Ισπανία-Ελλάδα 84-77: Απομακρύνθηκε το ελληνικό όνειρο της οκτάδας

Η προσπάθεια ήταν ξανά εντυπωσιακή

Screenshot 1 34

Η προσπάθεια ήταν ξανά εντυπωσιακή όμως το αποτέλεσμα ήταν και πάλι αρνητικό για την Εθνική που πλήρωσε το κακό πρώτο ημίχρονο και δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την ανατροπή απέναντι στην Ισπανία, γνωρίζοντας την ήττα με 84-77.

Έτσι η ελληνική ομάδα έπεσε στο 0-2 στο Group A των Ολυμπιακών Αγώνων μπάσκετ παρά τις προσπάθειες των Αντετοκούνμπο (27π., 11ριμπ.) και Τολιόπουλου (14π., 4/6 τρίπ.) στο φινάλε ενώ η «ρόχα» ανέβηκε στο 1-1.

Η Ελλάδα έκανε καταστροφικό δεύτερο δεκάλεπτο όπου οι Ισπανοί «έτρεξαν» επιμέρους σκορ 28-13 με 7/9 τρίποντα σε αυτό το διάστημα και πλέον όλο το βάρος πέφτει στον αγώνα με την Αυστραλία (2/8, 14:30).

Το ματς: Ισπανία-Ελλάδα

Η Εθνική έπαιξε με υπομονή στα πρώτα λεπτά, αντιμετωπίζοντας άριστα κάθε κατοχή. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν πολύ ενεργός κάνοντας το 3-9 στο 3′ με γκολ-φάουλ ενώ ο Γουίλι Ερνανγκόμεθ φορτώθηκε νωρίς-νωρίς με δεύτερο φάουλ, δίνοντας τη θέση του στον Ουσμάν Γκαρούμπα. Την ίδια στιγμή, ο Παπανικολάου έβγαζε εκπληκτικές άμυνες στην πίσω γραμμή ερχόμενος από την αδύναμη πλευρά ενώ το δεύτερο τρίποντο του Νικ Καλάθη διαμόρφωσε το 12-20 για την Εθνική!

Παρ’ όλα αυτά, ο Σάντι Αλντάμα βρήκε ρυθμό με δυο μακρινά σουτ για την Ισπανία που γύρισε την άμυνά της σε ζώνη ενώ ο Σέρχιο Γιουλ άλλαξε τον ρυθμό του ματς με δυο τρίποντα, με το δεύτερο να αγγίζει το… ταβάνι του Pierre Mauroy και τις άμυνες των Τολιόπουλου-Αντετοκούνμπο να είναι άριστες. Η Ελλάδα έβρισκε καλές επιλογές στην επίθεση αλλά ήταν άστοχη, με τον Αντετοκούνμπο να παίζει ολόκληρο το πρώτο δεκάλεπτο που έκλεισε στο 21-22 για την Εθνική.

Στη συνέχεια η ισπανική άμυνα έκλεισε μέσα με δυο-τρεις παίκτες όταν ακουμπούσε την μπάλα ο Αντετοκούνμπο και υποχρέωνε τον Greek Freak να πασάρει έξω. Οι Ίβηρες… μπούκωσαν τη ρακέτα για να δυσκολέψουν τον Γιάννη και έδωσαν το σουτ στην ελληνική ομάδα που όμως ήταν άστοχη. Η άμυνα των Ισπανών ήταν σπουδαία, οι συνεργασίες τους στην επίθεση ήταν εντυπωσιακές και ο Χάιμε Πραντίγια σκόραρε για το 40-32 με layup.

Ουσιαστικά, το second unit της «ρόχα» γύρισε το παιχνίδι για την Ισπανία που έπαιξε τρομερό μπάσκετ για το 49-35 του ημιχρόνου με το τρίποντο του Άλεξ Αμπρίνες. Από το 12-20 και μετά, το επιμέρους σκορ για τους Ίβηρες ήταν 37-15! Είναι χαρακτηριστικό ότι η ομάδα του Σέρτζιο Σκαριόλο πήγε στα αποδυτήρια έχοντας 11/17 τρίποντα (65%), τα 7/9 στη δεύτερη περίοδο ενώ ο Αντετοκούνμπο δεν πήρε ούτε σουτ σε αυτό το διάστημα!

Η άμυνα ζώνης της Ισπανίας συνέχισε να δημιουργεί προβλήματα στην Εθνική που έψαχνε ένα καλό διάστημα σε άμυνα και επίθεση για να ελπίζει σε κάτι. Πάντως η ελληνική ομάδα αντιλήφθηκε πως δυσκολεύτεται να σκοράρει στο «πέντε εναντίον πέντε» και αποφάσισε να τρέξει. Η Ελλάδα γύρισε τον διακόπτη προς το τέλος της τρίτης περιόδο, με τον Βασίλη Τολιόπουλο να σκοράρει μεγάλο τρίποντο για το 62-56 στο τέλος της τρίτης περιόδου! Η Εθνική άρχισε να ροκανίζει τη διαφορά απέναντι στους Ισπανούς που είχαν μόνο 1/5 τρίποντα στο τρίτο δεκάλεπτο μετά από τα 11/17 στο πρώτο μέρος.

Η συνέχεια ανήκε στον Βασίλη Τολιόπουλο! Ο διεθνής γκαρντ του Άρη έδωσε λύσεις με το μακρινό σουτ, κάνοντας το 68-67 με 4/4 τρίποντα! Η Ελλάδα γύρισε το ματς με σεμινάριο άμυνας στο δεύτερο μέρος και τα μεγάλα σουτ του Τολιόπουλου όμως ο Λορέντζο Μπράουν κέρδισε φάουλ σε «νεκρό χρόνο» κάνοντας το 75-71 από τη γραμμή των βολών στο 37′. Ο Καλάθης αστόχησε σε τρίποντο και στην επόμενη φάση ο Γιουλ σκόραρε στον αιφνιδιασμό για το +6 (77-71) της Ισπανίας που επέμεινε στη ζώνη ενώ ο Σάντι Αλντάμα τελείωσε τη φάση κοντά στο καλάθι για το 79-71. Η Εθνική έκανε την ύστατη προσπάθεια με τον Αντετοκούνμπο (80-77, 39′), ο οποίος στη συνέχεια αστόχησε ελεύθερος σε τρίποντο από την κορυφή και οι Ίβηρες επικράτησαν με 84-77.

Τα δεκάλεπτα: 21-22, 49-35, 62-56, 84-77.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Η Ισπανία τα έβαλε… όλα στο πρώτο ημίχρονο έχοντας 11/17 τρίποντα και χτίζοντας από νωρίς διψήφιες διαφορές. Η Εθνική βελτίωσε την εικόνα στης στο δεύτερο ημίχρονο και έφερε το ματς στα ίσα με το κάρφωμα του Γιάννη Αντετοκούνμπο (71-71, 35:25) ωστόσο οι Ίβηρες είχαν καλύτερες επιλογές στο φινάλε, βάζοντας πολλά προβλήματα με την άμυνα ζώνης.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ: Ο Σάντι Αλντάμα γέμισε τη στατιστική του με 19 πόντους (3/6 δίπ., 3/8 τρίπ., 4/4 βολ.), 12 ριμπάουντ, δυο ασίστ και τρία μπλοκ σε 29:35.

ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ: Ο Σέρχιο Γιουλ τελείωσε τον αγώνα με 13 πόντους, επτά ασίστ και τρία ριμπάουντ σε 24:40.

ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ο Ντίνος Μήτογλου έμεινε στους 4 πόντους με 2/7 σουτ εντός πεδιάς και μία ασίστ σε 10:49.

ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΦΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ηγήθηκε της Εθνικής κόντρα στην Ισπανία με 27 πόντους, 12/16 δίποντα, 0/1 τρίποντο, 3/5 βολές, 11 ριμπάουντ, τρεις ασίστ και δύο κλεψίματα σε 34:22.

Πηγή: gazzetta.gr