Πώς έμοιαζαν οι Κύπριες γυναίκες πριν από 139 χρόνια; (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ)

ImageHandler 17 Ανθρώπινα, Γυναίκα, Κύπρια, Νέα Αμμοχώστου

Αύγουστος 1878: Ένα άρθρο βρετανικής εφημερίδας περιγράφει… τις Κύπριες.

1η Αυγούστου 1878…

Στη βρετανική εφημερίδα «Fife Herald» υπάρχει ένα άρθρο με τίτλο «Οι κύπριες γυναίκες». Αναφέρει πως μοιάζουν οι Κύπριες, τι φορούν και ποιες είναι οι ασχολίες τους. Βασικά, ο αρθρογράφος δίνει τις πρώτες εντυπώσεις του σχετικά με τις Κύπριες  που συνάντησαν οι Βρετανοί και περιγράφουν στην «Pall Mall Gazette». 

«Εξαιρετικές νοικοκυρές, παχουλές…»

  Η βρετανική κατοχή της Κύπρου τον Ιούλιο του 1878, δημιούργησε έντονο αλλά φευγαλέο παγκόσμιο ενδιαφέρον για το νησί και το λαό μας. Κατά τους πρώτους μήνες, αρκετοί ανταποκριτές έφτασαν στο νησί, καταθέτοντας αναφορές στον βρετανικό, ευρωπαϊκό και αμερικανικό τύπο. 

CEBACF85CF80CF81CEB9CEB5CF8220CEB3CF85CEBDCEB1CEAFCEBACEB5CF82 Ανθρώπινα, Γυναίκα, Κύπρια, Νέα Αμμοχώστου

Το σχετικό άρθρο της «Fife Herald» αναφέρει: «Οι Κύπριες είναι εξαιρετικές νοικοκυρές και οι κόρες τους μαθαίνουν εύκολα να ράβουν και να τρίβουν μέχρι η πέτρα από τα πλατύσκαλα της εξώπορτάς τους να λάμψει σαν αλάβαστρο!»

Όσον αφορά την εξωτερική τους εμφάνιση…

Μέσα από το κείμενο μπορεί κανείς να φανταστεί τις Κύπριες παχουλές με μακριά μαλλιά μαζεμένα χαμηλά με λαστιχάκια γεμάτα χάνδρες. Φοράνε απλές, μεγάλες πουκαμίσες και κυπριακές βράκες. Τα αγύμναστα και «πλαδαρά» όμως σώματά τους, όπως αναφέρει, δεν τις εμπόδιζαν να κυνηγήσουν τα οικόσιτα ζώα τους (κατσίκες, πουλερικά, γουρούνια) «με απίστευτη ταχύτητα που αρμόζει σε αγόρια!».

CE91CF85CEB3CEBFCF81CEBFCF85201878 Ανθρώπινα, Γυναίκα, Κύπρια, Νέα Αμμοχώστου

 Αν και κάποια σχόλια του συγκεκριμένου αρθρογράφου ήταν κάπως ειρωνικά…

Λίγο πολύ όλα τα δημοσιεύματα εκείνης της εποχής, συμφωνούν μεταξύ τους: γυναίκες γεματούλες, με μακριά μαλλιά, εργατικές και σκληραγωγημένες. Επίσης, ρεπορτάζ εκείνης της εποχής, αναφέρει ότι αρκετοί Βρετανοί, έγραφαν στο ημερολόγιο τους ότι  ήθελαν να παντρευτούν Κύπρια αλλά ποτέ δεν τόλμησαν να τους το ζητήσουν. Ένας στρατιώτης αναφέρει: «Τις περισσότερες, δεν ήταν καθόλου εύκολο να τις πλησιάσουμε, τις θαυμάζαμε από μακριά». Αυτές ήταν οι Κύπριες του 19ου αιώνα.  

Στη φωτογραφία είναι μια οικογένεια από το χωριό Αυγόρου το 1878. Ευχαριστούμε τον κύριο Τάσο Π Τάσου, συγγραφέα του βιβλίου «Αυγόρου». 

 

Πηγή: ant1iwo.com