Τα πρώτα Χριστούγεννα μετά τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο βρήκαν τους περισσότερους πρόσφυγες να μένουν σε αντίσκηνα. Οι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν τους καταυλισμούς και κατέγραψαν τις ευχές των παιδιών και των οικογενειών που για πρώτη φορά ζούσαν Χριστούγεννα μακριά από τα σπίτια τους.
«Τα πιο συμβολικά Χριστούγεννα»
Ο «Φιλελεύθερος» της εποχής, στο φωτογραφικό του ρεπορτάζ στους καταυλισμούς έκανε λόγο για τα πιο συμβολικά Χριστούγεννα της Κύπρου. «Χιλιάδες πρόσφυγες, το ένα τρίτο του πληθυσμού της Κύπρου, ζουν σε τσαντίρια, στάβλους, φάτνες. Εκεί δηλαδή που γεννήθηκε ο Ιησούς».
«Πικρά Χριστούγεννα»
Στα αντίσκηνα τα παιδιά έψαχναν οποιοδήποτε αντικείμενο που θα τα βοηθούσε να στολίσουν πρόχειρα δέντρα. Ξερόκλαδα, κάλυκες και λίγα μπαλόνια ήταν αρκετά στους προσφυγικούς καταυλισμούς όπου στόλιζαν ακόμη και οβίδες. Χριστουγεννιάτικα δέντρα στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Το πιο χαρακτηριστικό ήταν το χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δήμου Λευκωσίας που εκείνη την χρονιά δεν στολίστηκε για να θυμίζει ότι η Κύπρος θρηνεί. «Θείε, θείε να φέρεις και της αρφής μου δώρο» Οι δημοσιογράφοι επισκέπτονταν τους καταυλισμούς και κατέγραφαν τις επιθυμίες των προσφυγόπουλων. Η Πολιτική Άμυνα ετοίμασε πολλά δώρα για τα παιδιά που ζούσαν στα αντίσκηνα. Στο ρεπορτάζ της εποχής ένας δημοσιογράφος αναφέρει: «Φεύγαμε φορτωμένοι αγάπη και συγκίνηση όταν ακούσαμε πίσω μια αγορίστικη φωνή.
«Θείε, θείε να φέρεις και της αρφής μου δώρο».
Οι δημοσιογράφοι έγραψαν στη λίστα τους: αυτοκινητάκια, ποδήλατα, κουκλίτσες, ενώ άλλα παιδάκια απλά ζήτησαν να βρεθούν οι γονείς τους.
Discussion about this post