Αυτό το καλοκαίρι, περισσότερο από ποτέ, η ανάγκη για απομόνωση και κοινωνική αποστασιοποίηση μοιάζει, όχι μόνο αναγκαία, αλλά και απαραίτητη. Κάτι, που όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, μπορεί να επιτευχθεί κάνοντας τις σωστές επιλογές. Ποιες είναι αυτές; Οι ερημικές και απομακρυσμένες παραλίες σε δημοφιλείς και αγαπημένους ελληνικούς προορισμούς που εγγυώνται πλήρη απομόνωση και αναζωογονητικές, δροσιστικές βουτιές μακριά από όλους.
Υπέροχες ακρογιαλιές με χρυσαφένιες αμμουδιές, ακτές με έντονο το βραχώδες στοιχείο ή μικροί, γραφικοί κόλποι αναδεικνύονται στους «ιδιωτικούς» παραδείσους εκείνων που θα τους επιλέξουν, καταγράφοντας χιλιόμετρα στο κοντέρ του αυτοκινήτου, προκειμένου να αποφύγουν τον συνωστισμό και την πολυκοσμία.
Μία από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες του νομού Χανίων, που ακόμη παραμένει σχεδόν άγνωστη για το ευρύ κοινό. Σε απόστση 70 χλμ. νοτιοδυτικά της πόλης των Χανίων και μόλις 500 μ. δυτικά της ιστορικής Μονής Χρυσοσκαλίτσισας, η Άσπρη Λίμνη αποτελεί μια υπέροχη φυσική λιμνοθάλασσα, που εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί και ως επίγειος παράδεισος.
Περιβαλλόμενη από ένα σπάνιο φοινικόδασος και λίγους κέδρους, η λιμνοθάλασσα χωρίζεται από την θάλασσα με βράχια τα οποία λειτουργούν ως φυσικό φράγμα, ενώ είναι απολύτως προστατευμένη από την κακοκαιρία. Διάφανα και πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά καλούν σε δροσιστικά μακροβούτια, ενώ στην εντυπωσιακή λευκή αμμουδιά της οφείλεται και η ονομασία της εν μέρει.
Για όσους επιθυμούν περισσότερη απομόνωση και ησυχία η Άσπρη Λίμνη αποτελεί ιδανική επιλογή, καθώς πρόκειται για μια ήρεμη και απομονωμένη ακρογιαλιά που δεν επιλέγεται από το μαζικό κοινό. Όσοι βρεθείτε εδώ συνδυάστε την επίσκεψή σας με μια βόλτα από το περίφημο και πολυφωτογραφημένο Ελαφονήσι, που βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. από την παραλία της Άσπρης Λίμνης.
Ένας απομακρυσμένος και απομονωμένος βραχώδης όρμος στο νοτιοδυτικό τμήμα της αρχοντικής Ύδρας, που αποτελεί μια ήρεμη επιλογή για όσους θέλουν να απολαμβάνουν τις καλοκαιρινές βουτιές τους παρέα με την… μοναξιά τους. Αυτός είναι ο Μώλος, μια ήσυχη παραλία για χαλαρωτικό μπάνιο, με γαλαζοπράσινα νερά και ψιλό, άσπρο βότσαλο, παραδομένη στην «αγκαλιά» καταπράσινων πεύκων.
Κύριο χαρακτηριστικό της η αγνή παρθένα ομορφιά του τοπίου ολόγυρά της, καθώς και το εντυπωσιακό καρνάγιο της ιστορικής οικογένειας Τσαμαδού, σχεδόν πάνω στο κύμα, που σήμερα έχει μετατραπεί σε αρχοντική κατοικία. Η παραλία δεν διαθέτει καμία οργάνωση, γι αυτό όποιος την επισκεφτεί θα πρέπει να έχει εφοδιαστεί με τις απαραίτητες προμήθεις.
Για να την προσεγγίσει κανείς πεζή θα πρέπει να περπατήσει περίπου 25 λεπτά από την παραλία του Παλαμίδα, ενώ με θαλάσσια ταξί η πρόσβαση εδώ πραγματοποιείται πολύ πιο εύκολα. Αξίζει να αναφερθεί ότιν την περίοδο της Επανάστασης η περιοχή λειτουργούσε ως ναύσταθμος των πλοίων της επαναστατημένης Ύδρας.
Μεγάλοι και εντυπωσιακοί αμμόλοφοι ορθώνονται απότομα πάνω από την απομονωμένη παραλία της Ορθής Άμμου στο νοτιοανατολικό τμήμα των Χανίων, εντυπωσιάζοντας τον επισκέπτη που θα διανύσει 80 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού για να βρεθεί εδώ. Η ονομασία της οφείλειται στους επιβλητικούς αμμόλοφους, ενώ πρόκειται για μια φανταστική παραλία με ρηχά και πεντακάθαρα νερά.
Ήσυχη και αρκετά απομονωμένη επιλογή στη «σκιά» του δημοφιλούς Φραγκοκάστελου που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Αν και ανοιχτή στους νοτιάδες αποτελεί ένα απομακρυσμένο ησυχαστήριο για όσους θέλουν να απαλομβάνουν τις καλοκαιρινές βουτιές τους μακριά από όλους και απ΄ όλα. Το ανατολικό τμήμα της παραλίας αποτελεί σημειό αναφοράς για γυμνιστές, ενώ ακόμη πιο ανατολικά εκεί όπου συναντώνται οι γκρεμοί στη θέση Κρίταμα σχηματίζονται μικρές ακτές με άργιλο, οι οποίες προσεγγίζονται με τα πόδια περνώντας μέσα από τη θάλασσα.
Σύμφωνα με το θρύλο δυνατός αέρας μετέφερε την άμμο της Ορθής Άμμου μέχρι το Φραγκοκάστελλο σκεπάζοντας τα άταφα σώματα των Ελλήνων πολεμιστών στη μάχη του Φραγκοκάστελλου στις 17 Μαΐου του 1828. Πρόκειται για τους θρυλικούς Δροσουλίτες, έναν από τους πιο γνωστούς και μυστηριώδεις θρύλους της Κρήτης.
Η πιο απομακρυσμένη παραλία της Νάξου βρίσκεται σε απόσταση 54 χλμ. από τη Χώρα του νησιού, περίπου μιάμιση ώρα με το αυτοκίνητο. Ωστόσο, αξίζει κανείς να διανύσει αυτήν την διαδρομή και να ανακαλύψει ότι το όμορφο νησί των Κυκλάδων έχει τον δικό του εξωτικό παράδεισο που παραπέμπει σε Χαβάη.
Ο λόγος για τον Πάνορμο ή Πάνερμο, τον μικρό και απάνεμο όρμο στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, που έχει γίνει γνωστός για την ήσυχη και εξωτική ακτή του. Εντυπωσιακοί φοίνικες αγγίζουν σχεδόν τα νερά του Αιγαίου, κάνοντας τους λουόμενους να νομίζουν ότι βρίσκονται σε κάποιον εξωτικό προορισμό.
Λόγω της απόστασης από την Χώρα της Νάξου, η παραλία αποτελεί μια ήρεμη επιλογή για δροσιστικές βουτιές μακριά από τα πλήθη. Όσοι την επιλέγουν απολαμβάνουν την γαλήνη που επικραστεί στην περιοχή, καθώς και την θέα στα νησιά: Κουφονήσια, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κέρο και Αμοργό. Ο βυθός της παραλίας ενδείκνυται για τους λάτρεις των καταδύσεων αλλά και για περιηγήσεις με μάσκα στο δεξί τμήμα της ακτής, καθώς παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Τέλος, η διαδρομή (με αφετηρία τη Μουτσούνα) για να φτάσει κανείς εδώ αποτελεί και μια «ξενάγηση» στην άγρια ομορφιά της Νάξου, ενώ περνάει και από τα απομεινάρια της πρωτοκυκλαδικής ακρόπολης που δέσποζε στην περιοχή.
Στο δυτικό τμήμα του νησιού και σε απόσταση μόλις 7 χλμ. από το χωριό του Μυλοπόταμου συναντάται μία από τις πιο ήσυχες και απομονωμένες ακτές των Κυθήρων. Ο υπέροχος Λιμνιώνας υποδέχεται τους επισκέπτες του στον μικροσκοπικό και ήρεμο κόλπο του, σε ένα γραφικό σκηνικό βγαλμένο λες από ταινία.
Η μικρή παραλία είναι καλυμμένη με άμμο, ενώ τα δέντρα που φτάνουν μέχρι την αμμουδιά προσφέρουν την ανακουφιστική σκιά τους στους λουόμενους, την ώρα που τα γαλήνια και πεντακάθαρα, γαλαζοπράσινα νερά του Λιμνιώνα καλούν σε δροσιστικά μακροβούτια. Το γαλήνιο τοπίο που αντικρίζει κανείς ηρεμεί το πνεύμα, ενώ το βλέμμα κεντρίζουν τα παραδοσιακά, ολόλευκα κελιά με τις χρωματιστές πόρτες, σημείο αποθήκευσης για τις βάρκες των ψαράδων.
Η ακτή δεν διαθέτει καμία οργάνωση, πέρα από ένα γραφικό ταβερνάκι- πραγματική εμπειρία πάνω στο κύμα με νόστιμους μεζέδες που μένουν αξέχαστοι. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε μια θαλάσσια σπηλιά βόρεια του Λιμνιώνα βρίσκουν καταφύγιο φώκιες, γι αυτό και έχει ονομαστεί Φωκοσπηλιά, καθώς και ότι από εδώ ξεκινά σηματοδοτημένο μονοπάτι για τα λουτρά της Αφροδίτης. Η παραλία προσεγγίζεται μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου από τον Μυλοπόταμο, με κατεύθυνση προς το σπήλαιο της Αγίας Σοφίας, μέσα από μια υπέροχη διαδρομή με θέα στα νερά του Ιονίου.
Μία από τις ονειρικές παραλίες της Εύβοιας, στο κεντρικό της τμήμα, είναι η Θαψά, η οποία μαγεύει τον επισκέπτη με τα γαλαζοπράσινα, σαν πισίνας νερά και την πλούσια βλάστηση του νησιού να αγγίζει σχεδόν την υδάτινη αγκαλιά της.
Πρόκειται για μία από τις πιο δύσβατες παραλίες της Εύβοιας, καθώς για να την προσεγγίσει κανείς θα πρέπει να διασχίσει έναν αρκετά κακοτράχολο χωματόδρομο (περίπου 10 χλμ.), ωστόσο, η εικόνα της ακρογιαλιάς και η εμπειριά που βιώνει κανείς εδώ, μακριά από όλους και απ’ όλα, ανταμείβει και με το παραπάνω την όποια ταλαιπωρία.
Για να την προσεγγίσετε με αφετηρία την Χαλκίδα κατευθυνθείτε προς Κύμη, ακολουθώντας το δρόμο για Κονίστρες και μετά για το χωριό Ματελιάνοι. Παραμένοντας στο δρόμο Κύμης- Μετοχίου, στρίβετε δεξιά σε χωματόδρομο προς την παραλία Τσίλαρο. Η συνολική διαδρομή υπολογίζεται περίπου 95 χλμ., 1 ώρα και 45 λεπτά.
Μία παραλία που δεν συνάδει καθόλου με την εικόνα που έχουν οι περισσότεροι στο μυαλό τους για την κοσμοπολίτικη Μύκονο είναι η ακρογιαλιά Μερχιάς, σε απόσταση 8 χλμ. από την Άνω Μερά, στο σχετικά υπανάπτυκτο βόρειο τμήμα του νησιού. Προσεγγίζεται σχετικά δύσκολα, καθώς ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής μέχρι εδώ είναι χωματόδρομος. Ωστόσο, αξίζει κανείς να μπει στον κόπο και να την επισκεφτεί γιατί αυτό που του προσφέρει είναι δυσεύρετο στο νησί των Ανέμων.
Απομονωμένα μακροβούτια με μοναδικούς «μάρτυρες» τα βαθιά και καθαρά νερά του Αιγαίου και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου ακριβώς απέναντι. Η παραλία δεν έχει καμία οργάνωση, γι αυτό όσοι αποφασίσουν να την επισκεφτούν θα πρέπει να είναι πλήρως προετοιμασμένοι με τα απολύτως απαραίτητα. Μονάχα λιγοστά αρμυρίκια προσφέρουν την ανακουφιστική σκιά τους στους λουόμενους, ενώ μικρά λευκά σπιτάκια ψαράδων προσθέτουν μια γραφική πινελιά στο όλο σκηνικό.
Μία ονειρική και άκρως απομονωμένη παραλία συναντάται στο νότιο τμήμα της Σερίφου, σε απόσταση 3,5 χλμ. από το Λιβάδι. Ο λόγος για το Καλό Αμπέλι, την παραλία με τους εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς μέσα και έξω από τη θάλασσα, την χρυσαφένια αμμουδιά και τα καταγάλανα νερά που προσκαλούν σε δροσιστικά μακροβούτια μακριά από τις πολυσύχναστες πλαζ του νησιού.
Οι βράχοι που βρίσκονται στην δεξιά πλευρά της ακτής λειτουργούν και ως φυσικοί «βατήρες» για βουτιές, ενώ ο υπέροχος βυθός της ακρογιαλιάς αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις του snorkeling. Προς το αριστερό τμήμα του Καλού Αμπελιού βρίσκονται μικροσκοπικά κολπάκια που μπορεί να ανακαλύψει κανείς κολυμπώντας.
Για να την προσεγγίσει, κανείς, θα πρέπει να περπατήσει στο μονοπάτι που οδηγεί σε αυτή για περίπου 20 λεπτά. Ο δρόμος για τα αυτοκίνητα φτάνει μέχρι ένα σημείο, μετά τον οικισμό του Ράμμου και με κατεύθυνση προς τις παραλίες Βαγιά, Γάνεμα και Κουταλάς, και από εκεί σκαλάκια οδηγούν στην Εκκλησία του Σωτήρα, δίνοντας τη σκυτάλη σε κατηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στην ακρογιαλιά. Αν και η πρόσβαση σε αυτή είναι αρκετά δύσκολη, η παραλία ανταμείβει και με το παραπάνω τους λουόμενους που θα την επιλέξουν.
Στο νότιο άκρο του όρμου, όπου βρίσκεται η ακτή, συναντάται και η βραχονησίδα «Γαρμπιάς» (γνωστή και ως Μικρονήσι), η οποία, σύμφωνα με την τοπική παράδοση, συνδέεται με τον μύθο του Οδυσσέα.
Η μικροσκοπική Πάτμος χρειάζεται μόλις λίγες ημέρες για να την ανακαλύψει κανείς και να συνειδητοποιήσει ότι το νησί της Αποκάλυψης αποτελεί πραγματική αποκάλυψη για όσους την επισκέπτονται για πρώτη φορά. Ανάμεσα στα όσα θα ξεχωρίσει κανείς στο ήρεμο νησί των Δωδεκανήσων, οι ονειρικές ακρογιαλιές για όλα τα γούστα, όπου οι λουόμενοι δεν συνωστίζονται, αλλά αντιθέτως απολαμβάνουν τις καλοκαιρινές βουτιές τους εν ηρεμία.
Μία από αυτές, και κατά κοινή ομολογία η ομορφότερη της Πάτμου, είναι η Ψιλή Άμμος, η οποία όπως δηλώνει και η ονομασία της, ξεχωρίζει για την χρυσαφένια, ψιλή αμμουδιά της. Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού και αποτελεί την πιο απομακρυσμένη ακρογιαλιά, με την πρόσβαση σε αυτή να πραγματοποιείται είτε από θαλάσσης από το λιμάνι της Σκάλας, είτε με πεζοπορία. Στη δεύτερη περίπτωση η διαδρομή στο μονοπάτι σε λόφους που ξεκινάει από το Διακόφτι διαρκεί περίπου 20-25 λεπτά. Ωστόσο, ο κόπος και η ταλαιπωρία ανταμείβονται και με το παραπάνω, τόσο με την υπέροχη θέα από ψηλά, όσο και με την ονειρική ακρογιαλιά όταν φτάσει κανείς στον προορισμό του.
Η Ψιλή Άμμος με τα υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά του Αιγαίου που είναι πεντακάθαρα, καλεί σε δροσιστικά μακροβούτια μακριά από όλους και απ’ όλα. Η ακρογιαλιά δεν είναι οργανωμένη, παρά μόνο διαθέτει λίγα αρμυρίκια που προσφέρουν την ανακουφιστική σκιά τους στους λουόμενους, καθώς και μία καντίνα- ταβέρνα με νόστιμα πιάτα. Η πλαζ αποτελεί αγαπημένο προορισμό τόσο για γυμνιστές όσο και για ελεύθερους κατασκηνωτές.