Ιστορίες

79 χρόνια από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα

Στην παρουσία πενήντα χιλιάδων ατόμων, η πόλη της Χιροσίμα καταδίκασε σήμερα την 79η επέτειο από τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας από τις ΗΠΑ, στις 6 Αυγούστου του 1945, που οδήγησε ακαριαία σε φρικτό θάνατο εβδομήντα χιλιάδες ανθρώπους, σε ένα από τα σκοτεινότερα κεφάλαια της παγκόσμιας ιστορίας. Πέθαναν από ολική εξαέρωση ή τήξη του σώματος από το ωστικό κύμα και την απότομη άνοδο της θερμοκρασίας που έφθασε τους 3,871 βαθμούς Κελσίου. Το κύμα της έκρηξης έλιωσε ή καταδάφισε πάνω από τα δύο τρίτα των κτιρίων της Χιροσίμα σε μια τεράστια, επεκτεινόμενη καταιγίδα φωτιάς.

Στις 8:15 π.μ., την ώρα που η ατομική βόμβα έπεφτε από το αμερικανικό βομβαρδιστικό Enola Gay, τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή στα θύματα της φρίκης τα οποία μέχρι το τέλος του 1945 έφθασαν τις 140.000. Πέθαναν από τα σοβαρά τραύματα ή την έκθεση στη ραδιενέργεια. Από το 1945 μέχρι σήμερα, αρκετές χιλιάδες ακόμα έχουν πεθάνει από ασθένειες που προκάλεσε η έκρηξη της βόμβας, οι περισσότεροι από διάφορα είδη καρκίνου.

Τρεις ημέρες αφότου η βόμβα «Little Boy», αποδεκάτισε τη Χιροσίμα με την έκρηξη 600 μέτρα πάνω από το έδαφος, οι Αμερικανοί έριξαν και δεύτερη βόμβα με την ονομασία “Fat Man” που εξερράγη πάνω από το Ναγκασάκι, όπου 40.000 άμαχοι σκοτώθηκαν ακαριαία ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι υπέκυψαν λίγο μετά.

Η Ιαπωνία παραδόθηκε στις συμμαχικές δυνάμεις έξι ημέρες αργότερα, σηματοδοτώντας το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Δήμαρχος της πόλης της Χιροσίμα Καζούμι Ματσούι προέτρεψε τον κόσμο να ενωθεί και να παρακινήσει τους παγκόσμιους ηγέτες να απομακρυνθούν από την πυρηνική απειλή. Στην τελετή παρευρέθηκαν περίπου 50.000 άτομα συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων από 109 έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη Διακήρυξη Ειρήνης, που διαβάστηκε κατά τη διάρκεια της ετήσιας τελετής στο Peace Memorial Park, ο Δήμαρχος της Χιροσίμα είπε ότι τέτοιες παγκόσμιες τραγωδίες φαίνεται να «βαθαίνουν τη δυσπιστία και τον φόβο μεταξύ των εθνών, ενισχύοντας τη θέση ότι, για να λύσουμε διεθνή προβλήματα, πρέπει να βασιστούμε στην στρατιωτική δύναμη, την οποία όμως θα έπρεπε να απορρίψουμε».
Close X

«Οι πολιτικοί μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και κρίσιμες καταστάσεις μέσω αποφασιστικής δέσμευσης για διάλογο», είπε ο δήμαρχος, σημειώνοντας ότι ο Ψυχρός Πόλεμος τερματίστηκε μέσω του διαλόγου μεταξύ του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, του τελευταίου ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης, και του τότε Προέδρου των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν.

Οι επισκέπτες έφθαναν στο πάρκο της τελετής από νωρίς το πρωί για να προσφέρουν λουλούδια και να κάνουν προσευχές.

Μια επιζώσα, η Γιόσι Γιοκογιάμα, ήρθε με αναπηρικό καροτσάκι στην τελετή. Η ατομική βόμβα εξερράγη περίπου οκτώ χιλιόμετρα μακριά από ένα εργοστάσιο στο οποίο δούλευε. Ανατινάχτηκε στον αέρα από την έκρηξη, η οποία οδήγησε στο θάνατο τους γονείς της καθώς και πολλούς συμμαθητές της.

«Ήταν φρικτό, ήταν τρομακτικό. Ήμουν παιδί», είπε η 95χρονη.

Η Χιρόμι Αζούμα η οποία μεγάλωσε στην πόλη ακούγοντας τις μαρτυρίες των επιζώντων, γνωστών ως hibakusha, ήρθε στο πάρκο με τον σύζυγό της και την 5χρονη κόρη της για να τιμήσει τα θύματα.

«Οι οδυνηρές συνέπειες της βόμβας δεν ήταν πλήρως γνωστές (πριν από τη χρήση της) και ούτε πόσο θα διαρκούσαν. Πιστεύω ότι η κατανόηση του τι συνέβη τότε μπορεί να αλλάξει τις ενέργειές μας σήμερα», είπε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ροη Ειδησεων

Δορυφορική εικόνα του Copernicus αποκαλύπτει το μέγεθος της πυρκαγιάς στην Αττική

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus για την έκταση της πυρκαγιάς που κατέκαψε…

13 Αυγούστου, 2024

Αύριο η επιβολή ποινής στον 47χρονο που επιτέθηκε άσεμνα σε 5 γυναίκες στην Αγία Νάπα

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου αναμένεται να επιβάλει αύριο ποινή σε άνδρα ηλικίας 47 ετών, ο…

13 Αυγούστου, 2024

Μέχρι Ιορδανία και Λίβανο αισθητός ο σεισμός στη Συρία

Σεισμός 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την πόλη Χάμα στη δυτική Συρία αργά χθες…

13 Αυγούστου, 2024

Θεσσαλονίκη: 25χρονη κατήγγειλε τον πατριό της για βιασμό υπό την απειλή μαχαιριού

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της αστυνομίας μετά από καταγγελία 25χρονης για βιασμό από 52χρονο, ο…

13 Αυγούστου, 2024

Χόρεψε ζεϊμπέκικο και έκλεψε την παράσταση ο πάτερ Λουκάς στον Πεδουλά (ΒΙΝΤΕΟ)

Τις εντυπώσεις έκλεψε για ακόμη μια φορά ο πάτερ Λουκάς ο οποίος χόρεψε ζεϊμπέκικο με…

13 Αυγούστου, 2024

Υπόθεση Αββακούμ: Τέλος Αυγούστου αρχίζει η εκκλησιαστική δίκη

Τέλος Αυγούστου αρχίζει ενώπιον του εξαμελούς Συνοδικού Δικαστήριού η διαδικασία, που αφορά στην υπόθεση της…

13 Αυγούστου, 2024