Η υπόσχεση που συνήθως δεν τηρείται

iordania kypros 7 Α Κατηγορία, ΑΕΚ Λάρνακας | Τελευταία Νέα, Κυπριακό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου

Κάθε καλοκαίρι γίνεται λόγος για ευκαιρία σε Κύπριους ποδοσφαιριστές

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΗ

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, λίγες βδομάδες πριν η μπάλα στηθεί στη σέντρα για την έναρξη του πρωταθλήματος, ακούμε συχνά παράγοντες να τοποθετούνται για τους Κύπριους ποδοσφαιριστές. Υποσχέσεις ότι θα δώσουν ευκαιρίες σε Κύπριους, θα επενδύσει η ομάδα τους σε ντόπιους ποδοσφαιριστές, νεαρούς, ταλέντα. Από λόγια άλλο τίποτα. Στην πράξη είναι το πρόβλημα. Αν πάρουν χρόνο Κύπριοι, αυτός είναι περιορισμένος. Κι αυτό γιατί οι ξένοι θεωρούνται πιο ικανοί. Άσε που στην πράξη σε μεγάλο βαθμό, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες ομάδες, δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο.

Διαπιστώνω πως οι Κύπριοι σε μεγάλες κυρίως ομάδες είναι περιορισμένοι και αυτοί θεωρούνται ως δεύτερες ή και τρίτες επιλογές και τους… τρώει ο πάγκος. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται όλο και πιο έντονα χρόνο με τον χρόνο. Ακόμη και ποδοσφαιριστές με εμπειρία, διεθνείς, θεωρούνται υποδεέστεροι ξένων που έρχονται ως άγνωστοι και δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα πιο σπουδαίο. Άσε που τους προσφέρεται πολύ καλύτερος μισθός, σπίτι, αυτοκίνητο και άλλα. Το κόστος πολύ μεγαλύτερο, η προσφορά μηδαμινή.

Στην Ομόνοια, πρόσφατα, οκτώ ποδοσφαιριστές ενημερώθηκαν όπως βρουν ομάδα για να παραχωρηθούν ως δανεικοί. Οι επτά είναι Κύπριοι. Διάβαζα το ρεπορτάζ του συνάδελφου Πάνου Λάρκου για τον Ερμή, στο οποίο κάνει λόγο πως με εντολή του Λούκα Φανιέρου θα πρέπει να στηριχθούν οι Κύπριοι και σε κάθε ματς να αγωνίζονται τουλάχιστον δύο. Για να δούμε εάν θα υλοποιηθεί κάτι τέτοιο.

Οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές, κακά τα ψέματα, βρίσκονται στο περιθώριο. Αξίζουν καλύτερης μεταχείρισης, ενώ θα πρέπει και οι ίδιοι να βοηθήσουν περισσότερο τον εαυτό τους. Να γίνουν επαγγελματίες σε όλους τους τομείς και να έχουν απαιτήσεις. Μόνο έτσι θα υποχρεώσουν τους προπονητές τους να τους δώσουν την ευκαιρία που ψάχνουν και όταν την πάρουν, θα πρέπει να την αρπάξουν από τα μαλλιά.

Παράλληλα, με περισσότερα παιχνίδια στα πόδια τους οι Κύπριοι ποδοσφαιριστές θα μπορέσουν να ανεβάσουν και το επίπεδο της εθνικής ομάδας. Γιατί όταν αυτή αποτελείται από διεθνείς που οι πλείστοι στην ομάδα τους είναι «εφεδρικοί» και τη βγάζουν στον πάγκο, είναι λογικό να μην είναι σε θέση να προσφέρουν τα αναμενόμενα στην Εθνική. Και μετά ψάχνουμε γιατί η Κύπρος δεν μπορεί να κάνει το βήμα σε εθνικό επίπεδο.

 

Πηγή: goal.com.cy