6 Αυγούστου 2012: Έρχεται για την Κύπρο το πρώτο ιστορικό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες

ImageHandler Παύλος Κοντίδης

Ο ιστιοπλόος Παύλος Κοντίδης χαρίζει στην Κύπρο το πρώτο της μετάλλιο στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.

Από το άθλημα της ιστιοπλοΐας έρχεται για την Κύπρο το πρώτο ιστορικό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Παύλος Κοντίδης γράφει το όνομα του με «χρυσά» γράμματα στην ιστορία του κυπριακού αθλητισμού, κατακτώντας στο Λονδίνο το ασημένιο μετάλλιο στην κατηγορία Laser.

Κατά την άφιξη του στην Κύπρο, στο αεροδρόμιο Λάρνακας…

Ο αθλητής στέφθηκε με δάφνινο στεφάνι, ενώ πυροσβεστικά οχήματα σχημάτισαν υδάτινη αψίδα για το αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών που τον μετέφερε από τη βρετανική πρωτεύουσα. Στο αεροδρόμιο μάλιστα συγκεντρώθηκαν και πολλοί πολίτες επιφυλάσσοντας του μια θερμή υποδοχή. Ζητωκραύγαζαν ρυθμικά το όνομα του και κρατούσαν ένα μεγάλο πανό στο οποίο αναγράφονταν το σύνθημα «Παύλο σ’ ευχαριστούμε, μας έκανες περήφανους». Ο Παύλος Κοντίδης, γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 1990 στην Λεμεσό. Ξεκίνησε την ιστιοπλοΐα όταν ήταν 9 ετών και στο Παγκύπριο Εφηβικό Πρωτάθλημα Laser το 2003, πήρε την πρώτη του νίκη. Σε ηλικία 15 ετών συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά στην παγκόσμια κατάταξη των Laser, ως Νο541 του κόσμου, ενώ σε ηλικία 18 ετών μπήκε για πρώτη φορά στην 100άδα (Νο96) και αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο καταλαμβάνοντας την 13η θέση.

Τον Αύγουστο του 2009…

Ο Κοντίδης ανέβηκε στο Νο8 του κόσμου, ενώ τον Ιούνιο του 2011, έφτασε στο Νο6. Τον Αύγουστο του 2010 πήρε την 5η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Laser στη θάλασσα της Μάγχης. Στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο. Παράλληλα έγινε ο πρώτος σύγχρονος Κύπριος αθλητής που κατακτά ολυμπιακό μετάλλιο με τα χρώματα της Κύπρου. (Το 1896 είχε κατακτήσει ένα χρυσό, ένα αργυρό και ένα χάλκινο ο κύπριος Ιωάννης Φραγκούδης συμμετέχοντας με την Ελλάδα).

Ο Παύλος από τότε έχει κατακτήσει πάρα πολλά μετάλλια και το 2017, βρίσκεται στην 1η θέση της παγκόσμιας κατάταξης (ISAF Rankings). Αυτές τις μέρες, βρίσκεται στην Δανία, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας διεκδικώντας την πρόκρισή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Είναι σημαντικό, επίσης, να αναφερθεί ότι τα Κυπριακά Ταχυδρομεία επέλεξαν να τιμήσουν τον Παύλο Κοντίδη με την έκδοση του γραμματοσήμου των €0,34 Σεντ.
Kondides

Ο Κύπριος αθλητής ξεχωρίζει επίσης για το ήθος και τις αρχές του. Είναι απλός, ευγενικός και πάντα πρόθυμος να βοηθήσει όλους όσους τον χρειάζονται.

Ο Παύλος Κοντίδης αναφέρει στο ant1ıwo:

« Αύγουστος 2012… Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω όλα εκείνα τα συναισθήματα…Την μεγαλύτερη συγκίνηση την ένιωσα όταν είδα τη σημαία μας τόσο ψηλά να κυματίζει. Σίγουρα ήταν η πιο όμορφη μέρα της ζωής μου!

Θυμάμαι που στις 4 Αυγούστου με είχε βγάλει μια φωτογραφία ο πατέρας μου και φαινόταν το αίμα από το πληγωμένο μου δάχτυλο. Αυτό δείχνει πόσο πολύ σκληρά δούλεψα μέχρι να τα καταφέρω. Πάλεψα με όλη μου τη ψυχή και ευχαριστώ όλους όσους πίστεψαν σε μένα, σε όλους όσους ήταν δίπλα μου.

Όνειρο μου είναι να γεμίσουν οι θάλασσες της Κύπρου μας με πανιά. Είναι άδικο με τόσο ωραίο ήλιο που έχουμε, τόσο όμορφη θάλασσα και τόσο ευχάριστο καιρό, να μην ασχοληθούν όλο και περισσότεροι νέοι με την ιστιοπλοΐα. Όταν σταματήσω τον αθλητισμό έχω σκοπό να βοηθώ τα νέα παιδιά ώστε να αγαπήσουν αλλά και να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο άθλημα.

Σε όλους τους νέους του τόπου μας…

Εύχομαι ποτέ να μην πάψουν να ονειρεύονται και να βάζουν στόχους. Χωρίς όνειρα και στόχους, οι άνθρωποι μοιάζουν με ρομπότ που όλα τα κάνουν μηχανικά. Πρέπει να παλεύουμε μέχρι να φτάσουμε στο στόχο μας και αν δεν τα καταφέρουμε, να προσπαθήσουμε ξανά και ξανά.

Ποτέ δεν είπα τη λέξη «αποτυχία» αλλά πάντα έλεγα «ανεπιθύμητα αποτελέσματα» που άμα προσπαθήσεις ξανά, σίγουρα θα τα καταφέρεις

να φτάσεις στο στόχο σου, αυτό είναι και το μότο μου. Πάντα να κάνουμε όνειρα και να παλεύουμε για εκείνα, μόνο έτσι ζούμε!».
pavloskontidisno2

 

Πηγή: ant1iwo.com