Πώς θα το βρίσκατε να μην χρειαζόταν να πάτε για τη δουλειά σας σε ένα τυπικό γραφείο, αλλά να πηγαίνατε για παράδειγμα σε μια παραλία της Ισπανίας και δίπλα στο κύμα παρέα με τον υπολογιστή σας να κάνετε τη δουλειά σας; Κι αν κάποια στιγμή βαριόσασταν και θέλατε αλλαγή σκηνικού να βρισκόσασταν στην καρδιά μιας αμερικανικής μεγαλούπολης όπου και πάλι σε κάποιο σημείο με πρόσβαση στο διαδίκτυο θα δουλεύατε από το laptop σας; Επίσης, αν δεν θέλετε να μετακινηθείτε να μπορείτε να έχετε ως επαγγελματική στέγη το σπίτι σας; Μάλλον όχι και τόσο άσχημα κι αλήθεια είναι πως τέτοιου είδους επαγγελματικές συνθήκες αφορούν πάρα πολλούς ανθρώπους στον πλανήτη μας ενώ όπως κάποιοι λένε το συγκεκριμένο εργασιακό μοντέλο θα αποκτήσει ακόμα πιο μεγάλη έκταση τα επόμενα χρόνια.
Οι Ψηφιακοί Νομάδες (Digital Nomads), είναι λοιπόν οι άνθρωποι που δουλεύουν από τους φορητούς υπολογιστές τους, χωρίς συγκεκριμένη τοποθεσία, αρκεί απλά να έχουν μια καλή σύνδεση WiFi. Συνήθως εργάζονται σε τομείς της τεχνολογίας χωρίς να αποκλείονται όμως κι άλλα επαγγέλματα όπως συγγραφείς, μεταφραστές και διαχειριστές μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, εκτός από το να είναι αυτοπασχαλούμενοι μπορεί να εργάζονται σε εταιρείες εξ αποστάσεως.
Το newsbeast.gr συνομίλησε με την κ. Εύη Μίσσα, μια Ελληνίδα Ψηφιακή Νομάδα και δημιουργό των γκρουπ κοινωνικής δικτύωσης Digital Nomads Athens, η οποία μας αποκάλυψε τα μυστικά αυτής της τάσης και των ανθρώπων που ακολουθούν αυτόν τον τρόπο ζωής.
Τι είναι ένας Digital Nomad;
Ψηφιακοί νομάδες: Εργαζόμενοι που εγκαταλείπουν τα γραφεία τους και με έναν υπολογιστή στο χέρι ταξιδεύουν στον κόσμο και εργάζονται εξ αποστάσεως (remote) από παραλίες, καφέ, βιβλιοθήκες και coworking (συνεργατικούς) χώρους και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις-meetups για να κοινωνικοποιηθούν αλλά και να δικτυωθούν. Μερικοί μένουν και σε coliving δηλαδή σπίτια που μοιράζονται μεταξύ τους, τα έξοδα, τους λογαριασμούς και το χώρο εργασίας. Μέσα σε αυτούς υπάρχουν και αυτοί που δεν ταξιδεύουν τόσο συχνά, και έχουν τη βάση τους σε μια πόλη, αλλά ακολουθούν τις παραπάνω πρακτικές για κοινωνικοποίηση/δικτύωση.
– Υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό;
Στην Ελλάδα είναι περαστικοί και δεν μένουν πάνω από μερικούς μήνες, άρα όχι δεν υπάρχουν πολλοί.
Στο εξωτερικό έχει πολύ περισσότερους, ειδικά στην Ασία: Chiang Mai, Thailand & Ubud, Bali και στην Ευρώπη ειδικά Βαρκελώνη, Λισαβόνα και Άμστερνταμ. Σύμφωνα με προβλέψεις ειδικών, έως το 2035 οι ψηφιακοί νομάδες μπορεί να έχουν ξεπεράσει ακόμη και το ένα δισεκατομμύριο.
– Αν μπορείτε δώστε μας το προφίλ τους. Είναι νέοι σε ηλικία, τι δουλειές κάνουν;
Τρεις κατηγορίες: είναι οι millennials 20 έως 35 ετών, Generation X 35 και 50 ετών και στην τρίτη ομάδα είναι οι Baby Boomers, οι οποίοι έχουν πατήσει τα 50 χρόνια. Επαγγέλματα: παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, ως μεταφραστές, σχεδιαστές γραφικών, δημόσιες σχέσεις, συντάκτες- επεξεργαστές κειμένων, βοηθητικό προσωπικό εξ αποστάσεως, ειδικοί σε ανάπτυξη λογισμικού, διευθύνοντες σύμβουλοι, διαχειριστές ακινήτων, στο χώρο του
μάρκετινγκ. Κάποιοι είναι επιχειρηματίες οι ίδιοι ή αυτοαπασχολούμενοι, αλλά η τάση που τείνεινα κυριαρχήσει φέρνει και μεγάλες εταιρείες να επιλέγουν αυτό το μοντέλο συνεργασίας με τους υπαλλήλους τους. Δηλαδή τη δυνατότητα μιας εξ αποστάσεως remote απασχόλησης.
– Εσείς με τι ακριβώς ασχολείστε;
Αναλαμβάνω διαδικτυακά πρότζεκτ και είμαι δασκάλα yoga.
– Έχετε βρεθεί σε άλλες χώρες εκτός Ελλάδας; Τι ακριβώς ζήσατε εκεί;
Ναι, βρέθηκα σε άλλα μέρη της Ευρώπης όπου υπάρχουν γκρουπ (σαν το Digital Nomads Athens) τα οποία υποστηρίζουν τους ψηφιακούς νομάδες (αλλά και αυτούς που δεν ταξιδεύουν τόσο συχνά) σε θέματα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και σε coworking όπου μπορούν να εργάζονται ο καθένας σε δικά του προτζεκτ ενώ μοιράζονται τον ίδιο χώρο και δραστηριότητες.
– Το είδος γνωρίζει άνθηση στις ΗΠΑ;
Τεράστια, σύμφωνα με μελέτες, μέχρι το 2020 ένας στους τρεις Αμερικανούς θα δουλεύει εξ αποστάσεως, είτε από το σπίτι του ή από αλλού.
– Δημιουργήσατε ένα γκρουπ στο Facebook για Ψηφιακούς Νομάδες. Ποιος ο σκοπός του;
Είδα την ανάγκη αυτού του πληθυσμού για δικτύωση/κοινωνικοποίηση στην Ελλάδα και έφτιαξα τα γκρουπ. (Meetup-Facebook-Instagram). Σκοπός; Να ενώνει αυτόν τον πληθυσμό που επισκέπτεται την Ελλάδα ή που διαμένει εδώ και εργάζεται από τον υπολογιστή χωρίς φυσικό γραφείο. Προσφέρουμε ημέρες coworking,
κοινωνικές δραστηριότητες για ποτό, φαγητό, χορό, yoga, διαλογισμό ακόμα και διακοπές και ταξίδια στα νησιά, από όπου εργάζονται (coworking), μένουν (coliving) και κάνουν και διακοπές μαζί. Και φυσικά πρακτικές συμβουλές για ό,τι αφορά τη χώρα μας.
– Ο Ψηφιακός Νομάς αισθάνεται μόνος του;
Κάποιες φορές, για αυτό και εργάζονται από καφέ, βιβλιοθήκες και coworking χώρους και συμμετέχουν σε εκδηλώσεις-meetups για κοινωνικοποίηση και για επαγγελματικές ευκαιρίες.
– Ποιες χώρες έλκουν περισσότερο τους Digital Nomads και για ποιο λόγο κατά τη γνώμη σας;
Σε ένα γενικό πλαίσιο παίζει ρόλο πόσο ανοιχτή και φιλική είναι η εκάστοτε χώρα σε ξένο πληθυσμό και πόσο ανεπτυγμένο έχει το αίσθημα της κοινότητας, και φυσικά το WiFi.
Πιο συγκεκριμένα:
Κυρίως η Ασία λόγω του χαμηλού κόστους ζωής και του καλού κλίματος (είναι πάντα καλοκαίρι). Ένα μεγάλο κέντρο νομάδων είναι η Κολομβία, επίσης για το χαμηλό κόστος ζωής, την ιστορία και το κλίμα.
Και στην Ευρώπη:
Το Μπάνσκο της Βουλγαρίας με το χαμηλό φορολογικό σύστημα και το χιονοδρομικό κέντρο που έχει και το κέντρο coworking & coliving (κατοικίες που μοιράζεται ένα νομάς με τον άλλο). Η Λισαβόνα λόγω του καιρού και του χαμηλού κόστους ζωής. Τέλος, η Βαρκελώνη, το Λονδίνο, το Βερολίνο είναι επίσης πόλος έλξης, όπως και το Άμστερνταμ για τις πολλές ευκαιρίες δικτύωσης που υπάρχουν στον χώρο της τεχνολογίας και επίσης σε αυτές τις πόλεις τα γραφεία coworking δεν προσφέρουν απλά ένα χώρο για να δουλέψουν μαζί οι νομάδες, αλλά μια ζωντανή κοινότητα, με καθημερινές δραστηριότητες και ευκαιρίες για γνωριμίες και επαγγελματική εξέλιξη. Ενδεικτικά το WeWork είναι μια τέτοια εταιρεία.
– Θα προτιμούσατε μια δουλειά σε ένα γραφείο;
Πολύ δύσκολο, αλλά είμαι υπέρμαχος της εργασίας από coworking χώρους, βιβλιοθήκες, καφέ και για την αλλαγή παραστάσεων αλλά και για δικτύωση/γνωριμίες σε προσωπικό αλλά και επαγγελματικό επίπεδο.
– Πιστεύετε ότι αυτό θα είναι το μέλλον του κόσμου της εργασίας και γιατί;
Θα είναι σίγουρα το μέλλον του κόσμου της εργασίας, λόγω της γρήγορης εξέλιξης της τεχνολογίας αλλά και των πλεονεκτημάτων αυτού του είδους εργασίας όπως: λιγότερα έξοδα εφόσον δεν υπάρχει γραφείο, πρόσβαση σε εργαζόμενους που δεν ζουν στην ίδια πόλη αλλά είναι ιδανικοί για τη θέση, καλύτερη ποιότητα ζωής λόγω μη μετακίνησης σε ώρες αιχμής, επιλογή ωραρίου, ελευθερία για χόμπυ, ποιοτικός χρόνος με ανθρώπους της ζωής μας, μείωση της ανεργίας.
– Η Ελλάδα μπορεί να γίνει μεγαλύτερος πόλος έλξης για αυτό το είδος εργαζόμενων;
Ναι, βεβαίως και θα μπορούσε καθώς η γεωγραφία και το κλίμα της Ελλάδος είναι μεγάλα πλεονεκτήματα, αλλά η απαγορευτική φορολογία, με τη μη ευελιξία στις νέες τεχνολογίες και την ανύπαρκτη κοινότητα δεν την καθιστούν δημοφιλή προορισμό για τον ξένο πληθυσμό.
– Μια ευχή για τους συναδέλφους σας;
Να στηρίζουν τις τοπικές επιχειρήσεις στις χώρες που επισκέπτονται και να προσπαθούν να καταλάβουν τους ντόπιους, για να μαθαίνουν καλύτερα την κουλτούρα αλλά και να υποστηρίζουν τις ανάγκες της κάθε χώρας.
Discussion about this post