτερη ανατροπή στην ευρωπαϊκή του ιστορία (και μια από τις μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί ποτέ σε αγώνες της UEFA) καθώς ηττήθηκε με 4-1 στο Καραϊσκάκη από τη Μακάμπι και τη διέλυσε με 6-1 στο Βελιγράδι!

Το νερό είχε μπει στο ερυθρόλευκο αυλάκι για να ακολουθήσουν ο αποκλεισμός της Φενερμπαχτσέ στα προημιτελικά και ο διπλός θρίαμβος επί της Άστον Βίλα στα ημιτελικά που έστειλαν τους ερυθρόλευκους στην OPAP Arena.

Όταν μιλούν οι «αρχιτέκτονες»

Το τελευταίο εμπόδιο που καλείται να αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός είναι η Φιορεντίνα σ’ ένα ματς που πριν την έναρξη του μοιάζει ισορροπημένο με τους ερυθρόλευκους να έχουν το πλεονέκτημα του ότι αγωνίζονται επί ελληνικού εδάφους και τους Ιταλούς την εμπειρία από τελικούς καθώς και πέρσι είχαν διεκδικήσει την κούπα του Conference League, ωστόσο ηττήθηκαν στον τελικό της Πράγας με 2-1 από τη Γουέστ Χαμ.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ανέλαβε τον Ολυμπιακό τον Φεβρουάριο και μεταμόρφωσε την ομάδα που ήταν εκτός σε όλους τους στόχους που είχε θέσει σε μια ομάδα τελικού.

Ο Βάσκος τεχνικός κατέκτησε το 2023 το Europa League με την Σεβίλλη, θα ήθελε να πάρει το Conference League και με τον Ολυμπιακό και να περάσει στην ιστορίακαι έχονταας (μαζί με τον Βιθέντε Ιμπόρα οι μόνοι ερυθρόλευκοι) εμπειρία από τέτοιου είδους αγώνες ξεκαθάρισε ότι: «Θα πρέπει να είμαστε ήρεμοι, θα ήταν λάθος να αλλάξουμε το οτιδήποτε, είναι το τελευταίο παιχνίδι, να το αντιμετωπίσουμε όπως όλα τα άλλα παιχνίδια, γιατί έτσι φτάσαμε εδώ» είπε o Μεντιλίμπαρ ο οποίος έχει καταστρώσει ήδη το πλάνο για να αντιμετωπίσει τους Ιταλούς: «Έχω αποφασίσει για το πλάνο, σκεπτόμενος ότι δεν θα συμβεί κάτι σήμερα. Η διαδρομή μας είναι μαραθώνιος, είχαμε ένα πολύ άσχημο παιχνίδι, έχουμε γυρίσει όλη την Ευρώπη, όλα αυτά και οι πολλές διαφορετικές στιγμές, περιγράφονται ως μαραθώνιος και τώρα είμαστε στο τέλος της διαδρομής».

Από την πλευρά του ο Βιντσέτζο Ιταλιάνο στάθηκε στις δηλώσεις του στην περσινή τραυματική εμπειρία της Πράγας και στον… Ελ Κααμπί.

«Ακόμη σκέφτομαι τις εκφράσεις των παικτών μου μετά το παιχνίδι με τη Γουέστ Χαμ. Δεν θέλω να δω τέτοια πρόσωπα αύριο. Πρέπει να προσεγγίσουμε το παιχνίδι σαν να είναι η τελευταία αναμέτρηση. Κανείς δεν μπορεί να σου πει ότι θα είσαι εδώ του χρόνου. Πρέπει να το ζήσουμε σαν να είναι το τελευταίο παιχνίδι της καριέρας μας» σημείωσε ο Ιταλός τεχνικός ο οποίος αφιέρωσε μια επική ατάκα για τον Αγιούμπ Ελ Κααμπί:

«Έχουμε φέρει μαζί μας λουκέτα και αλυσίδες για να τον κρατήσουμε (γέλια).Είναι πολύ επικίνδυνος, σταθερός, εντός, εκτός περιοχής. Είναι ένας από τα δυνατά σημεία όπως και άλλοι παίκτες του Ολυμπιακού. Έχουμε προετοιμαστεί για να τον περιορίσουμε. Αν βγεις έξω στον αγωνιστικό χώρο και δεν παίξει με αυτά τα χαρακτηριστικά, ο Ελ Κααμπί θα μας δημιουργήσει προβλήματα».

Κι αν αυτά τα λόγια προκαλούν απορία σε κάποιους να υπενθυμίσουμε ότι ο Μαροκινός επιθετικός φέτος έχει πετύχει 15 γκολ σε όλα τα Ευρωπαϊκά ματς τα 10 εκ των οποίων στους 8 νοκ άουτ αγώνες (και όχι σε φάση ομίλων) του Conference!

Βέβαια στον αντίποδα η Φιορεντίνα είναι η ομάδα με τις περισσότερες τελικές προσπάθειες στη διοργάνωση έχοντας 251 σε 12 αγώνες (σχεδόν 21 ανά ματς) και όλα αυτά προδιαθέτουν ότι σήμερα το βράδυ θα δούμε έναν σπουδαίο αγώνα

Πρώτος ευρωπαϊκός τελικός για τον Ολυμπιακό – Μία κούπα σε πέντε τελικούς η Φιορεντίνα

Η ελληνική ομάδα που φέτος έκλεισε 99 χρόνια ιστορίας έφτασε για πρώτη φορά σε τελικό Ευρώπης και υπάρχει αισιοδοξία στον Πειραιά ότι οι παίκτες του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ θα κερδίσουν τον τίτλο.

Από την άλλη η Φιορεντίνα έχει σημαντική ιστορία στους τελικούς των Κυπέλλων Ευρώπης. Μόλις το 2023 η ομάδα της Φλωρεντίας αγωνίστηκε στον τελικό του Conference League στην Πράγα και έχασε την κούπα με 2-1 από τη Γουέστ Χαμ.

Ο πρώτος της τελικός ήταν το 1957 και μάλιστα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης που είναι το σημερινό Champions League. Οι Ιταλοί πήγαν στον τελικό στο Μπερναμπέου και έχασαν 2-0 από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Το 1961 οι Βιόλα θα κερδίσουν τον μοναδικό τους τίτλο στην Ευρώπη. Ήταν το Κύπελλο Κυπελλούχων. Στον διπλό τελικό με την Ρέιντζερς νίκησαν 2-0 στη Σκωτία και 2-1 στην Ιταλία.

Το 1962 έφτασαν ξανά στον τελικό του Κυπελλούχων αλλά δεν υπερασπίστηκαν τον τίτλο τους. Η Ατλέτικο Μαδρίτης απέσπασε ισοπαλία (1-1) στην Φλωρεντία και κέρδισε 3-0 στην Μαδρίτη.

Το 1990 έπαιξε και στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ (μετέπειτα Europa League). Απέναντί της ήταν η Γιουβέντους από την οποία έχασε 3-1 στο Τορίνο και στον επαναληπτικό στην έδρα της έμεινε στο 0-0.

Πηγή: protothema.gr