Την Παρασκευή, η μετοχή της Nike έκανε ρεκόρ με το υψηλότερο όλων των εποχών και οι αναλυτές της Wall Street εκτιμούν ότι το πέτυχε λόγω της αμφιλεγόμενης διαφημιστικής καμπάνιας με τον Κόλιν Κάπερνικ.
Συνολικά, η μετοχή κατέγραψε αύξηση 4% από την κυκλοφορία του διαφημιστικού μηνύματος στις αρχές Σεπτεμβρίου και σήμερα η Wall Street Journal αναλύει το φιάσκο του μποϊκοτάζ σε εμπορικά σήματα και το πώς η ιστορία και τα μαθηματικά δείχνουν ότι η πρακτική μπορεί να κάνει ελάχιστη ζημιά.
Η τελευταία καμπάνια για την 30η επέτειό της περιλάμβανε αρκετούς υψηλού προφίλ αθλητές, συμπεριλαμβανομένου του Λεμπρον Τζέιμς και της Σερένα Γουίλαμς.
«Πιστέψτε σε κάτι, έστω κι αν σημαίνει ότι θα θυσιάζετε τα πάντα #JustDoIt», ήταν το μήνυμα που προκάλεσε σάλο στα social media. To κόκκινο πανί ήταν όμως ο αθλητής που πριν από ένα χρόνο είχε γίνει ξανά θέμα καθώς διαμαρτυρόμενος εναντίον των αδικιών που υφίστανται οι Αφροαμερικάνοι στις ΗΠΑ, γονάτισε κατά την ανάκρουση του αμερικανικού εθνικού ύμνου πριν από την έναρξη αγώνων.
https://youtu.be/Fq2CvmgoO7I
Κάποιοι άρχισαν να καλούν σε μποϊκοτάζ της Nike και έκαιγαν τα παπούτσια τους. Το όνομα Κόλιν Κάπερνικ εμφανίστηκε 4 εκατ. φορές στα social media μέσα σε 48 ώρες και τα περισσότερα σχόλια ήταν αρνητικά τόσο για τον ίδιο, όσο και για την εταιρεία.
Όμως η Nike έδειξε πόσο θαρραλέα είναι και δεν έκανε πίσω ούτε μια στιγμή, ακόμη και όταν κάποιοι ψιθύριζαν πως ο απόηχος θα ήταν πολύ αρνητικός στα οικονομικά, ακόμη και όταν ο Τραμπ σχολίασε πως ήταν λάθος επιλογή…
Λίγο μετά την αρχική έκδοση της διαφημιστικής καμπάνιας, η μετοχή της Nike αρχικά μειώθηκε κατά 3%, αλλά σταδιακά το κλίμα αντιστράφηκε.
Δεκάδες διάσημοι άρχισαν να παίρνουν θέση, τα μίντια άρχισαν να αναλύουν τι συνέβαινε και ξαφνικά η τόλμη της Nike είχε αρχίσει να αποδίδει καρπούς.
Σύμφωνα με στοιχεία της Apex Marketing Group, μέσα σε 24 ώρες από την ανακοίνωση της συμφωνίας με τον Κάπερνικ, η Nike κέρδισε προβολή αξίας 43 εκατ. δολαρίων στα ΜΜΕ. Το 75% των αντιδράσεων ήταν θετικές και ουδέτερες, ενώ το 25% αρνητικές.
Οι μετοχές έχουν πλέον ανακάμψει και ξεπέρασαν τα προηγούμενα επίπεδα ενώ υπήρξε και αύξηση των online πωλήσεων σχεδόν 31% σε ένα μόνο Σαββατοκύριακο.
Σε μια έκθεση του CNBC, ορισμένοι αναλυτές της Wall Street δήλωσαν ότι η διαφήμιση, μαζί με μια άνοδο στα likes και στους οπαδούς της εταιρίας σε Facebook και Instagram, είναι πιθανόν υπεύθυνοι για την πρόσφατη αύξηση της μετοχής και η εκστρατεία είναι σε μεγάλο βαθμό θετική για τις πωλήσεις και το εμπορικό της σήμα.
Επίσης η καμπάνια τελικά υποστηρίχθηκε πολύ από νέους, σύμφωνα με δημοσκόπηση του SSN Omnibus στο CNN, με το 44% των ατόμων ηλικίας 18-34 ετών να στηρίζουν την απόφαση της Nike να χρησιμοποιήσει την Kaepernick, ενώ μόνο το 26% των ατόμων άνω των 65 ετών υποστήριξε την απόφαση.
Ωστόσο, σύμφωνα με το CNN, τα άτομα κάτω των 35 ετών αποτελούν τα δύο τρίτα των πελατών της Nike.
Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν πως αν η Nike είχε αποσύρει την καμπάνια ή επέλεγε τη διπλωματία μπροστά σε μια διαφαινόμενη κρίση, τότε θα έχανε το «παιχνίδι», αλλά δεν το έκανε, και τώρα μετρά κέρδη ενώ έχει πετύχει και ένα τεστ επικοινωνιακής αντοχής.
Colin Kaepernick: ποιος είναι o αθλητής πίσω από την τολμηρή νέα καμπάνια της Nike
Το όνομά του έκανε τον γύρο του κόσμου χθες, όταν η Nike, σε μια ασυνήθιστα τολμηρή κίνηση για εταιρεία του βεληνεκούς της, ανακοίνωσε πως ο Colin Kaepernick θα αποτελέσει το πρόσωπο της νέας διαφημιστικής της καμπάνιας.
Ο αθλητής του αμερικανικού ποδοσφαίρου, ο οποίος ξεκίνησε μια ιδιαίτερη μορφή διαμαρτυρίας εναντίον των αδικιών που υφίστανται οι Αφροαμερικάνοι στις ΗΠΑ, γονατίζοντας κατά τη διάρκεια της ακρόασης του αμερικανικού εθνικού ύμνου πριν από την έναρξη των αγώνων, έχει δημιουργήσει εξίσου φανατικούς υποστηρικτές και εχθρούς -μεταξύ των τελευταίων ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας του- και δικαίως συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγάλους Αφροαμερικανούς αθλητές που πήραν θέση για τα πιστεύω τους με μεγάλο προσωπικό και επαγγελματικό αντίτιμο.
O γεννημένος του 1987 στο Μιλγουόκι του Γουισκόνσιν Collin Kaepernick διένυε ήδη την πέμπτη επαγγελματική του σεζόν το 2016, αγωνιζόμενος με τους 49ers του Σαν Φρανσίσκο ως quarterback, όταν ξεκίνησε να γονατίζει κατά τη διάρκεια του εθνικού ύμνου των ΗΠΑ, ο οποίος ακούγεται πριν από την έναρξη όλων των παιχνιδιών του αμερικανικού ποδοσφαίρου.
Δεν θα σταθώ προσοχή για να δείξω υπερηφάνεια για μια σημαία ή μια χώρα που καταπιέζει τους μαύρους και τους έγχρωμους. Για μένα αυτό είναι μεγαλύτερο από το ποδόσφαιρο και θα ήταν εγωιστικό εκ μέρους μου να κάνω τα στραβά μάτια. Υπάρχουν πτώματα στους δρόμους και υπάρχει κόσμος που δολοφονεί και δεν τιμωρείται.
Όπως εξήγησε ο ίδιος, η συμβολική αυτή κίνηση στρεφόταν εναντίον των αδικιών που υφίστανται οι Αφροαμερικανοί στις ΗΠΑ, σε μια περίοδο που οι δολοφονίες νεαρών μαύρων ανδρών από αστυνομικούς, συχνά με αστείες -ή ακόμα και χωρίς- δικαιολογίες, μονοπωλούσαν τις ειδήσεις των μεγάλων ΜΜΕ και αποτελούσαν την αφορμή για να δημιουργηθεί το κίνημα Black Lives Matter.
«Δεν θα σταθώ προσοχή για να δείξω υπερηφάνεια για μια σημαία ή μια χώρα που καταπιέζει τους μαύρους και τους έγχρωμους. Για μένα αυτό είναι μεγαλύτερο από το ποδόσφαιρο και θα ήταν εγωιστικό εκ μέρους μου να κάνω τα στραβά μάτια. Υπάρχουν πτώματα στους δρόμους και υπάρχει κόσμος που δολοφονεί και δεν τιμωρείται», είχε δηλώσει τότε.
Η κίνησή του αγκαλιάστηκε από πολλούς παίκτες του πρωταθλήματος -σε ένα άθλημα με μακρά παράδοση σε μαύρους αθλητές- και προκάλεσε μια τρομακτική θύελλα αντιδράσεων, από απλούς πολίτες έως διάσημους πολιτικούς, οι οποίοι θεωρούν ότι η στιγμή της ακρόασης του εθνικού ύμνου είναι ιερή και πως η διαμαρτυρία στρέφεται εναντίον του έθνους.
H Nike, σε μια ασυνήθιστα τολμηρή κίνηση για εταιρεία του βεληνεκούς της, ανακοίνωσε πως ο Colin Kaepernick θα αποτελέσει το πρόσωπο της νέας διαφημιστικής της καμπάνιας.
Ο Ντόλαντ Τραμπ έθεσε το θέμα ψηλά στην ατζέντα του ως υποψήφιος για την προεδρία και δεν σταμάτησε να ασχολείται μαζί του ούτε ως Πρόεδρος, προτρέποντας ανοιχτά και δημοσίως τους ιδιοκτήτες των ομάδων του πρωταθλήματος να απολύσουν κάθε παίκτη που προβαίνει στη διαμαρτυρία. Η διοργανώτρια αρχή ανακοίνωσε πως θα επιβάλλει πρόστιμο στις ομάδες που οι παίκτες τους γονατίζουν, επιτρέποντας σε κάθε αθλητή που θέλει να διαμαρτυρηθεί να το κάνει στα… αποδυτήρια.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε πως ο Kaepernick είναι μιγάς, παιδί μαύρου πατέρα και λευκής μητέρας, η οποία μετά την εγκατάλειψή της σε ηλικία 19 ετών από τον πατέρα του Kaeperick, τον έδωσε για υιοθεσία. Ο Kaepernick μεγάλωσε στην οικογένεια ενός λευκού ζευγαριού με δύο ακόμα λευκά παιδιά.
Ο Kaepernick, ο οποίος όλως τυχαίως (;) δεν βρήκε στη φετινή σεζόν ομάδα για να συνεχίσει την καριέρα του, αποτελεί μέρος μιας μακράς παράδοσης Αφροαμερικανών αθλητών που πλήρωσαν πολύ ακριβά την πολιτική τους τοποθέτηση.
Ανάμεσα στα πιο γνωστά παραδείγματα βρίσκουμε ασφαλώς τον Μοχάμεντ Άλι, έναν από τους μεγαλύτερους πυγμάχους όλων των εποχών, ο οποίος αρνήθηκε να στρατευθεί και να πολεμήσει στον πόλεμο του Βιετνάμ δηλώνοντας «δεν γνωρίζω τίποτα για το Βιετνάμ και δεν έχω τίποτα να χωρίσω με τους Βιετκόνγκ. Τουλάχιστον αυτοί δεν με φωνάζουν βρωμοαράπη».
Καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση (αν και κατάφερε να μείνει εκτός φυλακής τελικά), του αφαιρέθηκε ο τίτλος του πρωταθλητή και απαγορεύθηκε να συμμετάσχει σε οποιοδήποτε αγώνα για τρία χρόνια.
Μια ακόμα διάσημη διαμαρτυρία ήταν αυτή των Αφροαμερικανών δρομέων Tommie Smith και John Carlos, οι οποίοι αφού κέρδισαν το χρυσό και χάλκινο μετάλλιο στην κούρσα των 200 μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού το 1968, λίγους μήνες μετά τη δολοφονία του Αφροαμερικανού ηγέτη Martin Luther King, ύψωσαν τις γροθιές τους στο βάθρο κατά την ακρόαση του αμερικανικού εθνικού ύμνου, τιμώντας το κίνημα «Black Power». Το γήπεδο ξέσπασε σε αποδοκιμασίες, οι ίδιοι χρειάστηκε να φυγαδευτούν και αποβλήθηκαν αμέσως από την Ολυμπιακή ομάδα.
Το επόμενο βήμα στην επαγγελματική καριέρα του Kaepernick φαντάζει περισσότερο αβέβαιο από ποτέ, την ώρα που από χθες πολλοί Αμερικανοί καταστρέφουν ρούχα και παπούτσια της Nike και ανεβάζουν τα πειστήρια στις σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλώντας σε μποϊκοτάζ της εταιρείας.
Πολλοί Αμερικανοί καταστρέφουν ρούχα και παπούτσια της Nike και ανεβάζουν τα πειστήρια στις σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής, καλώντας σε μποϊκοτάζ της εταιρείας.