Παρουσιάστηκε στη Σωτήρα το βιβλίο του Μάριου Αδάμου “Δεκαετία Εν Όπλοις, 1964-1974” (ΒΙΝΤΕΟ+ΕΙΚΟΝΕΣ)

Το βιβλίο πραγματεύεται την ιστορία των Δυνάμεων Καταδρομών στην Κύπρο, την συγκεκριμένη περίοδο, η οποία σημάδεψε τη νεότερη ιστορία της Κύπρου

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 24 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Σωτήρας η παρουσίαση βιβλίου του Μάριου Αδάμου “Δεκαετία εν όπλοις, 1964-1974” από τη Λέσχη Εφέδρων Καταδρομέων Σωτήρας και το Κυπριακό Ινστιτούτο Επιστημονικών και Ιστορικών Ερευνών.

Το βιβλίο παρουσίασαν ο Υποναύαρχος ε.α. Κωνσταντίνος Φυτιρής και ο Ταξίαρχος ε.α. Κυριάκος Κωνσταντίνου.

https://youtu.be/N3luCBu16hY

“Δεκαετία Εν Όπλοις, 1964 – 1974”

Το βιβλίο “Δεκαετία Εν Όπλοις, 1964 – 1974” πραγματεύεται την ιστορία των Δυνάμεων Καταδρομών στην Κύπρο, την συγκεκριμένη περίοδο, η οποία σημάδεψε τη νεότερη ιστορία της Κύπρου.

Ο Μάριος Αδάμου, μέσα από μαρτυρίες, την υπάρχουσα βιβλιογραφία και τα αρχεία της Ε.Φ., παρουσιάζει, στις 270 σελίδες του βιβλίου του, με συνοπτικό τρόπο και κατά χρονολογική σειρά τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν οι Μοίρες Καταδρομών.

Συγκεκριμένα τις μάχες της 31 ΜΚ το καλοκαίρι του 1964 στην Τηλλυρία, την επιχείρηση της Κοφίνου τον Νοέμβριο του 1967 και κυρίως τα γεγονότα του μαύρου καλοκαιριού του 1974, με το πραξικόπημα, την τουρκική εισβολή, συμπεριλαμβανομένης σε ξεχωριστό κεφάλαιο και της επιχείρησης “ΝΙΚΗ”.

Επίσης σε ξεχωριστό υποκεφάλαιο στην αρχή γίνεται αναφορά στους πρώτους εθελοντές καταδρομείς, τους “Κοκκινοσκούφηδες” οι οποίοι τον Απρίλιο του 1964 συμμετείχαν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της τουρκανταρσίας στην περιοχή του Πενταδακτύλου.

Ξεχωριστά κεφάλαια αποτελούν τα βιογραφικά στοιχεία των πεσόντων καταδρομέων το 1964, το 1967 και το 1974, ενώ στο βιβλίο υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Famagusta.News / Εικόνες: Χριστόφορος Λυσής / Βίντεο: Γιάννης Μούγιος