«Βιώνουμε καθημερινά την αγωνία της επιβίωσης του καταφυγίου αλλά και την φυσική επιβίωση των ζώων που φιλοξενεί»

ImageHandler Ανθρώπινα

4 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων…

Γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1931 σε ένα συνέδριο Περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε, η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.
Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.

H Διεθνής Διακήρυξη των Δικαιωμάτων των Ζώων (1978):

Άρθρο 1
Όλα τα ζώα γεννιούνται με ίσα δικαιώματα στη ζωή και στη δυνατότητα ύπαρξης.

Άρθρο 2
1.Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τη ζωή κάθε ζώου.
2.Ο άνθρωπος ανήκει στο ζωικό βασίλειο και δεν μπορεί να εξοντώνει ή να εκμεταλλεύεται τα άλλα είδη του ζωικού βασιλείου. Αντίθετα, οφείλει να χρησιμοποιεί τις γνώσεις για το καλό των ζώων.
3. Κάθε ζώο δικαιούται φροντίδας, προσοχής και προστασίας από τον άνθρωπο.

Άρθρο 3
1.Κανένα ζώο δεν πρέπει να υποβάλλεται σε κακομεταχείριση ή απάνθρωπη συμπεριφορά.
2. Αν η θανάτωση ενός ζώου θεωρηθεί υποχρεωτική πρέπει να γίνεις στιγμιαία, ανώδυνα και χωρίς καμιά πρόκληση αγωνίας του ζώου.

Άρθρο 4
1.Κάθε ζώο δικαιούται να ζήσει στο φυσικό του χώρο (γη, θάλασσα, αέρας) και να αναπαράγεται σύμφωνα με τους φυσικούς νόμους.
2. Η στέρηση ελευθερίας του ζώου ακόμη κι αν γίνεται για μορφωτικούς σκοπούς είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη δικαιωμάτων αυτού.

Άρθρο 5
1.Κάθε ζώο που από παράδοση θεωρείται κατοικίδιο δικαιούται να ζήσει με το ρυθμό και τις συνθήκες ζωής και ελευθερίας που αντιστοιχούν στο είδος του.
2. Η διαφοροποίηση αυτών των συνθηκών από τον άνθρωπο έχει σκοπούς κερδοσκοπικούς και είναι αντίθετη προς τη διακήρυξη.

Άρθρο 6
1.Κάθε ζώο που αποτελεί σύντροφο του ανθρώπου έχει δικαίωμα διάρκειας ζωής ανάλογης με τη φυσική του μακροβιότητα.
2. Η εγκατάλειψη ενός ζώου θεωρείται πράξη απάνθρωπη και εξευτελιστική.

Άρθρο 7
Αναφορικά με τα ζώα που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο, η διάρκεια και η ένταση δουλειάς πρέπει να είναι σε λογικά πλαίσια, η διατροφή τους ικανοποιητική και η ανάπαυσή τους υποχρεωτική.

Άρθρο 8
1.Οποιοσδήποτε πειραματισμός πάνω στα ζώα, ιατρικός, επιστημονικός, κλπ. Αντιτίθεται προς τα δικαιώματα των ζώων, εφόσον προκαλεί πόνο σωματικό ή ψυχικό.
2.Πρέπει να επιδιώκεται η αντικατάσταση του πειραματισμού πάνω στα ζώα από άλλες υπάρχουσες τεχνικές.

Άρθρο 9
Τα ζώα που εκτρέφονται για τη διατροφή του ανθρώπου πρέπει να στεγάζονται, να τρέφονται, να μετακινούνται και να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου και αγωνίας.

Άρθρο 10
1. Απαγορεύεται η εκμετάλλευση των ζώων για τη διασκέδαση των ανθρώπων.
 2. Η έκθεση ζώου και τα θεάματα που χρησιμοποιούν ζώα αποτελούν καταστρατήγηση της αξιοπρέπειας και του σεβασμού προς τη ζωή του ζώου.

Άρθρο 11
Κάθε πράξη που χωρίς λόγο προκαλεί θάνατο ζώου είναι βιοκτονία, είναι έγκλημα απέναντι στη ζωή.

Άρθρο 12
1.Κάθε πράξη που προκαλεί θάνατο μεγάλου αριθμού άγριων ζώων αποτελεί «γενοκτονία», έγκλημα απέναντι στο είδος.
2.Η μόλυνση και οποιαδήποτε καταστροφή του φυσικού μας περιβάλλοντος οδηγούν στη γενοκτονία.

Άρθρο 13
1.Σεβασμός επιβάλλεται ακόμη και στο νεκρό ζώο.
2.Κάθε σκηνή βίας στην τηλεόραση και το σινεμά, με θύματα ζώα πρέπει να απαγορευτεί και μόνο οι σκηνές που έχουν σκοπό να ενημερώσουν για τα δικαιώματα των ζώων οφείλουν να προβάλλονται.

Άρθρο 14
1.Οι οργανισμοί προστασίας και προάσπισης των ζώων πρέπει να αντιπροσωπεύονται από κάθε κυβέρνηση.
2.Τα δικαιώματα του ζώου πρέπει να κατοχυρωθούν απ’ τους νόμους, όπως ακριβώς και τα δικαιώματα του ανθρώπου.

 kataf202 Ανθρώπινα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Ζώων και πουλιών Λάρνακας-Αμμοχώστου, κύριος Χρίστος Κάρουλας, μιλά στο ant1ıwo για το όραμα και τις ανάγκες του Συνδέσμου. 


Ο κύριος Κάρουλας αναφέρει:

«Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΖΩΩΝ & ΠΟΥΛΙΩΝ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ, ιδρύθηκε το 1991 με σκοπό να προστατεύει και να φροντίζει τα ζώα καθώς και να βελτιώνει τις συνθήκες διαβίωσης τους.   
Στόχος μας…
Η ευαισθητοποίηση του κοινού στα θέματα ευημερίας των ζώων και ιδιαίτερα των αδέσποτων της επαρχίας Λάρνακας και ως προς τον καθημερινό του αγώνα, για τη φροντίδα και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους. 
  Να αναφέρουμε ότι ο Σύνδεσμος Προστασίας Ζώων και Πουλιών Λάρνακας – Αμμοχώστου, είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του Καταφυγίου Αδέσποτων Σκύλων Αραδίππου. Το καταφύγιο λειτουργεί από το 2009 με τις άοκνες προσπάθειες και τη μέριμνα του Συνδέσμου μας. Προηγουμένως το καταφύγιο ήταν στην δικαιοδοσία του Δήμου Αραδίππου. 
Το καταφύγιο κατορθώνει και λειτουργεί χάρη στην αγάπη των μελών του Συνδέσμου μας και των εθελοντών. Συνεχίζει τη λειτουργία του στηριζόμενο σε εισφορές, τα έσοδα από κάποιες φιλοζωικές εκδηλώσεις και από τα χρήματα που διαθέτουν -όσο μπορούν- τα μέλη του Συνδέσμου. Η βοήθεια που παρέχεται από το κράτος, δυστυχώς, είναι πολύ μικρή. Επομένως, οι υπεύθυνοι του καταφυγίου και ο Σύνδεσμος, βιώνουμε καθημερινά την αγωνία της επιβίωσης του καταφυγίου αλλά και την φυσική επιβίωση των ζώων που φιλοξενεί. 
Ο Σύνδεσμος, κάνει έκκληση προς το κοινό για προσφορά ρουχισμού σκύλων και κουβερτών για τους χειμερινούς μήνες αλλά και για χρηματικές εισφορές για την κάλυψη των ιατρικών εξόδων των ζώων. Φιλανθρωπία και φιλοζωία, είναι αρετές άρρηκτα συνδεδεμένες, οι οποίες αντανακλούν το επίπεδο του πολιτισμού κάθε χώρας».  

 

Πηγή: ant1iwo.com